Βούληση για συμφωνία μέχρι το τέλος Μαϊου εντόπισε ο Ευκλείδης μετά τις επαφές του στο ΔΝΤ




«Το κλίμα στις συναντήσεις (του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΔΝΤ) ήταν θετικό και εποικοδομητικό. Διαφάνηκε η βούληση να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως το τέλος Μαΐου».

Αυτά δήλωσαν πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών μετά τις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ:
“Η εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό και εποικοδομητικό. Το δεύτερο σημείο είναι ότι διαφάνηκε η βούληση απ’ όλες τις πλευρές να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του Μαϊου. Το τρίτο σημείο είναι ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών, το οποίο περιλαμβάνει και την σύνθεση του Μνημονίου για τις οικονομικές πολιτικές -Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), (δηλαδή) της κατ’ αρχήν πολιτικής συμφωνίας, δεύτερον τη σύνταξη του MEFP, τη σύνταξη του  Staff Level Agreement (SLA) και ταυτόχρονα τις συζητήσεις για το χρέος. Γι’ αυτό υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν αποτελεί πολιτική συμφωνία η σύνταξη του MEFP, οι πηγές απάντησαν:

“Κάποια πράγματα, όπως το MEFP, η SLA και το χρέος, θα τρέχουν ταυτόχρονα, ελπίζω όχι σε παράλληλα σύμπαντα. Αυτά επί του παρόντος. Αύριο συνεχίζονται οι συναντήσεις. Ο υπουργός έχει τρεις συναντήσεις με τον (Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών) Άντριου Μπακόλ, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί και με τον κύριο Τόμσεν”.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Στο ερώτημα προς τις πηγές αν έχουν καμία αίσθηση ότι (στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ) γίνονται παράλληλες διεργασίες μεταξύ των θεσμών “για τα βρουν για τα μέτρα και το πλεόνασμα”, απάντησαν ως εξής:

“Κοιτάξτε νομίζω ότι αυτό ποτέ δεν είναι μια κλειστή διαδικασία. Δεν υπάρχουν στεγανά. Εσείς θα το ξέρετε πιο καλά από μένα”. 

Στο ερώτημα εάν έχετε διαπιστώσει κάποια τέτοια πρόθεση, οι πηγές απάντησαν:

“Δεν έχω φέρει τον μεγεθυντικό μου φακό”.

Στην ερώτηση, “δεν σας έχουν πει”, οι πηγές απάντησαν:

“Όχι, δεν ξέρω κάτι τέτοιο. Εικάζω με βάση την εμπειρία τη δική μου και νομίζω και με βάση τη δική σας”.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τις πηγές να τους πουν κάτι πιο συγκεκριμένο από τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον κ. Σόιμπλε. Έδωσαν την εξής απάντηση:

“Όχι, αυτό που είπα. Ότι διαφαίνεται η βούληση απ’ όλες τις πλευρές με ό,τι είπαμε”. Οι πηγές εννοούν προφανώς την πρόθεση να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το τέλος Μαϊου.

Σε άλλο ερώτημα, εάν η όποια συμφωνία σημαίνει ότι θα έχει κλείσει και το θέμα του χρέους μέχρι το τέλος Μαϊου, οι πηγές απάντησαν:

“Αυτό είναι. Και όπως ξέρετε ήδη και οι ξένοι αξιωματούχοι έχουν εκφραστεί με στόχο προς αυτή τη κατεύθυνση. Και εμείς εργαζόμαστε κοπιωδώς”.

Σε άλλο ερώτημα εάν το ΔΝΤ είναι λίγο πιο συγκρατημένο ή όχι για την επίτευξη της συμφωνίας μέχρι το τέλος Μαϊου, οι πηγές είπαν:

“Μην προσπαθείτε να μου αποσπάσετε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες οι οποίες μπορούν να σας δώσουν είδηση. Θέλω να συγκρατήσετε ότι διαφαίνεται η βούληση απ’ όλες τις πλευρές”.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν εάν διεξήχθη συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα και συγκεκριμένα για το πότε θα μειωθεί από το 3.5%. Οι πηγές δήλωσαν:

“Αυτή την πληροφορία δεν την έχω. Δεν μου την έδωσε ο υπουργός”.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν είχε την Παρασκευή άλλες συναντήσεις εκτός των προγραμματισμένων, ούτε θα έχει το Σάββατο το πρωί, εκτός των τριών προγραμματισμένων (με τους κ. Μοσκοβισί, Μπακόλ και Τόμσεν).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: