Δουλειά της αστυνομίας ο Ασάνζ λέει η Μέι: Επιμένει εναντίον του η Σουηδή ενάγουσα




Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι έγκειται στην αστυνομία να αποφασίσει αν ο Τζούλιαν Ασάνζ θα πρέπει να συλληφθεί εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μετά τη σημερινή ανακοίνωση σουηδών εισαγγελέων ότι έβαλαν στο αρχείο μια έρευνα για βιασμό που διεξήγαν σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks.

Ερωτηθείσα αν θα υποστήριζε την έκδοση του Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, η Μέι απάντησε: «Εξετάζουμε τα αιτήματα έκδοσης κατά περίπτωση όταν τα λαμβάνουμε. «Και σε σχέση με τον Τζούλιαν Ασάνζ, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί αναφορικά με βρετανική δράση σε σχέση μ’ αυτόν, εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού, είναι ένα επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας».

“Είναι βιαστής”

Η Σουηδή ενάγουσα που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό θεωρεί, πάντως, πως ο τερματισμός των διώξεων αποτελεί «σκάνδαλο» και, «συγκλονισμένη», επιμένει στις κατηγορίες σε βάρος του, δήλωσε η δικηγόρος της, η Ελιζαμπέτ Φριτς.

«Είναι σκάνδαλο που ένας φερόμενος ως βιαστής μπορεί να διαφεύγει από τη Δικαιοσύνη και έτσι να αποφεύγει τα δικαστήρια. Υπάρχουν αποδείξεις σε αυτόν τον φάκελο και αυτές οι αποδείξεις έπρεπε να είχαν εξεταστεί σε μια δίκη», ανέφερε η δικηγόρος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η πελάτισσά μου είναι συγκλονισμένη και καμία απόφαση να τεθεί η απόφαση στο αρχείο δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός πως ο Ασάνζ διέπραξε σε βάρος της βιασμό», πρόσθεσε.

Η ενάγουσα, ηλικίας περίπου 30 ετών την εποχή των γεγονότων, ανέμενε σχεδόν επτά χρόνια να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του 45χρονου Αυστραλού.

Όμως σήμερα η εισαγγελία αποφάσισε να βάλει στο αρχείο τη μήνυσή της εκτιμώντας πως η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί, έπειτα από πολλές περιπλοκές που οφείλονταν στην άρνηση του Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου όπου κατέφυγε το 2012.

«Ενήργησε με αυτόν τον τρόπο σκόπιμα και η ανησυχία του, νομίζω, πρέπει να είναι ότι φοβάται μια καταδίκη για βιασμό. Κανείς δεν θέλει να είναι ύποπτος για βιασμό γιατί είναι μια σοβαρή και ατιμωτική κατηγορία», δήλωσε η Φριτς.

19/05/2017 15:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: