Eμπορική πράξη για Ρωσία το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, αλλά η Λευκωσία ανησυχεί




Το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αλλά και στη Συρία, θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αύριο θα μεταβεί στη Λευκωσία για τη Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσο θα θέσει στον Ρώσο ομόλογό του το θέμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας -απέναντι από την Κύπρο- από τη ρωσική εταιρεία Ρόσατομ (Rosatom), είπε ότι δεν βλέπει να ανατρέπεται το συμβόλαιο. Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η Ρωσία θεωρεί το θέμα ως «μια εμπορική πράξη». Επίσης, ανέφερε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας ήρθαν στην Κύπρο και εξήγησαν στις Αρχές τους λόγους που θεωρούν ότι δεν ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.

«Εμείς επιμένουμε στις θέσεις μας», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως πέραν των προδιαγραφών ασφαλείας, για τη Λευκωσία τίθεται θέμα έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά της Τουρκίας.

«Το γεγονός ότι αν συμβεί κάτι και η Τουρκία δεν μας αναγνωρίζει και επομένως δεν θα απευθυνθεί σε εμάς να μας προειδοποιήσει, να συνεργαστεί μαζί μας, αυτός είναι σοβαρότατος λόγος ανησυχίας», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης του σταθμού για μη ειρηνικές δραστηριότητες, πέραν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι, σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς, «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα», καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει ουράνιο, ούτε και την τεχνογνωσία για να το επεξεργαστεί. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην Έκθεση Ατομικής Ενέργειας στη Μόσχα για περαιτέρω ενημέρωση και διερεύνηση του θέματος.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αναμένει να ακούσει τις απόψεις του κ. Λαβρόφ για θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, και κυρίως για το θέμα της Συρίας.

Σε άλλη ερώτηση αν τίθεται θέμα αποπομπής της Τουρκίας από το ΣτΕ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει επιληφθεί του θέματος και έχει επαναφέρει το καθεστώς επιτήρησης. Επίσης, επισήμανε ότι η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ υπήρξε το μόνο Σώμα που στήριξε τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, στις προσπάθειές του να αναζητήσει μαζί με την Τουρκία μέτρα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα.

Αποτέλεσμα του διαλόγου, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, είναι ο καθορισμός ανεξάρτητου εσωτερικού ένδικου μέσου, υπό την παρακολούθηση του ΣτΕ, στο οποίο θα μπορεί να προσφύγει κάθε Τούρκος πολίτης, ο οποίος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, προτού απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

17/05/2017 19:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: