“Ζήτημα ΕΕ – Τουρκίας οι τέσσερις ελευθερίες” δηλώνει ο ΚΕ Νίκος Χριστοδουλίδης




Για κρίσιμη κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες στο Κυπριακό και διαχείριση δύσκολων και ευαίσθητων θεμάτων, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, είπε ότι είναι ζήτημα ΕΕ – Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλούσε στο ΡΙΚ στη Λεμεσό και κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί που μεταδόθηκαν σήμερα και αφορούσαν και το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών.

Όλοι όσοι ήταν στη Γενεύη έχουν ακούσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, να μιλά για την παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μέσα στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού. “Χρησιμοποίησε αυτά τα συγκεκριμένα λόγια και τίποτα περισσότερο”, ανέφερε.

Το συγκεκριμένο θέμα, πρόσθεσε, αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της Ελλάδας και της Τουρκίας, η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ, η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, άρα αφορά αποκλειστικά τις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα.

“Είναι σημαντικό το γεγονός ότι – κάτι που διαπιστώνεται και από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας – οι εταίροι μας στην ΕΕ αντιλαμβάνονται αυτή την ιδιαιτερότητα, ότι δηλαδή το θέμα αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού”, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ διέπονται από πολύ συγκεκριμένα πλαίσια, είπε ο Εκπρόσωπος, όπως για παράδειγμα, η Τελωνειακή Ένωση και ό,τι προβλέπεται στη συγκεκριμένη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία θα ισχύει και στην Κύπρο.

“Δεν μπορεί να υπάρξει μια ιδιαίτερη κατάσταση όσον αφορά την Κύπρο, αφού τέτοιου είδους δικαιώματα συμπαρασύρουν και άλλα παράγωγα δικαιώματα τα οποία θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη. Είναι για αυτό το λόγο που έχουμε αναφέρει ότι (το θέμα) αφορά τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ”, συνέχισε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ακιντζί για βέτο και για τη δομή της ομοσπονδίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η λειτουργικότητα της λύσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διέπουν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. “Η λειτουργικότητα του κράτους είναι εκείνη από την οποία σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί αν η λύση θα είναι βιώσιμη και λειτουργική σε βάθος χρόνου”, σημείωσε.

Δεν είναι εφικτό, ανέφερε, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας ή στο πλαίσιο της λειτουργικότητας ενός κράτους να υπάρχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε όλες τις αποφάσεις.

“Κάτι τέτοιο θα οδηγεί σε αδιέξοδα, τα αδιέξοδα θα οδηγούνται σε απαράδεκτες καταστάσεις πραγμάτων και θα έχουμε φαινόμενα που βιώσαμε στο παρελθόν. Άρα, είναι πολύ σημαντικό όλοι να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Ακκιντζί ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «φυσικά και θα υπάρχει ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων”.
“Θυμίζω ότι το 1977 η ελληνοκυπριακή πλευρά προχώρησε σε ένα οδυνηρό συμβιβασμό τον οποίο συζητούμε σήμερα, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Όμως μια τέτοια μορφή λύσης δεν συνεπάγεται σε καμιά απολύτως περίπτωση δικαίωμα αρνησικυρίας επί όλων των αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο», πρόσθεσε.

Kληθείς να σχολιάσει άλλη αναφορά του κ. Ακιντζί ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι πιο υποβοηθητικά στις συνομιλίες αλλά δεν αναμένει να έχουν επιδιαιτητικό ρόλο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα αυτό έχει συζητηθεί, δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας και κανείς από τους δύο ηγέτες δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο”.

“Τα ΗΕ από την πλευρά τους έχουν εκφράσει την επιθυμία, αν τους ζητηθεί και από τις δύο πλευρές, να βοηθήσουν τη διαδικασία με παράθεση παραδειγμάτων επί συγκεκριμένων θεμάτων, επαναλαμβάνω, αφού ζητηθεί από κοινού από τους δύο ηγέτες. Είναι κάτι που έχει γίνει, έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις ειδικότερα από τον κ. Βαν Νούφελ, Ειδικό Σύμβουλο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και άλλους ακαδημαϊκούς που παρευρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος.

Κληθείς να δώσει την εκτίμηση του για το κατά πόσο η κατάσταση στην Τουρκία θα επηρεάσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι εξελίξεις στην Τουρκία αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού η Τουρκία διαχρονικά διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ενώπιον μας να συζητήσουμε τόσο ευαίσθητα θέματα τα οποία για πολλά από αυτά – και όλοι το αναγνωρίζουν αυτό – οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα. Άρα, το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Τουρκία επηρεάζει αναπόφευκτα και το Κυπριακό”.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/04/2017 15:20

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: