Το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη




Στην υπόθεση της δίωξης για συκοφαντική δυσφήμιση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη λόγω δημοσιεύματος στην εφημερίδα του, της προσαγωγής και σύλληψης που ακολούθησε και της αποφυλάκισης με εντολή εισαγγελέα, αναφέρεται το portal του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

«Ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης τέθηκε υπό κράτηση στην αστυνομία με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης την Δευτέρα (10 Απριλίου), αφού προσήλθε εθελοντικά στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, στην Αθήνα. Ο εισαγγελέας αργότερα διέταξε την αποφυλάκισή του εν αναμονή της προκαταρκτικής έρευνας.

Οι κατηγορίες αφορούν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου 2017 στην εφημερίδα του Βαξεβάνη, «Documento», το οποίο ισχυρίζεται ότι η Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είχε επωφεληθεί από την επιρροή του συζύγου της για να εξασφαλίσει δημόσια χρηματοδότηση για τη διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων, χωρίς να συμμετάσχει σε δημόσιο διαγωνισμό.

Το άρθρο εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις της κ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα με τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς και για τη συμμετοχή του συζύγου της, Γιάννη Στουρνάρα, στα συνέδρια. Η κ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα, το σπίτι της οποίας ελέγχθηκε από την αστυνομία πέρυσι στο πλαίσιο μιας έρευνας για πιθανές δωροδοκίες και στην οποία ενέχονται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του άρθρου και υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του κ. Βαξεβάνη.

Το Μάρτιο του 2015, δικαστήριο καταδίκασε τον κ. Βαξεβάνη σε 26 μήνες φυλάκιση για δυσφήμιση του γνωστού Έλληνα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με την οικονομική κρίση στην Κύπρο τα έτη 2012-2013. Το Εφετείο Αθηνών ανέτρεψε ομόφωνα την καταδίκη τον Σεπτέμβριο του 2016».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: