Απέτυχε ο Άιντα, τρέχει στον ΟΗΕ και στην Αθήνα για να σώσει τις διαπραγματεύσεις




Η στάση και η συμπεριφορά του Μουσταφά Ακιντζί δεν άφησε άλλα περιθώρια στον Έσπεν Μπαρθ Άιντα παρά να τερματίσει την παρούσα προσπάθεια για σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη, γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Ο κ. Άιντα θα μεταβεί τώρα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επί των εξελίξεων. Η Λευκωσία βρίσκεται πλέον σε αναμονή των επόμενων κινήσεων που θα καθοριστούν από τον Αντόνιο Γκουτέρες, στη βάση και των όσων θα καταγράψει ο κ. Άιντα.

Εκτιμά πάντως ότι ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα αποδώσει την πραγματικότητα και το πώς η όλη προσπάθεια οδηγήθηκε σε αδιέξοδο λόγω της τουρκικής στάσης. Ο κ. Άιντα ευθύς μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε σε σύσκεψη τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που βρίσκονται στην Κύπρο, τους οποίους και ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών για την άρνηση του Μ. Ακιντζί να δεχθεί την πρόταση του για σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη.

Παράλληλα, τον ενημέρωσε ότι ο κατοχικός ηγέτης ήταν αρνητικός και για συνάντηση σε επίπεδο ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα. Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε έναν προς έναν στους ισχυρισμούς που πρόβαλε νωρίτερα χθες ο Μουσταφά Ακιντζί επιχειρώντας να του επιρρίψει ευθύνες για το αδιέξοδο. Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε στον κ. Ακιντζί πως είναι αυτός που απέφευγε τη μεθοδολογία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, απαντώντας έτσι και στα όσα ο κατοχικός ηγέτης υποστηρίζει κατηγορώντας τον Πρόεδρο.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Τη Δευτέρα ο κ. Άιντα θα βρεθεί στην Αθήνα για να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Από τουρκικής πλευράς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα Άιντα για συνάντηση στην Άγκυρα. Σε επίπεδο κομμάτων ο ΔΗΣΥ στηρίζει τις θέσεις Αναστασιάδη, ενώ το ΑΚΕΛ τονίζει πως τα γεγονότα επιβεβαίωσαν τα όσα προέβλεπε.

Αντρέας Πιμπίσιης, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: