Δεν συμφωνούν για Κυπριακό Τσίπρας και Ερντογάν: Δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) ε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ), στο Πεκίνο, Σάββατο 13 Μαΐου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR
Στη συζήτηση για το Κυπριακό στη διάρκεια της συνάντησης του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφέρει ακόμη ότι τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έθεσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο.

Προς την ατζέντα αυτή μετακινήθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος την υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό και στο τέλος είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα την στηρίζει, αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια (η Τουρκία).

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης- Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα και ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση, στο ξενοδοχείο Four Seasons, και κράτησε μια ώρα και δέκα λεπτά.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας.

Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Τσίπρας προς Ερντογάν: Οι συνομιλίες στο Κυπριακό πρέπει να προστατευθούν

Οι συνομιλίες στο Κυπριακό πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν, και για να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη στη Γενεύη πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση, τόνισε ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο, στο Πεκίνο.
 
Σύμφωνα τα όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, στη βάση ενημέρωσης από την ελληνική Κυβέρνηση προς τη Λευκωσία,
ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο και της προώθησης θετικής ατζέντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις .

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας του ενώ παράλληλα συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε τη στήριξή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, και επεσήμανε ότι πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου  να πετύχουν. Πρόσθεσε ότι για να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση, ανέφερε η κυβερνητική πηγή.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal