Δίνεται μια σπάνια ευκαιρία στην Ειρήνη, δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ από το Ισραήλ




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφθασε σήμερα στο Ισραήλ εγκωμιάζοντας τους «ακατάλυτους δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών και διακρίνοντας μια «σπάνια ευκαιρία» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Στο τέλος της πρώτης απευθείας πτήσης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια έτυχαν θερμής υποδοχής μετά την κάθοδό τους από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν και Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Για το πρώτο ταξίδι μου στο εξωτερικό ως προέδρου, ήρθα σε αυτή την αρχαία και ιερή γη για να επαναβεβαιώσω τους ακατάλυτους δεσμούς ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε στο αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ.

Μετά τη σύνοδο κορυφής με τους άραβες ηγέτες στη Σαουδική Αραβία και πριν από εκείνην της Ομάδας των Επτά (G7) τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για μεγάλη σύγκλιση συμφερόντων στη μάχη κατά του εξτρεμισμού. Δίνει, όπως είπε, «μια σπάνια ευκαιρία να φέρουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή αυτή».

«Στη διάρκεια των ταξιδιών μου αυτές τις ημέρες, βρήκα νέους λόγους για ελπίδα», είπε ο Τραμπ.

«Έχουμε ενώπιόν μας μια σπάνια ευκαιρία να φέρουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και στους ανθρώπους της, νικώντας την τρομοκρατία και δημιουργώντας ένα μέλλον ειρήνης, αρμονίας, ευημερίας και ειρήνης, όμως μόνο δουλεύοντας από κοινού μπορούμε να φθάσουμε εκεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε.

Ο Τραμπ, ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να προεδρεύσει μια μέρα σε μια συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους, δεν αναφέρθηκε άμεσα στη σύγκρουση, μία από τις πιο παλιές στον κόσμο. Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε πως το Ισραήλ συμμερίζεται τη δέσμευση του Τραμπ για την επίτευξη ειρήνης και πως «το Ισραήλ τείνει τη χείρα για την ειρήνη σε όλους τους γείτονές μας, περιλαμβανομένων των Παλαιστινίων»

«Μακάρι το πρώτο ταξίδι σας στην περιοχή μας να αποδειχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία προς τη συμφιλίωση και την ειρήνη», είπε.

Πάνω στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Τραμπ στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον εξήγησε πως ο αμερικανός πρόεδρος βλέπει μέσα από το περιφερειακό πρίσμα την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και τις ευκαιρίες επίλυσής της.

«Οι αραβικές χώρες, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι αντιμετωπίζουμε την ίδια απειλή: την άνοδο σε ισχύ της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, των τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε. «Πιστεύω πως αυτό δημιουργεί μια διαφορετική δυναμική».

Ο Τραμπ αναμένεται ήδη από σήμερα να έρθει σε επαφή με τις ισραηλινο-παλαιστινιακές πολυπλοκότητες που θα θέσουν σε δοκιμασία την υπόσχεσή του να προεδρεύσει σε μια «τελική συμφωνία» ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους.

Θα επισκεφθεί στην Ιερουσαλήμ τον Ναό της Αναστάσεως, τον πιο ιερό τόπο του χριστιανισμού. Στη συνέχεια, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, θα διασχίσει μερικές εκατοντάδες μέτρα μέσα από τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, στην οποία έχει ουσιαστικά επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, έως το Τείχος των Δακρύων, τον πιο ιερό τόπο προσευχής για τους Εβραίους.

Ο Τραμπ θα γίνει έτσι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία που επισκέπτεται αυτό το μέρος.

Πάνω από το τείχος εκτείνεται η πλατεία των Τεμενών (Όρος του Ναού για τους Εβραίους), ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ.

Ο Τραμπ θα συναντηθεί στο τέλος της ημέρας με τον Νετανιάχου προτού μεταβεί αύριο Τρίτη στη κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου θα γίνει δεκτός από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Βηθλεέμ.

22/05/2017 15:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ιερουσαλήμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: