Εφικτή η λύση στην Κύπρο, λέει το Λονδίνο: Χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών




Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών Αναστασιάδη – Ακιντζί στην Κύπρο με στόχο την επανένωση του νησιού και εξακολουθεί να θεωρεί μία συμφωνία εφικτή, δηλώνει αξιωματούχος του Foreign Office.

Απαντώντας σε επιστολή που είχαν απευθύνει μέλη της κυπριακής παροικίας στην Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι τον περασμένο μήνα, η αξιωματούχος του Τμήματος Ανατολικής Μεσογείου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Η κυβέρνηση καλωσορίζει την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης στην Κύπρο στις 11 Απριλίου και συμφωνεί ότι υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για να επανενωθεί το νησί».

Η επιστολή προσθέτει ότι η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να εμπλακούν σε «θετική και ευέλικτη» συζήτηση όλων των θεμάτων που συνδέονται με μια λύση, με την έμφαση «σε πρακτικές λύσεις που προστατεύουν τα δικαιώματα και την ασφάλεια αμφότερων των κοινοτήτων» σε μια μελλοντικά επανενωμένη Κύπρο.

«Πιστεύουμε ότι με συνεχιζόμενη δέσμευση και πολιτική βούληση μια συμφωνία είναι εφικτή», καταλήγει η επιστολή της αξιωματούχου του Foreign Office.

Η επιστολή είναι απάντηση στους Δώρο Παρτασίδη, Αντώνη Σαββίδη, Ανδρέα Ταμπουρίδη, Νίκο Σαββίδη, Τάσο Πογιατζή, Σεραφείμ Διάκου, Ανδρέα Νικολαΐδη και Γιάννη Κούβαρο, οι οποίοι με δική τους επιστολή προς την κα Μέι είχαν επισημάνει τη συμβολή που μπορεί να έχει η Βρετανία σε μια λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.

Αφού σημείωναν ότι η κυπριακή παροικία αριθμεί περί τα 300.000 μέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπογράφοντες ζητούσαν τη βοήθεια και τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό της διαίρεσης και την άρση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

«Υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας να επανενωθεί το νησί της θεάς Αφροδίτης και προτρέπουμε τη βρετανική κυβέρνησή μας να εντείνει τις προσπάθειές της και την επιρροή της για μια λειτουργική και ειρηνική λύση χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ξένα στρατεύματα. Οι ανάγκες του 2017 δεν είναι οι ίδιες με τις ανάγκες του 1959. Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να είναι o εγγυοδότης της Κύπρου», υπογράμμιζε η επιστολή των Κυπρίων της Βρετανίας, η οποία είχε σταλεί λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Η επιστολή είχε σταλεί με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο στις 22 Μαρτίου και την κηδεία του αστυνομικού Κιθ Πάλμερ.

Η αξιωματούχος του Foreign Office ευχαριστεί τους αποστολείς για την έκφραση της συμπαράστασής τους, σημειώνοντας ότι η τρομοκρατική επίθεση αποτελούσε επίθεση κατά ενός κοινοβουλίου που αποτελεί σύμβολο της δημοκρατίας παγκοσμίως και των αξιών της ανεκτικότητας.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 12/05/2017 17:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: