Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου η γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ




Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος Ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Έλεανορ Ρόουλι σε ομιλία της κατά την τελετή υπογραφής των συμβολαίων έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ, στο Προεδρικό.

Επίσης, η Έλεανορ Ρόουλι ανέφερε ότι η εταιρεία προσβλέπει σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 εντός του 2018 στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με την εταιρεία ENI.

Στην ομιλία του μετά την υπογραφή των συμβολαίων ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη δέσμευση των εταιρειών ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές της.

«Μετά τη χθεσινή υπογραφή του Συμβολαίου για το Τεμάχιο 10, υπογράψαμε σήμερα δύο νέα Συμβόλαια με γνώριμους μας εταίρους. H συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις προοπτικές των υδρογονανθρακικών μας πόρων», ανέφερε.

Επίσης, είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ποιότητα των ερευνητικών τους προγραμμάτων το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες ενώνουν δυνάμεις στο τεμάχιο 6, όπως έπραξαν πρόσφατα και στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 11. Όπως είπε, πρόκειται για δύο εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και εμπειρία στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες υποβάλλοντας φιλόδοξες τεχνοοικονομικά προσφορές στο πλαίσιο του 3ου γύρου, επέλεξαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην ΑΟΖ της Κύπρου και, κατ’ επέκταση, στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, συνεχίζοντας ουσιαστικά, με αμείωτη ένταση, να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για διεξοδική εξερεύνηση και αξιοποίηση του υποθαλάσσιού της πλούτου.

Οι σημερινές υπογραφές έγιναν επίσης στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και με αυτές, όπως είπε, ο κ. Λακκοτρύπης ολοκληρώνεται πλέον και επίσημα ο 3ος γύρος.

Η κοινοπραξία των Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V. αδειοδοτείται για το Τεμάχιο 6, ενώ η Eni Cyprus Limited για το Τεμάχιο 8.

Στην ομιλίας του κατά την τελετή ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρο της Eni για τη Νότιο Ευρώπη Κάρλο Βίτο Ρούσο ανέφερε ότι οι σημερινές υπογραφές είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Κύπρο, για τις εταιρείας και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η υπογραφή των συμφωνιών για τα δύο τεμάχια 6 και 8, ανέφερε, θα επιτρέψει την επαλήθευση για το κατά πόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας όπως σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

«Αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της Κύπρου, για τους εταίρους της κοινοπραξίας και επίσης για ολόκληρη της περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουν είναι να ξεκινήσουν γεωτρήσεις. Είπε επίσης ότι η ΕΝΙ με τους εταίρους της είναι έτοιμη να το πράξει αυτό το συντομότερο δυνατό.

Μιλώντας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, η Αντιπρόεδρος Ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, ανέφερε ότι ήταν μια πολύ αποτελεσματική διαδικασία και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμμετοχή σε αυτόν της εταιρείας.

Αναφέρθηκε επίσης στο τεμάχιο 11 για το οποίο η εταιρεία αδειοδοτήθηκε στον β` γύρο και στην γεώτρηση που προγραμματίζεται εντός 2017.

«Σύντομα θα αρχίσουμε γεώτρηση στο τεμάχιο 11, όπου έχουμε ένα κοίτασμα που ονομάζεται Ονισήφορος, όπου θα ξεκινήσουμε εργασίες τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αναπαραγωγή της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για το κοίτασμα Ζορ, σε κυπριακά ύδατα.

«Για αυτό είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα δραστηριοποιηθούμε σε αυτό το κοίτασμα μαζί με τους συνεργάτες μας από την ENI», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ανέφερε θα γίνει εκτίμηση του τεμαχίου 6 για το οποίο τα σεισμικά δεδομένα υπάρχουν ήδη και αναμένεται να προχωρήσουν στον εντοπισμό κοιτάσματος εντός 2018.

Η γεώτρηση στο συγκεκριμένο τεμάχιο θα γίνει από την ENI, είπε, εκφράζοντας προσδοκία να δοκιμαστεί περαιτέρω το μοντέλο του Ζορ και σε αυτό το τεμάχιο.

«Προσβλέπουμε ιδιαίτερα σε ένα ισχυρό διερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα εντός 2017 και εντός 2018», πρόσθεσε.

06/04/2017 / ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: