Από χθες τα μεσάνυχτα σε ισχύ η συμφωνία για τις ασφαλείς ζώνες στην Συρία

Trucks carrying humanitarian aid supplies pass in front of destoyed buildings after a convoy under the supervision of the United Nations (UN), the Syrian Arab Red Crescent (SARC) and the International Committee of the Red Cross (ICRC), arrived in Douma, Syria. EPA, MOHAMMED BADRA
Η συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στην Συρία τέθηκε σε ισχύ από χθες τα μεσάνυχτα, αλλά η ρωσική αεροπορία, η οποία έχει σταματήσει τις πτήσεις πάνω από τις ασφαλείς ζώνες από την 1η Μαΐου, θα συνεχίσει να πλήττει στόχους του”Ισλαμικού Κράτους”.

Αυτό μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν επιτρέπει την δημιουργία και άλλων ζωνών ασφαλείας, όπως και ότι θα συμβάλλει στον τερματισμό του πολέμου στην Συρία.

Ο Ρώσος υφυπουργός Αμύνης Αλεξάντρ Φόμιν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια ενημέρωσης, αφού επεσήμανε ότι η συμφωνία για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας συντάχθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμύνης με εντολή του προέδρου Πούτιν, είπε πως δίνει την δυνατότητα να γίνει ο διαχωρισμός των δυνάμεων της ένοπλης αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες του “Ισλαμικού Κράτους’ και της “Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα”, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της θα συμβάλλει στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Συρία.

Ο Φόμιν, εξήρε την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι συνέβαλε στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία. Παράλληλα επεσήμανε την “εποικοδομητική” στάση της Τουρκίας και του Ιράν, που υποστήριξαν όπως είπε, την πρόταση για την ενίσχυση της διαδικασίας που θα συμβάλλει στον τερματισμό των εχθροπραξιών, διδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην ταχεία προετοιμασία της συμφωνίας και την υπογραφή της”.

Ο Ρώσος υφυπουργός, ανέφερε ότι την υπογραφή της συμφωνίας υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εξαίροντας παράλληλα τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα, “ο οποίος έφθασε στην Αστανά με ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για να συνδράμει στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων”.

Ο Ρώσος υφυπουργός Αμύνης, υπογράμμισε ότι την υπογραφή της συμφωνίας επικρότησαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές: ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και οι ηγεσίες άλλων χωρών, γεγονός που συνιστά ορισμένη εγγύηση για την υλοποίηση της”. Υπογράμμισε μάλιστα ότι “η εφαρμογή της συμφωνίας, θα συμβάλλει να τερματισθούν οι εχθροπραξίες, και στην ουσία να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία”.

Ο διοικητής της Κεντρικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Σεργκέι Ρουτσκόι, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική αεροπορία, στο πλαίσιο της συμφωνίας, από 1ης Μαΐου σταματήσε τις πτήσεις στις ασφαλείς ζώνες της Συρίας, αλλά τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή Καμπούν (η οποία ελεγχέται πλήρως από τους μαχητές της “Τζαμπχζάτ Αλ Νούσρα”) από την οποία οι μαχητές του βάλλουν κατά της ρωσικής πρεσβείας στην Δαμασκό και κατά της συριακής πρωτεύουσας. Τέλος υπογράμμισε ότι η συμφωνία για την δημιουργία ασφαλών ζωνών προσφέρει την δυνατότητα να δημιουργηθούν στην συνέχεια και άλλες ασφαλείς ζώνες.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, βάσει της συμφωνίας, αποφασίστηκε η δημιουργία τεσσάρων ασφαλών ζωνών με την μεγαλύτερη να περιλαμβάνει την επαρχία Ιντλίμπ, τμήμα της Λαττάκεια, το Χαλέπι και την Χάμα.

(Πηγές: Reuters, Tass, Ria Novosti, Interfax)
Μ. ΜΕΝ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal