Συντηρούν απειλές και ρητορική οι Τούρκοι: Έχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε το …Αιγαίο, λένε




Εμμονή εχει γίνει στην τουρκική ηγεσία η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα, ενώ και με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αλλα και δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νουμαν Κουρτουλμους συντηρείται η απειλητική ρητορική για το Αιγαίο.

Ο κ. Κουρτουλμούς σε χθεσινή συνέντευξη του σε τουρκικό κανάλι παρέπεμψε στην δήλωση του τούρκου υπουργού άμυνας για την επίσκεψή του Πάνου Καμμένου στο Αγαθονήσι λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κάνουν επίδειξη, αλλά η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία τετελεσμένου γεγονότος .Έχουμε την δύναμη να προστατεύσουμε όλα τα δικαιώματα της στο Αιγαίο».

Όμως η Αγκυρα δεν μπορεί να «χωνέψει» ότι η ελληνική δικαιοσύνη λειτουργώντας ανεξάρτητα απέρριψε το τουρκικό αίτημα έκδοσης των 8 ,θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για να έχουν δίκαιη δίκη.

Ο κ. Ερντογάν θεωρώντας ότι ο κ. Τσίπρας αθέτησε την υπόσχεση που του είχε δώσει για παράδοση των 8, εχει παγώσει ουσιαστικά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ η έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας εκφράσθηκε και από τις δηλώσεις του κ. Κουρτουλμούς.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος αφού υπενθυμίζει ότι η «Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει βασανιστεί πολύ από πραξικοπήματα» δηλώνει ότι η Ελλάδα έπρεπε βάση της φιλικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών να παραδώσουν τους 8 την επόμενη ημέρα… Και αποφαίνεται ότι υπήρξε κινητοποίηση …«μελών και του δικτύου της οργάνωσης (σ.σ του Φετουλαχ Γκιουλεν) και αυτό αποτελεί σημαντική αδυναμία(!) της Ελλάδας».

Ο κ. Κουρτουλμούς δηλώνει επίσης ότι είχε δοθεί υπόσχεση από τον πρωθυπουργό για την παράδοση των 8 αλλά εκτιμά ότι οι αποφάσεις επηρεάστηκαν από τα …μέλη της FETO (όπως ονομάζουν την υποτιθέμενη τρομοκρατική οργάνωση που οργάνωσε το πραξικόπημα).

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτίογλου με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βραδύ της Τέταρτης επιχειρεί να απαντήσει στο Ελληνικό ΥΠΕΞ, επαναφέροντας ουσιαστικά την διεκδίκηση των λεγομένων Γκρίζων Ζωνών.

Ο κ. Μουφτίογλου δηλώνει ότι η Τουρκία λειτουργεί στην βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά στο Αιγαίο υπάρχουν μια σειρά αλληλένδετα ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών τα οποία η Τουρκία θέλει να επιλυθούν βάσει του διεθνούς διάκου και με ειρηνικούς τρόπους. Αναφέρει επίσης ότι έχουν δημιουργηθεί κανάλια διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου.

Με απαράδεκτους υπαινιγμούς για τον σεβασμό που επιδεικνύει η Ελλάδα στο Διεθνές Δίκαιο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιτίθεται και πάλι στον Πάνο Καμμένο κάνοντας λόγο για «κινήσεις και δηλώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο» και για «απαράδεκτες δηλώσεις που στοχεύουν στην ανατροπή των σχέσεων καλής γειτονίας που γίνεται προσπαθεια από τις δυο χώρες ώστε να ενισχυθούν».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: