Δεν επεμβαίνουμε: Κόντρα Βρυξελλών – Λονδίνου για τη βρετανική προεκλογική εκστρατεία




«Κανένας» στις Βρυξέλλες δεν επιδιώκει να αναμιχθεί στη βρετανική προεκλογική εκστρατεία, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταϊάνι, απαντώντας στις κατηγορίες περί ανάμιξης που διατύπωσε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Κανένας δεν θέλει να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ταϊάνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τη συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκείνοι είναι που αποφάσισαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πει μόνο ότι θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Χθες το βράδυ, η Τερέζα Μέι, η στρατηγική της οποίας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έχει επικριθεί από τους Ευρωπαίους, αντεπιτέθηκε κατηγορώντας «ευρωπαίους αξιωματούχους» ότι θέλουν να αναμιχθούν στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές και ότι δεν θέλουν την επιτυχία των συνομιλιών.

«Δεν είναι επίθεση ή κακιά κουβέντα το να πεις ότι το να είσαι μέλος της ΕΕ δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να είσαι έξω από την ΕΕ. Εγώ πιστεύω πως είναι καλύτερα, αλλά αυτή είναι άποψη δική μου», εξήγησε ο Ταϊάνι.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απάντηση ήταν λιγότερο άμεση.

«Είμαστε πολύ απασχολημένοι για να κάνουμε σχόλια επί σχολίων», απάντησε ο εκπρόσωπος του θεσμού Μαργαρίτης Σχοινάς, στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ωστόσο η Κομισιόν «δεν είναι αφελής». «Γνωρίζουμε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγονται εκλογές. Οι άνθρωποι γίνονται νευρικοί» καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της 8ης Ιουνίου, επισήμανε ο Μ. Σχοινάς.

«Μόλις θα έχουμε μια βρετανική κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, θα είμαστε πολύ απασχολημένοι με το να ξεκινήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις» για να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, συνέχισε.

Επικαλούμενος έναν κατάλογο με εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και με ραντεβού ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ευρωπαίους ηγέτες, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως ο θεσμός δεν θα «Brexitοποιήσει» τη δουλειά του.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Γιούνκερ, ο Μάρτιν Σελμάιρ, δήλωσε στη διάρκεια χθεσινοβραδινής δημόσιας συνέντευξης οργανωμένης από τον ιστότοπο Politico πως ο επικεφαλής του «δεν θα περνάει περισσότερο από μισή ώρα την εβδομάδα με το θέμα αυτό».

«Και αυτά τα 30 λεπτά της ώρας που θα αφιερώνουμε εβδομαδιαίως στο Brexit έχουν περάσει», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς θέλοντας να βάλει τέλος στις ερωτήσεις σχετικά με την πολεμική.

04/05/2017 15:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: