Το ΣΑΕ της Τουρκίας “συνέστησε” παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης




Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο προεδρεύει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε υπέρ της παράτασης κατά 3 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ στην χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε και μετέδωσαν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας επισημαίνει ότι συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τρεις μήνες.

«Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνέχεια των μέτρων προστασίας της δημοκρατίας, των αρχών του κράτους δικαίου όπως και των δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποφασίστηκε να συστήσουμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» τονίζεται στην ανακοίνωση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί αργότερα σήμερα και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί του ζητήματος. Αναμένεται να επικυρώσει την πρόταση του Συμβουλίου.

Η Τουρκία κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Η σημερινή απόφαση ελήφθη δύο ημέρες προτού λήξει το εν λόγω μέτρο και μία ημέρα μετά τη νίκη του “ναι” στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.

H κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη παραταθεί δύο φορές, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο, αφού τέθηκε σε ισχύ την 20η Ιουλίου 2016, πέντε ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου τομέα απολύθηκαν, προκαλώντας την έντονη κριτική των χωρών της Δύσης.

17/04/2017 22:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: