Ετοιμάζουν κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδης και Ακιντζι; Σε εξέλιξη το δείπνο-“παγίδα”(;) του Έιντε




Σε μαραθώνιο έχει μετατραπεί το δείπνο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, το οποίο άρχισε στις 19:30 και επί της ουσίας εχει ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις 11:30μ.μ.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι πως έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα καθότι οι δύο ηγέτες καταλήγουν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα γνωστοποιήσουν σε λίγο τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και φιλία για την εξεύρεση λύσης, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε ΜΟΕ καθώς επίσης και στο επίμαχο θέμα της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Σε εξέλιξη είναι το δείπνο, που φιλοξενεί ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο Λήδρα Πάλας.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκονται στο τραπέζι μαζί με τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, και την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Αλίμ Σιντίκ ξεκαθάρισε, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ότι στο αποψινό δείπνο παρακάθονται μόνο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν  Μπαρθ Έιντε, ο οποίος παραθέτει το δείπνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το κλίμα στο δείπνο είναι θετικό.

Μετά την ολοκλήρωση του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα προβεί σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Μουσταφά Ακιντζί στο γραφείο του, στα κατεχόμενα.

Όσον αφορά στις προσδοκίες των Ηνωμένων Εθνών αυτές έχουν να κάνουν με: την εξασφάλιση ημερομηνίας για επανέναρξη των συνομιλιών και τη συμφωνία από τους δύο ηγέτες μίας άλλης, διαφορετικής και νέας διαδιακασίας για το πως θα προχωρήσουν.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακινζτί, αφίχθησαν στο Λήδρα Πάλας για το αποψινό δείπνο που παραθέτει ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Οι δύο εισήλθαν στο ξενοδοχείο από διαφορετικές εισόδους.

Στο μεταξύ, με πανό που απαιτούν λύση τώρα, υποστηρικτές της λύσης του Κυπριακού βρίσκονται στο χώρο έξω από το Λήδρα Πάλας, όπου γύρω στις 7 μμ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε συνομίλησε μαζί τους, μετά από δική τους παράκληση.

Ο κόσμος που μαζεύτηκε στο Λήδρα Πάλας, στην εκδήλωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, ζήτησε από τον κ. Έιντε όπως επιτραπεί σε αντιπροσωπεία τους να επιδώσει μήνυμα στους δύο ηγέτες, που συναντώνται απόψε σε δείπνο, που παραθέτει ο αξιωματούχος των ΗΕ.

Μέλη της πρωτοβουλίας “Αμμόχωστος η Πόλη μας” βρίσκονται επίσης στο χώρο της εκδήλωσης με πανό στα ελληνικά και τα τουρκικά υπέρ της λύσης.

Ο κ. Έιντε ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και είπε ότι θα διαβιβάσει το αίτημά τους στους δύο ηγέτες.

Ένα από τα πανό γράφει “Λύση τώρα – 1963 – 1974 – 2017. Κανεί, λύση τώρα.”

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουϊτερ, ο κ. Έιντε έγραψε ότι “προσβλέπει να φιλοξενήσει τον Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί σε δείπνο στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας απόψε, στη Λευκωσία”.

Σκίτσο του ΤΑΣΟΥ ΛΟΥΚΑΙΔΗ
Σκίτσο του ΤΑΣΟΥ ΛΟΥΚΑΙΔΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: