Έκκληση του καλλιτέχνη του δρόμου C215 και της RSF στην ΕΔΑΔ για φυλακισμένους δημοσιογράφων




Ο γάλλος καλλιτέχνης του δρόμου C215 και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο να επέμβει στην υπόθεση των τούρκων δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί στη χώρα τους λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ζωγραφίζοντας τα πορτρέτα τους.

Ο C215, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Κριστιάν Γκεμί, και ακτιβιστές των RSF ζωγράφισαν με λευκό σπρέι δεκάδες πορτρέτα και τη φράση #SaveTurkishJournalists στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπό το διακριτικό βλέμμα της αστυνομίας και των πρακτόρων ασφαλείας.

«Ήρθα όχι ως καλλιτέχνης αλλά ως πολίτης, για να κάνω μια έκκληση και να δείξω τα πρόσωπα των δέκα τούρκων δημοσιογράφων που βρίσκονται φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 44χρονος παριζιάνος καλλιτέχνης, «ανήσυχος για τις απολυταρχικές παρεκκλίσεις στην Ευρώπη και στις πύλες της Ευρώπης. Γιατί όταν υπάρχει μια απολυταρχική παρέκκλιση, κάθε φορά, είναι οι δημοσιογράφοι που φιμώνονται».

Για τους RSF, το ΕΔΑΔ «είναι το τελευταίο καταφύγιο των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία», ορισμένοι από τους οποίους κρατούνται εδώ και δέκα μήνες.

Η μκο αναμένει μια «απόφαση-πιλότο του ΕΔΑΔ» που ενδεχομένως θα απαιτεί την απελευθέρωση «μιας εικοσαριάς δημοσιογράφων».

Σύμφωνα με τον Ερόλ Εντέρογλου, αξιωματούχο των RSF στην Τουρκία, ο οποίος έχει φυλακιστεί και ο ίδιος για δέκα ημέρες στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, «δεκάδες προσφυγές έχουν κατατεθεί ενώπιον του ΕΔΑΔ και περίπου σε δεκαπέντε περιπτώσεις το ΕΔΑΔ δέχθηκε να τις εξετάσει επειγόντως».

Διευθυντές σύνταξης, χρονικογράφοι, ανταποκριτές, σκιτσογράφοι… τα πορτρέτα του C215 δείχνουν τα πρόσωπα δέκα τούρκων δημοσιογράφων που κρατούνται, μεταξύ των οποίων οι Μουσά Καρτ, Ναζίλ Ιλιτζάκ, Καντρί Γκιουρσέλ, Αχμέτ Σικ, Σαχίν Αλπάι, Αχμέτ Αλτάν.

«Είναι σύμβολα και εκπροσωπούν όλους τους άλλους. Είναι πρόσωπα που φέρνουν τον κόσμο ενώπιον της ανθρωπιάς του», υπογράμμισε ο C215.

Σύμφωνα με τους RSF, μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, περισσότερα από 140 μμε έχουν κλείσει, περισσότερες από 700 δημοσιογραφικές ταυτότητες έχουν ακυρωθεί και περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί.

Ο C215, που σπούδασε Ιστορία, είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για τα σκίτσα και τις τοιχογραφίες του, στο Πορτ-ο-Πρενς, το Νέο Δελχί ή το Μπρούκλιν, για τον στρατευμένο χαρακτήρα των έργων του και για το ότι παίρνει θέση για θέματα της επικαιρότητας.

29/05/2017 17:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Στρασβούργο, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: