Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, λέει ο Ν. Κοτζιάς




Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις προτάσεις του προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να καταστεί δυνατή η σύγκληση νέας διάσκεψης για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ότι «έχουν (οι προτάσεις) μεγάλο ενδιαφέρον».

Ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία με τον κ. Αναστασιάδη, η οποία διήρκεσε 70 λεπτά, δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και για «το πώς θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να προωθήσουμε μια λύση στο Κυπριακό όσον αφορά βέβαια την εξωτερική πτυχή, που συνδέεται μαζί με το status που έχει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς νόμου».

Μετά το Προεδρικό ο κ. Κοτζιάς μετέβη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, όπου ο Κύπριος ομόλογός του, Ιωάννης Κασουλίδης, παρέθεσε επίσημο δείπνο, με την ευκαιρία της συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε αποψινές δηλώσεις του, τόνισε ότι η τουρκική πλευρά αποφεύγει να συζητήσει «ουσιώδη θέματα, που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας». Έτσι, σημείωσε, αποδεικνύεται ακριβώς ότι «δεν θέλουν να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό». Επίσης, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν θέλουν να αγγίξουν τις εγγυήσεις για να αποδώσουν τη διακοπή του διαλόγου στην υπαιτιότητα του Αναστασιάδη, λόγω εκλογών.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι «σε πλήρη σύμπλευση με την ελληνική κυβέρνηση».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόταση που έκανε χθες και αν είναι ορθά αυτά που έγραψε σχετικά η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί», απάντησε: «Έκανα μια πρόταση για να αποδείξω ότι εννοώ αυτά που λέω, ότι επιδιώκω λύση. Αλλά η λύση δεν είναι με το να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και να εμμένουμε στις διαφορές που έχουμε» και σημείωσε: «Μου μιλούν για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων, αλλά είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που το αρνιόταν».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η πρότασή του είναι περίεργη και ότι «τρέχει πίσω από τις εκλογές», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «άλλοι τρέχουν να κρυφτούν πίσω από σκοπιμότητες να βρεθούμε στη Γενεύη, να επαναλάβουμε εαυτούς για τα γνωστά θέματα, για να αποδώσουν στον Αναστασιάδη ότι τάχα δεν ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις στα τέσσερα κεφάλαια».

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η πρωτοβουλία του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε και αναλόγως του αποτελέσματος της θα δώσει στη δημοσιότητα την πρόταση που υπέβαλε χθες στον κ. Ακιντζί.

18/05/2017 22:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: