Για σημαντική πρόοδο ομιλεί ο Ντάισελμπλουμ αλλά βγήκε πάλι “μαύρος” καπνός στις Βρυξέλλες




Χωρίς επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες χθες το βράδι, αν και οι πλευρές υποστηρίζουν ότι σημειώθηκε πρόοδος, η οποία όμως δεν ήταν ικανή για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

“Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος” έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Twitter, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα το βράδι (Τετάρτη).

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το ελληνικό επιτελείο με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη επιστρέφει στην Αθήνα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η ιστοσελίδα CNN Greece η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σήμερα με τηλεδιάσκεψη. «Βάσει της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσία του Γερουν Ντάισελμπλουμ, του Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ έδειξε να μην αποδέχεται τις ελληνικές αντιπροτάσεις, κρατώντας μια αυστηρή στάση. Το Ταμείο θεωρεί πως τόσο η μείωση του αφορολογήτου όσο και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς πρέπει να ισχύσουν από το 2019, διαφορετικά εκτιμά πως δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ. Επιμένει δε σε ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από συντάξεις και 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο το 2019.

Κατά πληροφορίες, ένα από τα επιχειρήματα του ΔΝΤ είναι πως στην Ελλάδα κατά τις προεκλογικές περιόδους οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν τα συμπεφωνημένα και αρέσκονται σε παροχές.

Η διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα του ΔΝΤ για περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις σε μια δόση από το 2019 ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα στο δείπνο κορυφής μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Τις διαφωνίες της ελληνικής πλευράς για το συγκεκριμένο θέμα φέρεται να εξέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στην επικοινωνία που είχαν χθες στις 6:45 με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής αξιολόγησης. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες της εν λόγω επικοινωνίας η ελληνική πλευρά επενδύει στη μεσολάβηση Γιούνκερ για την υπέρβαση των εμποδίων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: