Διευρύνονται και εκτός Μάντσεστερ οι έρευνες για το δίκτυο του Σαλμάν Αμπέντι




Στους 14 ανέρχονται πλέον οι υπό κράτηση ύποπτοι συνεργοί του Σαλμάν Αμπέντι, του βομβιστή αυτοκτονίας του Μάντσεστερ.

Η αστυνομία προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες στη σύλληψη ενός 23χρονου στο Σάσεξ της νότιας Αγγλίας, επεκτείνοντας τον κύκλο των προσαχθέντων και εκτός ευρύτερου Μάντσεστερ.

Οι έρευνες πλέον διεξάγονται πιο εντατικά σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα ερευνάται το ταξίδι του Αμπέντι στη Φρανκφούρτη το 2015 και η τετράωρη στάση του στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ κατά την επιστροφή του στο Μάντσεστερ από τη Λιβύη πέντε ημέρες πριν από την επίθεση.

Οι Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο ο 22χρονος είχε επαφές με ισλαμιστικούς πυρήνες στη Γερμανία.

Επιπλέον, οι βελγικές αρχές δεν αρνούνται πλέον την ύπαρξη επαφών μεταξύ του Αμπέντι και ενός ισλαμιστή που είναι γνωστός μόνο ως Ομπάιντα, ο οποίος θεωρείται συνδετικός κρίκος μεταξύ ισλαμιστών στην Ευρώπη και του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ομπάιντα μεσολαβεί μεταξύ αυτών των επίδοξων τρομοκρατών ώστε να μεταβαίνουν στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ και μετά να επιστρέφουν στην Ευρώπη.

Η βρετανική αστυνομία είχε αποκαλύψει επαφές του Ομπάιντα με γείτονα και φίλο του Αμπέντι, τον 23χρονο Αμπνταλραούφ Αμπνταλα, ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι σε πεντέμισι χρόνια για τρομοκρατικά αδικήματα.

Ερευνάται επίσης κατά πόσο ο Αμπέντι είχε επαφές με τον «άνθρωπο με το καπέλο», τον Βέλγο υπήκοο Μοχάμεντ Αμπρίνι, που είχε καταγραφεί από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών λίγο πριν από τη βομβιστική επίθεση εκεί το Μάρτιο του 2016.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία ασφαλείας ΜΙ5 στη Βρετανία πραγματοποιεί δύο εσωτερικές έρευνες. Αρχικά για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξαν μεγάλες αβλεψίες στη διαχείριση των πληροφοριών και καταγγελιών που είχαν ληφθεί για τον Σαλμάν Αμπέντι.

Η δεύτερη έρευνα, σε μεγαλύτερο βάθος, θα ασχοληθεί με το γενικότερο τρόπο αξιολόγησης των πληροφοριών για υπόπτους και με λεπτομέρειες της υπόθεσης Αμπέντι.

29/05/2017 11:12 – ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: