Το Barbaros στα παιγνίδια τακτικής του Έρντογάν: Προς το παρόν εκτός χωρικών υδάτων της Κύπρου




Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Barbaros, συνεχίζει μέχρι και σήμερα το πρωί του να πλέει με πολύ χαμηλές ταχύτητες – περίπου τριών κόμβων – εκτός χωρικών υδάτων της Κύπρου, βόρεια της χερσονήσου της Καρπασίας. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει παιγνίδια τακτικής που ακολούθησε και το 2014.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ της Λευκωσίας, το Barbaros, που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από το λιμάνι της Σινίφκης, ακολούθησε πορεία προς την περιοχή “δέσμευσης” στον Κόλπο Αμμοχώστου.

Ωστόσο, το μεσημέρι χθες, ενώ κατευθυνόταν προς το Ακρωτήριο Αποστόλου Αντρέα, ελάχιστα πριν εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, έκανε επαναστροφή και ακολούθως προχώρησε προς τα ανατολικά.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, άλλαξε και πάλι πορεία κατά 180 μοίρες και ακολουθεί βόρεια πορεία, κατά μήκος  των βόρειων ακτών της Κύπρου και πλέοντας  ακριβώς στην νοητή γραμμή του ορίου των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, το σκάφος Bravo Supporter, που έχει “δηλωθεί” μέσω της παράνομης NAVTEX ως συνοδευτικό, βρίσκεται από χθες σε πλεύση στις νότιες ακτές της Καρπασίας, κοντά στον Απόστολο Αντρέα, κινούμενο επίσης με χαμηλή ταχύτητα, προφανώς και αυτό σε κατάσταση αναμονής οδηγιών.

Να σημειωθεί ότι το Barbaros, δίνει με βάση τα δεδομένα ναυσιπλοΐας ως προορισμό του “υπεράκτια Τουρκία” ενώ το συνοδευτικό αναφέρει ως προορισμό το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ

Μαυρίδης: Κίνδυνοι λόγω αδράνειας Κομισιόν έναντι τουρκικών προκλήσεων

Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων του, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με νέα γραπτή επερώτηση του προς την Κομισιόν θέτει τις νέες προκλητικές και παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό πλοίο Barbaros.

Συγκεκριμένα ο Κ. Μαυρίδης τονίζει τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα των τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες κλιμακώνουν την ένταση και δυναμιτίζουν την προσπάθεια εξεύρεσης συνολικής λύσης στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Στην πέμπτη προκλητική ενέργεια από τις 13/4 προχώρησε η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγες ώρες πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου η Τουρκία εξέδωσε παράνομη NAVTEX (αρ. 410/17) με την οποία  δεσμεύει περιοχή εντός των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε περιοχή που εκτείνεται από τον κόλπο Αμμοχώστου μέχρι το ακρωτήρι Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μεταξύ 21 Απριλίου και 30 Ιουνίου 2017, από το ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayreddin Pasa» και το υποστηρικτικό πλοίο «Bravo Supporter». Εντός μερικών βδομάδων η Τουρκία έχει προχωρήσει σε επανειλημμένη δέσμευση περιοχών της Κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, είτε για σεισμολογικές έρευνες, ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και δυναμιτίζουν την προσπάθεια εξεύρεσης συνολικής λύσης στην Κύπρο».

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής εξηγεί ότι «η διεξαγωγή των εν λόγω ερευνών αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμβατικού και εθιμικού, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)».

Καταλήγοντας ο Κ. Μαυρίδης θέτει δύο καίρια ερωτήματα στην Κομισιόν, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της:

α) κατά πόσον αναγνωρίζει τους κινδύνους λόγω παθητικής αδράνειας;

β) πότε και πως θα παρέμβει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Κράτους-Μέλους και της ίδιας της ΕΕ και να αποτρέψει τουρκική επέμβαση στις εργασίες των εταιρειών;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: