Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα λέει η Λαγκάρντ




Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται όμως πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Επίσης ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece ξεκαθάρισε πως η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση. “Δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016”, ανέφερε. Ο ίδιος προσέθεσε πως αν το 3,3% επιβεβαιωθεί τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος (0,50%) Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτή η υπέρβαση του στόχου έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα.

Για το εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά έτη ο ίδιος αποσαφήνισε πως από την πλευρά του το ΔΝΤ  θεωρεί πως ρεαλιστικός στόχος για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα είναι 1,5%. Ο Γκασπάρ κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και πως ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αναδιάρθωση του χρέους εκ μέρους του επίσημου τομέα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ CNN GREECE:
Στη δήλωση πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πρέπει να καταρτιστεί με βάση προβλέψεις που να είναι λογικές και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αναμένεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια, προέβη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Bretton Woods Committee στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση του Μπιλ Ρόουντς, πρώην επικεφαλής της Citigroup, για την Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν έχει πρόγραμμα με Ελλάδα και πως σήμερα η Ελλάδα έχει πρόγραμμα μόνον με τον ESM.

«Ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ δεν είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να δεσμευτούμε και να χρηματοδοτήσουμε», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Στη βάση αυτή επανέλαβε την πάγια θέση ότι το ΔΝΤ ζητά ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται σε δύο πυλώνες: σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και σε ελάφρυνση του χρέους.

«Για αυτό επιμένουμε στο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο σκέλος των συντάξεων και της φορολογίας», είπε σχετικά, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως τις τελευταίες εβδομάδες «έχουμε δει βελτιώσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων». Η ίδια προσέθεσε στο σημείο αυτό πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και πως την επομένη εβδομάδα κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για την οριστικοποίηση των ζητημάτων.

Ειδική σημασία έχει η αναφορά που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ για το δεύτερο πυλώνα, δηλαδή για το σκέλος της ελάφρυνσης του χρέους. Παρουσία του Κλάους Ρέγκλινγκ η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως αυτή τη στιγμή το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί κανείς εύλογα να υποθέσει πως πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωσή του.

«Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει προβλέψεων, που είναι λογικές και δεν προβλέπουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα που θα φθάσει το 3,5% για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια . Επειδή δεν είναι εφικτό και υλοποιήσιμο και το ξέρουμε», σημείωσε σχετικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: