“Ξεκινάμε” το σύνθημα του Νικόλα Παπαδόπουλου: Ομόφωνα εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του




Ομόφωνα εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές Εκλογές 2018. Με 26 ψήφους υπέρ και καμία κατά, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, ενέκρινε την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές Εκλογές 2018.

Η πρώτη νίκη του Νικόλα Παπαδόπουλου ήρθε χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, βγαίνοντας ισχυρός στην πορεία που έχει ξεκινήσει με φόντο τις Προεδρικές του 2018.

Στη διπλή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, ο κ. Παπαδόπουλος κατάφερε με 26 ψήφους υπέρ και καμία εναντίον να εγκριθεί από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ η υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, ενώ διά βοής ενέκρινε την υποψηφιότητα και η Κεντρική Επιτροπή. Η δεύτερη ψηφοφορία που έγινε ήταν για το αν θα έπρεπε να υπάρχει άμεσα η εξαγγελία ή να υπάρξει νέα διαβούλευση και με τη Συμμαχία Πολιτών. Σε αυτήν την περίπτωση είχαμε τους Άγγελο Βότση, Χρίστο Φλουρέντζου και Χρίστο Πατσαλίδη που διαφώνησαν.

Και οι τρεις υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και κυρίως με τη Συμμαχία Πολιτών, ώστε η δυναμική που να δημιουργηθεί να είναι μεγαλύτερη και ότι είναι νωρίς να γίνει η εξαγγελία του κ. Παπαδόπουλου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πήρε δύο πολύ ισχυρές τοποθετήσεις στήριξης. Η μία προήλθε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «μπορεί τον πρώτο καιρό να υπήρχαν διαφωνίες με τον Πρόεδρο του κόμματος. Εδώ και ένα χρόνο, όμως, όλα όσα υποστήριζε, δυστυχώς γίνονται. Γι’ αυτό και τον στηρίζω».

Η δεύτερη ήρθε από το βουλευτή Λάρνακας, Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα του κέντρου μπορούν να έχουν μια δυνατή υποψηφιότητα από τον πρώτο γύρο χωρίς να υπάρχει η στήριξη είτε του ΔΗΣΥ είτε του ΑΚΕΛ. Θα πρέπει όποιες διαφωνίες υπάρχουν, να μείνουν στην άκρη. Δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τους πολίτες». – See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/425805/kyriarxos-o-nikolas#sthash.E59e6QCJ.dpuf

Η ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Ξεκινάμε!
Ξεκινάμε σήμερα τη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή.

Για να διεκδικήσουμε, εκεί που άλλοι υποχωρούν.
Για να αγωνιστούμε, εκεί που άλλοι  παραιτούνται.

Για να τα βάλουμε με το δικομματικό κατεστημένο.
Για ν’ αντισταθούμε στην αλαζονεία της εξουσίας.

Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι η μοίρα αυτού του λαού είναι τα οικονομικά αδιέξοδα και η χρεοκοπία.

Δεν αποδεχόμαστε το μόνο μέλλον στο οποίο έχουν να προσβλέπουν οι νέοι μας, τα παιδιά μας, είναι η μετανάστευση στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειές στη Κύπρο.

Δεν αποδεχόμαστε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ότι τα νοικοκυριά μας θα συνεχίσουν να δυσκολεύονται να βγάζουν τον μήνα.

Ξεκινάμε λοιπόν μια πορεία,
Για να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
Για να προτείνουμε  λύσεις χειροπιαστές και εφαρμόσιμες.

Εμείς δεν αποδεχόμαστε το ότι αντί για τους «άριστους των αρίστων» καταλήξαμε στους «χείριστους των χειρίστων».

Δεν αποδεχόμαστε την κομματοκρατία και τους διορισμούς των «ημετέρων» με σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες.

Ξεκινάμε σήμερα,
Για να βάλουμε τέλος στην κομματοκρατία και την αναξιοκρατία.
Ξεκινάμε,
Για να τα βάλουμε με τη διαπλοκή και τα κατεστημένα.

Φίλες και φίλοι,

Δεν αποδεχόμαστε, ότι οι αγώνες και οι θυσίες αυτού του καταπονημένου λαού για την ελευθερία, ήταν μάταιες.

Δεν αποδεχόμαστε, ότι η μόνη στρατηγική στο Κυπριακό είναι αυτή της ταπείνωσης, της παράδοσης και των υποχωρήσεων,

Δεν αποδεχόμαστε, ότι το μόνο μέλλον που μας ανήκει, είναι η Κύπρος του Ερτογάν, να μετατραπούμε σε ένα δυσλειτουργικό τούρκικο προτεκτοράτο που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.

Ξεκινάμε σήμερα,

Για να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Για να εφαρμόσουμε μια Νέα Στρατηγική στο Κυπριακό.
Για να διεκδικήσουμε σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Για να ανατρέψουμε την αποτυχημένη πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Για να ανατρέψουμε τη λανθασμένη και αδιέξοδη στρατηγική, που στηρίζουν εδώ και σχεδόν 10 χρόνια οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Αλλά πάνω απ’ όλα, ξεκινάμε για να ξαναφέρουμε πίσω την χαμένη αξιοπρέπεια σε αυτόν τον αδικημένο λαό.

Ναι, εμείς δεν ντρεπόμαστε να το λέμε.
Θα υπερασπιστούμε με κάθε μας δύναμη το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού.

Φίλες και φίλοι,

Ζούμε ιστορικές στιγμές.

Ο στόχος, η επιδίωξη, το όραμα για συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, είναι σήμερα πραγματικότητα.

Η συμφωνία του Δημοκρατικού Κόμματος, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης, η κοινή μας διακήρυξη και ή κοινή υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, αποτελούν την αφετηρία ενός δρόμου που,

περνά μέσα από κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης και καταλήγει, στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018.

Αξίζουν γι’  αυτό έπαινοι και ευχαριστίες στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που συνειδοποίησε την ιστορική ευθύνη αλλά και την προοπτική συνεργασίας των δυο ιστορικών μας κομμάτων.

Θέλω να τον διαβεβαιώσω πως ο ΔΗΚΟϊκός κόσμος, θεωρεί τους ΕΔΕΚιτες συναγωνιστές σε καθοριστικούς αγώνες για την σωτηρία της Κύπρου, και έτσι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε.

Ιδιαίτεροι έπαινοι και ευχαριστίες αξίζουν όμως και στην πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, για την καταλυτική συνεισφορά της στην επίτευξη της συνεργασίας.

Αποτελεί δείγμα ύψιστης πολιτικής ευθύνης, συνέπειας και αξιοπιστίας, να παραμερίζεις καθόλα θεμιτούς προσωπικούς στόχους, για να υπηρετήσεις το συμφέρον του λαού και του τόπου.
Οφείλουμε όλοι να της το αναγνωρίσουμε.

Ευχαριστίες αξίζουν επίσης, στον Πρόεδρο των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μεταφέρει το συντομότερο δυνατό την πρόταση των τριών κομμάτων, στα συλλογικά όργανα του κόμματος του.

Θα ξεκινήσουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, με στόχο τη συνδιαμόρφωση προγραμματικών συγκλίσεων που θα αφορούν ιδιαίτερα το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
Θέλω να διαβεβαιώσω το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, πως εμείς θα λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τις δικές τους ευαισθησίες, καθώς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι οικολόγοι, έχουν και την εμπειρογνωμοσύνη αλλά και ενασχολούνται με ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να μας απασχολούν όλους πολύ περισσότερο.

Φίλες και φίλοι,

Ξεκινάμε σήμερα μια κοινή πορεία για την πολιτική αλλαγή,

Με το Μαρίνο Σιζόπουλο και την ΕΔΕΚ,

με την Ελένη Θεοχάρους και την Αλληλλεγύη,

και πιστεύω όταν έρθει η ώρα, με τον Γιώργο Περδίκη και τους Οικολόγους,

Ξεκινάμε αυτή την πορεία,
με όλα τα ηγετικά στελέχη αλλά και τα μέλη και τους ψηφοφόρους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου,

με όλα τα οργανωμένα σύνολα και τους ανένταχτους πολίτες που συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες και τα δικά μας οράματα.

Αλλά φυσικά, ξεκινούμε αυτή τη προσπάθεια και βασίζομαι σε όλους εσάς, τα στελέχη, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία, πως αυτή η πορεία, αυτή η προσπάθεια, αυτή η συνεργασία,
θα φέρει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές τον Φλεβάρη.

Θα φέρει την προοπτική για τον τόπο μας.
Θα φέρει την ελπίδα στο λαό μας.
Θα φέρει πίσω την χαμένη μας αξιοπρέπεια.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Τα τελευταία εννέα χρόνια, η πατρίδα μας βρίσκεται στη δίνη αποτυχημένων πολιτικών επιλογών.

Επιλογών που την έχουν απομακρύνει κατά πολύ από τις προσδοκίες και τους στόχους του λαού μας.

Σαράντα τρία χρόνια μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Κύπρος παραμένει ημικατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό, ενώ, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων καταπατώνται από τον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Η Τουρκία, αντί να προσπαθεί για λύση, συνεχίζει την ακόρεστη βουλιμία της για τον έλεγχο του νησιού μας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Πενήντα επτά χρόνια μετά από την ίδρυσή της, η Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα στη μακραίωνη Ιστορία του νησιού μας και τη μοναδική ασπίδα του κυπριακού Ελληνισμού, βρίσκεται υπό τη μόνιμη απειλή της κατάργησης.

Αμείωτες είναι οι προσπάθειες της Τουρκίας για υποβάθμισή του νόμιμου κράτους μας και παράλληλη αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού ψευδοκράτους.

Ιστορικά επιτεύγματα του λαού μας, όπως η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και στην Ευρωζώνη το 2008,
καθώς και φυσικές συγκυρίες, όπως η στρατηγική θέση του νησιού μας και η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,
έχουν υποβαθμιστεί ή ατονήσει στο βωμό ενός ανύπαρκτου «καλού κλίματος» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ακόμη χειρότερα, ενώ η Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης, συστηματικά μας απειλούν με εντάσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης διαπιστώνει «θετική ρητορική» στην Τουρκία.

Μονομερείς υποχωρήσεις και «γενναιόδωρες προσφορές», σε συνδυασμό με μια αποτυχημένη στρατηγική και μια λανθασμένη διαπραγματευτική τακτική, έχουν οδηγήσει σε αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους και σε απομάκρυνση από μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Βρισκόμαστε σήμερα πιο μακριά από τη λύση παρά ποτέ.
Και οφείλουν επιτέλους οι θιασώτες της «όποιας λύσης», να μας εξηγήσουν, αφού κυβερνάνε εδώ και εννέα χρόνια,

αφού εφαρμόζουν τις δικές τους πολιτικές εδώ και εννέα χρόνια,

πήγαμε από τη μια υποχώρηση στην άλλη, από τη μία «γενναιόδωρη προσφορά» στην άλλη, τα έχουν δώσει όλα ή σχεδόν όλα, γιατί τότε δεν έχουν λύσει το κυπριακό;

Η απάντηση από τη μία είναι απλή: λόγω της Τούρκικης αδιαλλαξίας.
Ταυτόχρονα όμως δεν είναι τόσο απλή.

Αυτή η αδιαλλαξία όχι μόνο δεν έχει καμφθεί με την πολιτική της παράδοσης, αλλά το αντίθετο, έχει αποθρασυνθεί.

Η δική τους παταγώδης αποτυχία, έχει επιφέρει, όχι μόνο την κλιμάκωση της τούρκικης αδιαλλαξίας, αλλά και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη.

Άρα μια άλλη απάντηση στην ερώτηση «Γιατί δεν έχουν λύσει το κυπριακό;» είναι η εξής:

Επειδή είναι λάθος οι θέσεις τους, λάθος η τακτική τους, λάθος η στρατηγική τους.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή κοινωνία μαστίζεται από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Ο λαός μας, βιώνει καθημερινά την απουσία ενός συγκεκριμένου σχεδίου για έξοδο από αυτή την κρίση.

Είμαστε καθημερινά μάρτυρες και θύματα φαινομένων διαφθοράς, αναξιοκρατίας, διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων.

Το κράτος αδυνατεί μέχρι σήμερα να διασφαλίσει την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του.

Εμφανής είναι η απουσία οράματος και σχεδίου στα θέματα της Παιδείας, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού.

Εμφανής είναι επίσης, η ολοκληρωτική ανικανότητα αυτής της διακυβέρνησης, από το φιάσκο του Λιμανιού της Λεμεσού μέχρι την μη εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Διαπιστώνουμε κάθε μέρα,
έλλειψη πολιτικής βούλησης, προχειρότητα, ανικανότητα, ακυβερνησία.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι
η ευθυνοφοβία, ο λαϊκισμός,
η προχειρότητα, ο ερασιτεχνισμός,
η αθέτηση δεσμεύσεων, η αναξιοπιστία, τα ψέματα,
η αναξιοκρατία, το βόλεμα και
η διαπλοκή
οδηγούν στην καταστροφή και στην παρακμή.

Δεν είναι αυτή η Κύπρος που θέλουμε.
Δεν είναι αυτή η Κύπρος που μας αξίζει.

Φίλες και φίλοι,

Μέσα σε αυτές τις εθνικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, έχουμε εθνικό καθήκον και κοινωνική υποχρέωση να προτείνουμε και να παρουσιάσουμε στον κυπριακό λαό μια ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής αλλαγής.

Μια πρόταση που θα ανατρέπει τη σημερινή δυσάρεστη πραγματικότητα στην οποία οδήγησαν τον τόπο οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ τα τελευταία εννέα χρόνια.

Που θα δίνει στην πατρίδα μας την ελπίδα και την προοπτική να απελευθερωθεί από την τουρκική κατοχή μέσω μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Που θα δίνει στο λαό μας την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ζήσει και να ευημερήσει σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, προόδου,

Για να έχουμε αξιοκρατία, επαγγελματισμό και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πρώτος βασικός πυλώνας της πρότασης πολιτικής αλλαγής, πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό.

Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Που θα διασφαλίζει τον έμπρακτο σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των βασικών ελευθεριών των πολιτών,

Την απόλυτη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων.

Αυτή η νέα στρατηγική:

•   Θα βασίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

•   Θα θέτει ως προτεραιότητα αλλά και ως εργαλείο της τη θωράκιση και ενίσχυση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

•   Θα στοχεύει στην αποτελεσματική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι

o  η στρατηγική θέση της Κύπρου,

o  η ιδιότητα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

o  η ιδιότητα μέλους της Ευρωζώνης και

o  η ύπαρξη φυσικού αερίου στην κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

•   Θα προβλέπει την απόσυρση απαράδεκτων και επικίνδυνων υποχωρήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα και την απόρριψη απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων που αποδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

•   Θα επιδιώκει τη δημιουργία πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για όσο χρόνο συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

•   Θα αποτρέπει, θα αποθαρρύνει και θα καταδικάζει ενέργειες αναβάθμισης του κατοχικού ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

•   Θα ενισχύει και θα αξιοποιεί την ειλικρινή συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.

•   Θα ενθαρρύνει τη διαφάνεια και την ενημέρωση του λαού για την πορεία των διαπραγματεύσεων και το δημόσιο διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων για το μείζων θέμα που αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Δεύτερος βασικός πυλώνας της πρότασης πολιτικής αλλαγής πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και συγκεκριμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

•   Με τη δημιουργία και ύπαρξη νέων θέσεων εργασίας,
•   ιδιαίτερα μέσα από την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνολογίας,
•   καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας,
•   προαγωγή της παιδείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού,
•   καθιέρωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας,
•   επικράτηση της αριστείας και του επαγγελματισμού,
•   ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας,
•   αποτελεσματική κρατική στήριξη των κοινωνικών ομάδων που τη χρειάζονται,
•   προστασία του περιβάλλοντος,  εμπέδωση οικολογικής συνείδησης,
•   εδραίωση της συμμετοχικής δημοκρατίας και
•   βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Στις Προεδρικές Εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου δεν διακυβεύεται απλώς η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό που διακυβεύεται, είναι το αν θα συνεχιστεί η αποτυχημένη πολιτική στο Κυπριακό των τελευταίων 9 χρόνων, ή, αν η πολιτική αυτή θα ανατραπεί.

Αυτό που διακυβεύεται, είναι αν θα συνεχίσει η προχειρότητα και η απουσία σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ή, αν θα εφαρμοστεί ένα Σχέδιο που θα μεταμορφώσει τη χώρα μας σε ένα σύγχρονο, εύρωστο ευρωπαϊκό κράτος.

Αυτό που διακυβεύεται, είναι,
Αν θα συνεχιστεί η ανεργία, ή, αν θα έχουμε δουλειές για όλους.

Αν θα συνεχίσει η κατάρρευση των νοσοκομείων μας, ή, αν θα παρέχει το κράτος αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

Αν θα συνεχίσει ο μαρασμός της παιδείας μας, ή, αν θα δώσουμε στα παιδιά μας τα εφόδια που χρειάζονται.

Αν θα συνεχίσει η χρεοκοπία του λαού μας, ή, αν θα του δώσουμε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτά όλα και άλλα πολλά είναι που διακυβεύονται.

Φίλες και φίλοι,

Το μέγεθος του διακυβεύματος
ορίζει και το μέγεθος της ευθύνης όλων μας.
Ασφαλώς και το μέγεθος της προσωπικής μου ευθύνης.

Η υπόδειξη μου ως κοινού υποψηφίου από τις ηγεσίες της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, αλλά και η πρόταση για το πρόσωπο μου στα συλλογικά όργανα του Κινήματος Οικολόγων, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα.

Η εκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας όμως, δεν είναι  αυτοσκοπός.

Είναι μέσο για φέρουμε την πολιτική αλλαγή.

Είναι μέσο για να διεκδικήσουμε σωστή λύση.
Είναι μέσο για να φέρουμε ξανά την ελπίδα στον τόπο και το λαό μας.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Συναισθανόμενος το μέγεθος της ευθύνης, αποδέχομαι την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής για την υποψηφιότητα μου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αποδέχομαι την πρόταση, ως πρώτος μεταξύ ίσων,
Με πλήρη γνώση των υποχρεώσεων μου και πριν και μετά τις εκλογές.
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,

Με ξέρετε πολύ καλά.
Σπάνια σας υπόσχομαι πράγματα.
Πάντα σας μιλάω ξεκάθαρα.

Σας δίνω μόνο δυο υποσχέσεις:

Πρώτον, θα φέρουμε στην Κύπρο την αλλαγή. Την πραγματική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

Δεύτερον, θα σας κάνω περήφανους για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Γιατί η ιστορία μας είναι βαριά.

Με συγκινεί η προοπτική της διακυβέρνησης της χώρας, ως συνέχεια και εξέλιξη των θητειών των δύο προηγούμενων  προέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Του Σπύρου Κυπριανού, που μετά την καταστροφή του 1974,  οδήγησε έναν κατεστραμμένο τόπο στο οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του 80, εφαρμόζοντας την πολιτική της μικτής οικονομίας με απόλυτη επιτυχία.

Του Τάσσου Παπαδόπουλου, που όχι μόνο διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και πέτυχε ένα δεύτερο οικονομικό θαύμα, αφού  μέσα σε  τέσσερα χρόνια κατέβασε το χρέος στο μισό, αύξησε τις κοινωνικές παροχές, παρέδωσε πλεονάσματα και έβαλε την Κύπρο στην ευρωζώνη.
Τότε είχαμε αξιοπρέπεια.

Ναι, είμαστε περήφανοι, γιατί οι Κυβερνήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν ωφέλιμες για τον τόπο

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, νέα στρατηγική στο Κυπριακό, συλλογική προσπάθεια, θέληση κι αποφασιστικότητα, μπορούμε να ξαναζήσουμε τέτοιες ημέρες.

Με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη όλων, είμαι βέβαιος, θα πετύχουμε πολλά για τον τόπο και τον λαό μας.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Τα μηνύματα της κοινωνίας με κάνουν αισιόδοξο.

Η αποδοκιμασία λανθασμένων πολιτικών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές,

Η ενίσχυση του ενδιάμεσου χώρου,

Η θέληση να τιμωρήσουμε το ψέμα και την αναξιοπιστία,

Η απόφαση να βρούμε και  πάλι την αξιοπρέπεια μας,

Δηλώνουν την επιθυμία της κοινωνίας για αλλαγή.

Σας καλώ σήμερα να αγωνιστούμε μαζί, στην πρώτη γραμμή, για να γίνει η επιθυμία αυτή πραγματικότητα.

Καλώ τις φίλες και τους φίλους της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, αλλά και του Κινήματος Οικολόγων,

Καλώ τα οργανωμένα σύνολα και τους κοινωνικούς φορείς,

Καλώ όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως που συμφωνούν μαζί μας και που απορρίπτουν την πολιτική των τελευταίων εννέα χρόνων,

να συνταχθούν μαζί μας, για να πετύχουμε την αναγκαία για τον τόπο και τον λαό πολιτική αλλαγή.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζω ότι είναι πολλοί αυτοί που δεν επιθυμούν να πετύχουμε.
Είναι πολλοί εκείνοι που θα μας λοιδορήσουν και θα μας συκοφαντήσουν.
Είναι πολλοί εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να μας πλήξουν.
Είναι πολλοί, δεν είναι όμως αρκετοί.

Γιατί απέναντί τους έχουν τον περήφανο ΔΗΚΟικό κόσμο.
Απέναντι τους θα έχουν ολόκληρο τον ενδιάμεσο χώρο.

Απέναντι τους θα έχουν τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και το πείσμα του περήφανου λαού μας.

Γι’ αυτό και θα πετύχουμε.

Ξεκινάμε!

Εμπρός για τη νίκη.
Εμπρός για την Κύπρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: