Εκατοντάδες Τούρκοι φανατικοί μπροστά στην Αγιά Σοφιά: Απαιτούν να γίνει τζαμί




Εκατοντάδες φανατικοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν, όπως κάθε χρόνο, στις 4.00 τα ξημερώματα μπροστά από την Αγία Σοφία και προσευχήθηκαν, ζητώντας για άλλη μια φορά μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την 564η επέτειο της άλωσης της Πόλης στις 29 Μαϊου.

Την εκδήλωση οργάνωσε το Ίδρυμα Νεολαίας της Ανατολίας’ και η μουσουλμανική προσευχή. ‘Εγινε σε ειδική πλατφόρμα που είχε στηθεί φέτος και κατά τη διάρκειά της διαβάστηκαν στίχοι του κορανίου.

Ο αρχηγός των συγκεντρωμένων, Σαλίχ Τουρχάν, μιλώντας προς συγκεντρωθέντες είπε: «Αυτή η μάχη δεν είναι μια μάχη μόνο των πιστών αδελφών μας στην Κωνσταντινούπολη. Από χθες ήρθαν αδελφοί μας για να γεμίσουμε το χώρο εδώ από το Βαν, το Χακάρι, το Τούντζελι, το Αρνταχάν, το Ντιγιάρμπακιρ, το Γκαζιαντέπ, τα Άδανα και από τους 81 νομούς της Τουρκίας. Ο αγώνας μας να ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγιάς Σοφιάς η προσευχή δεν έχει σχέση με το αν τα γύρω τζαμιά είναι γεμάτα ή όχι και δεν υπάρχει άλλος χώρος για προσευχή”.

Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που ζήτησαν από Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν να μετατρέψει Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αυτός είχε απαντήσει: “Γεμίστε πρώτα τα άλλα τζαμιά και μετά την ανοίγουμε”.

O Τουρχάν ανέφερε εξάλλου πως “για εμάς η Αγιά Σοφιά είναι ένα κτίριο που ανήκει στο σουλτάνο τον Πορθητή, είναι μία μάχη που βασίζεται στο δίκαιο. Αλλιώς αν δεν ακουστούν οι ιαχές μας ‘ο Αλλάχ είναι μεγάλος’ από τους μιναρέδες του τεμένους της Αγίας Σοφίας, η Αγία Σοφία είναι απλά για εμάς ένα κτίριο από πέτρα και χώμα και τίποτα άλλο”.

Οι διαδηλωτές φώναζαν “Να σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγιά Σοφιά”. Μετά την προσευχή τους, τις πρώτες πρωινές ώρες διαλύθηκαν.

ΚΥΠΕ – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 13/05/2017 12:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: