Το ΔΝΤ ζητά περαιτέρω περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, αναφέρει η IG Metall




Σε άρθρο του στη «Frankfurter Rundschau» ο Βόλφγκανγκ Λεμπ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του (μεγαλύτερου) γερμανικού συνδικάτου IG Metall γράφει: «Υπάρχει ο φόβος ότι η Ελλάδα θα γίνει και πάλι προπομπός για την περαιτέρω απορύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη. Και τούτο παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προτάσεις για απο-απορύθμιση σε θέματα μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας λόγω της προφανούς αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων συνταγών.

Στο τρίτο μνημόνιο του 2015 υπήρχε μια ασυνήθιστη πολιτική σύσταση. Συνεστήθη μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, η οποία επιφορτίστηκε με την επεξεργασία νέων και καλύτερων προτάσεων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και έπρεπε να προσανατολιστεί προς τις “βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές”. Στην επιτροπή αυτή υπήρξε εκπληκτική ομοφωνία:

Στην τελική της έκθεση προτείνει στην Κομισιόν/Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκατασταθεί το θεμελιώδες δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. Αυτό ανταποκρίνεται και στην ομόφωνη επιθυμία των συνδικάτων και των ενώσεων των εργοδοτών της Ελλάδας.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει μελλοντικά να είναι δεσμευτικές για όλους στην Ελλάδα, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους, όπως συμβαίνει στη Γερμανία και το Βέλγιο.

Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να παραμείνει απαραβίαστο όπως επίσης και η απαγόρευση της ανταπεργίας, του lock out. Οι δε μαζικές απολύσεις θα πρέπει μελλοντικά να εμποδίζονται μέσω της εργασίας με μειωμένο ωράριο, τα οποία πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ευέλικτα όπως στη Γερμανία.
Ευρωπαϊκή κανονικότητα λοιπόν;

Ναι, ίσως, εάν ο τρίτος συμμετέχων στην επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εξαρτούσε την παραμονή του στο τρίτο πρόγραμμα από τον περαιτέρω περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιτρέπεται να απολύουν το 10% και όχι, όπως τώρα, το 5% του προσωπικού. Τη δε επανεισαγωγή των κανονικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κ. Βελκουλέσκου την απορρίπτει αυστηρά.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπεραμυνθεί των δικών της κεκτημένων κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι Βρυξέλλες όμως σιωπούν.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα όμως μπορεί να βελτιωθεί μόνον με δίκαιους και νομικά σταθερούς εργασιακούς όρους. Από πού να προέλθει διαφορετικά η αναγκαία οικονομική δυναμική όταν το κουαρτέτο υπαγορεύει την περαιτέρω μείωση των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών με ταυτόχρονη επιβάρυνση των εργαζομένων με υψηλότερους φόρους και εισφορές;

Για το συνδικάτο IG Metall είναι σαφές: H Eυρώπη δεν χρειάζεται ανταγωνισμό χαμηλών μισθών, αλλά ενίσχυση των κοινωνικών θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη της. Και τούτο διότι ολοένα και περισσότερο η Ελλάδα καθίσταται η απόδειξη για τους κινδύνους της αποτυχίας της κοινωνικής Ευρώπης.

Με το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων συνδέεται ένας βασικός τομέας του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Οι μειώσεις μισθών και η κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να ανακληθούν. Μόνον εάν καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση της Ελλάδας θα μπορέσουν να ξαναγίνουν δανειστές και πιστωτές εταίροι. Η Ελλάδα χρειάζεται μια δίκαιη ευκαιρία».

05/04/2017 13:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: