Στο 0,1% η μεταβολή της παραγωγικότητας στην Κύπρο το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΠΑ




Το 2016 η Παραγωγικότητα Εργασίας του συνόλου της οικονομίας της Κύπρου, υπολογίζεται σε 47.138 ευρώ ανά απασχολούμενο και 26,33 € ανά ώρα εργασίας (τρέχουσες τιμές), σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ).

Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία, η ετήσια μεταβολή της Παραγωγικότητας Εργασίας για το σύνολο της οικονομίας (τόσο ως ΑΕΠ ανά απασχολούμενο όσο και ως ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας) για το 2016 ανέρχεται στο 0,1%.

Η μεταβολή της Παραγωγικότητας Εργασίας οφείλεται στην αύξηση του ΑΕΠ (κατά 2,8%) με ταυτόχρονη όμως αύξηση της απασχόλησης, τόσο σε αριθμό απασχολουμένων όσο και σε ώρες εργασίας (κατά 2,7%).

Θετική μεταβολή της Παραγωγικότητας Εργασίας, η οποία οφείλεται σε αύξηση της με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης σε μικρότερο ποσοστό, παρουσίασαν οι τομείς των Κατασκευών, Ξενοδοχείων & Εστιατορίων και Μεταποιητικών Βιομηχανιών.

Αρνητική μεταβολή της Παραγωγικότητας Εργασίας παρουσίασαν οι τομείς Ενημέρωσης & Επικοινωνίας καθώς και Χρηματοπιστωτικών & Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων. Η αρνητική μεταβολή οφείλεται στη μείωση της ΑΠΑ με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης.

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΑ ο Τριτογενής Τομέας, που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ και την απασχόληση (86,7% και 80,2% αντίστοιχα), παρουσιάζει Παραγωγικότητα Εργασίας Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) ανά απασχολούμενο ίση με το 108,9% της Παραγωγικότητας Εργασίας του συνόλου της οικονομίας, κατά πολύ ψηλότερη αυτής του Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα.

Η Παραγωγικότητα Εργασίας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) του Δευτερογενούς Τομέα, ο οποίος συνεισφέρει το 10,9% στο ΑΕΠ και το 15,7% στην απασχόληση, βρίσκεται στο 69,3% της Παραγωγικότητας Εργασίας του συνόλου της οικονομίας.

Η Παραγωγικότητα του Πρωτογενούς Τομέα είναι μόλις στο 58,6% της Παραγωγικότητας Εργασίας του συνόλου της οικονομίας, αφού ο Τομέας αυτός συνεισφέρει μόνο το 2,4% στο ΑΕΠ ενώ απασχολεί σημαντικά περισσότερο ποσοστό ατόμων (4,1% του συνολικού αριθμού απασχολουμένων).

Η Παραγωγικότητα Εργασίας του Πρωτογενούς Τομέα μετρούμενη ως ΑΠΑ ανά ώρα Εργασίας παρουσιάζεται ακόμη πιο χαμηλή (34,8%), αφού στον τομέα αυτό οι εργαζόμενοι εργάζονται συνολικά πολύ περισσότερες ώρες από ότι σε άλλους τομείς.

Το επίπεδο Παραγωγικότητας Εργασίας παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των επιμέρους τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Ο τομέας της Διαχείρισης Ακίνητης Ιδιοκτησίας παρουσιάζει Παραγωγικότητα Εργασίας κατά 20 περίπου φορές μεγαλύτερη από αυτή του συνόλου της οικονομίας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τομέα αυτού προσδιορίζεται από την αξία της ακίνητης περιουσίας που είναι ψηλή, ενώ στον Τομέα αυτό ο αριθμός απασχολουμένων είναι μικρός.

Ο τομέας των Κατασκευών παρουσιάζει Παραγωγικότητα Εργασίας (ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας) ίση με το 64,1% αυτής του συνόλου της οικονομίας. Ο Τομέας της Μεταποίησης παρουσιάζει Παραγωγικότητα Εργασίας (ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας) ίση με το 62,8% αυτής του συνόλου της οικονομίας. Ο Τομέας της Γεωργίας, Δασοκομίας & Αλιείας παρουσιάζει σημαντικά χαμηλότερη Παραγωγικότητα Εργασίας από αυτή του συνόλου της οικονομίας (33,8%).

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τη Eurostat, το 2015 η Παραγωγικότητα Εργασίας της Κύπρου, μετρούμενη ως ΑΕΠ ανά απασχολούμενο, ήταν 85,2% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμή που κατατάσσει την Κύπρο στη 15η θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ε.Ε.

Η Παραγωγικότητα Εργασίας της Κύπρου, μετρούμενη ως ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας ήταν, το 2015, 77,4% του μέσου όρου της ΕΕ, τιμή που επίσης κατατάσσει την Κύπρο στη 15η θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ε.Ε.

Στοιχεία για την Παραγωγικότητα Εργασίας της Κύπρου σε σύγκριση με άλλες χώρες και το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2016, θα δημοσιευθούν μόλις αυτά είναι διαθέσιμα από τη Eurostat.

27/04/2017 10:38 – ΚΥΠΕ – ΓΤΠ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: