Διαστροφή της ιστορίας… Η ιστορία του μαθητή που ζήτησε να υπηρετήσει στην ΕΛΔΥΚ




Γράφει ο Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή

Πάει τώρα αρκετός καιρός που ύστερα από τη δημοσίευση ενός σημειώματος μου σχετικού με την ελληνική καταγωγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κυπρίων που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες και στη συνέχεια σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο έπεσαν βροχή τα σχόλια, τα περισσότερα ομολογώ θετικά και ενδιαφέροντα.

Ωστόσο δεν έλειψαν δυστυχώς και κάποιες απόψεις oι οποίες σίγουρα δεν περιποιούν τιμή για κανένα μας. Όπως το σχόλιο μιας παντελώς ανιστόρητης αναγνώστριας εξ Ελλάδος που ζει στο Λονδίνο η οποία φαίνεται να μπερδεύει τις δικές της προσωπικές απόψεις και σχέσεις με τα θέματα ιστορίας. Προφανέστατα η συγκεκριμένη αναγνώστρια δεν είναι ικανοποιημένη από τη συμπεριφορά κάποιων Κυπρίων (απαράδεκτες συμπεριφορές, απόψεις και νοοτροπίες σίγουρα υπάρχουν εκατέρωθεν) που ζουν στην αγγλική πρωτεύουσα. Δυστυχώς οι νεοέλληνες (σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι νεοκύπριοι ελληνικής καταγωγής) είναι πολύ μπερδεμένοι και αδιάφοροι με κάποια σημαντικά ζητήματα. Το είπα και το έγραψα πολλές φορές, θα το επαναλάβω άλλη μία: Ο εχθρός του ελληνισμού δεν είναι εκτός των τειχών τελικά!

Προς στιγμή εκτίμησα πως ήταν άδικος κόπος να δώσω συνέχεια στις απαράδεκτες απόψεις της εν λόγω αναγνώστριας. Ωστόσο ένα σχόλιο ενός παλιού φοιτητή μου, του Νίκου Φωτέρη με έκανε να αναθεωρήσω την αρχική μου απόφαση, αφού μέσα από τα γραφόμενα του ανατρέπεται όλη η επιχειρηματολογία κάποιων ανιστόρητων που αδυνατούν να αντιληφθούν ότι όποιες διαφορετικές απόψεις και συμπεριφορές κι αν υπάρχουν μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων, αυτές με κανένα τρόπο δεν ακυρώνουν τη διαιώνια αδελφική σχέση μας.

Βλέπετε η ελληνική πολιτεία πρωτίστως (σε πολύ μικρότερο βαθμό και η Κυπριακή) δεν φρόντισε να διδάσκεται η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου στα ελληνόπουλα. Μια ιστορία γεμάτη αγώνες και θυσίες που στόχο είχαν την εθνική ολοκλήρωση των Κυπρίων με την ενσωμάτωση της Μεγαλονήσου στον εθνικό κορμό. Κι αν σήμερα ο στόχος της ΕΝΩΣΗΣ θεωρείται παρεξηγήσιμος μέχρι εθνικιστικός (!) κι αν η Κύπρος δεν είναι ενσωματωμένη στον εθνικό κορμό, τις αιτίες αυτής της ιστορικής διαστροφής μη ψάχνετε να τις βρείτε στη Λευκωσία αλλά στην Αθήνα και κυρίως στη νοοτροπία των άοσμων και άχρωμων εθνικά αγγλο-προσκυνημένων νεόπλουτων πολιτικών με νοοτροπία κολωνακιώτη. Θυμίζω πως όταν οι άγγλοι απαγχόνιζαν αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. που μάχονταν για την ΕΝΩΣΗ, η ελληνική αστυνομία δολοφονούσε Έλληνες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας που διαμαρτύρονταν κατά των επικείμενων εκτελέσεων! (πρωτοσέλιδο εφημερίδα «Τα Νέα» 10 Μαΐου 1956).

«Το 2005», γράφει ο Νίκος Φωτέρης «ζήτησα να υπηρετήσω στην ΕΛ.ΚΥ.Κ. Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχα πλήρη εικόνα τι εστί Κύπρος και Κυπριακός Ελληνισμός και σαφώς δεν είχα θετική εντύπωση. Το οδοιπορικό μου όμως (όποτε και όπου είχα την δυνατότητα λόγω στρατιωτικής ιδιότητας, να κινηθώ), μέσα στα στενά της Λευκωσίας, στα τείχη που υψώνονταν, στους ήχους από τον Ιμάμη, στα φυλακισμένα μνήματα, στην Μακεδονίτισσα και σε συναντήσεις με ηλικιωμένους που ερχόμουν σε επαφή, ανακάλυψα μια άλλη Ελλάδα …. μια Ελλάδα γεωγραφικά μακριά μας, αλλά τόσο κοντά στην Ψυχή! Αλλά και μια Ελλάδα που δεν έλειψαν οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ! Πόση θλίψη, οργή και συγκίνηση παράλληλα ένοιωσα …!

… αυτό μου μάθατε εκεί!!!! να παλεύω μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω… ακόμα και όταν δεν ήμουν καλός στην ορθογραφία και στα μαθηματικά, μου μάθατε να παλεύω!

και εγώ σας χαίρομαι για τον αγώνα που κάνετε, αυτόν τον αγώνα που βλέπω μέσω των έντυπων μέσων και της κοινωνικής δικτύωσης …. θα μπορούσατε να κάθεστε στο καφενείο. Όμως βλέπω άρθρα, εκπομπές ραδιοφωνικές κτλ …ο αγώνας συνεχίζεται λοιπόν όσο είμαστε ζωντανοί και μέχρι να πετύχουμε τον σκοπό μας ή μέχρι να παραδώσουμε την σκυτάλη σε άξιους συνεχιστές των αξιών της πατρίδας και του ελληνισμού..

Όπως γνωρίζετε η παιδεία μας στην Ελλάδα τέτοιας ποιότητας ανθρώπους παράγει. Γι αυτό σας θέλω δυνατούς, δασκάλους και καθηγητές να αντισταθείτε και να σώσετε όσα περισσότερα παιδιά μπορείτε διδάσκοντας τους το σωστό και την αγάπη για την πατρίδα, που πρώτη φορά από εσάς στο Τ.Ε.Ι. την άκουσα!!! Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που μέσα από αυτή την δημοσίευση συναντώ ένα παλιό “Δάσκαλο” μου τον Αυγουστίνο (Ντίνο) Αυγουστή (Τιμή μου)».

Όσο για την απόφαση του Νίκου Φωτέρη να ζητήσει να υπηρετήσει εθελοντικά την στρατιωτική θητεία στην Κύπρο παραπέμπω ξανά σ’ αυτό που πάντα λέγαμε στην αίθουσα διδασκαλίας:

«Καθώς λοιπόν ο γεωργός έσπερνε σπόρους στο χωράφι του, άλλοι σπόροι έπεσαν κοντά στο δρόμο του χωραφιού, καταπατήθηκαν από τους διαβάτες και τους κατέφαγαν τα πουλιά του ουρανού. Άλλοι έπεσαν σε πετρώδες έδαφος, και αφού φύτρωσαν, ξεραθήκαν, επειδή δεν είχαν υγρασία. Άλλοι πάλι σπόροι έπεσαν σε έδαφος γεμάτο από σπόρους αγκαθιών, και όταν βλάστησαν, τους έπνιξαν τα αγκάθια τελείως. Και άλλοι σπόροι έπεσαν στην εύφορη γη και έκαναν καρπό εκατό φορές περισσότερο ….».

Και ο νοών νοείτο!

  • Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
    Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας
    Από το Μονάγρι Λεμεσού
    [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: