Ρωσία: 10 νεκροί, 37 τραυματίες οι απολογισμός της επίθεσης, εντάλματα κατά δύο υπόπτων




Το τηλεοπτικό δίκτυθο REN-TV στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσιεύσε φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της έκρηξης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που προκάλεσε τον θάνατο 10 ατόμων.

Νωρίτερα πηγή του προακτορείου Interfax είχε δηλώσει ότι οι κάμερες ασφαλείας ενδεχομένως να είχαν καταγράψει τον δράστη της έκρηξης.

Πάντως οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν δύο εντάλματα έρευνας σε βάρος δύο ανθρώπων, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενεπλάκησαν στην πολύνεκρη έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Δύο άνθρωποι αναζητούνται καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίασαν την επίθεση, ένας εκ των οποίων πιστεύεται ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βαγόνι του μετρό και ο δεύτερος ότι τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό του μετρό «Πλόστσαντ Ρεβολούτσι», επισήμανε η πηγή στο Interfax.

Ο μηχανοδηγός του συρμού ενήργησε σωστά

Οι σωστές ενέργειες το μηχανοδηγού του συρμού, σε βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη ενώ ήταν εν κινήσει, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα, ανακοινωσε η επίσημη εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο.

“Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε μόλις άρχισαν οι έρευνες λένε ότι ο μηχανοδηγός του συρμού, στο βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη, ενήργησε σωστά εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης” είπε η Σβετλάνα Πετρένκο, επισημαίνοντας ότι “η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στις δύο στάσεις, αλλά ο μηχανοδηγός πήρε την σωστή απόφαση να μην σταματήσει, μέχρι να φθάσει στον επόμενο σταθμό, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα να άρχισει άμεσα η εκκένωση του συρμού και να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες”.

“Θεωρούμε ότι η ενέργεια του αυτή συνέβαλε στο να μην υπάρξουν ακόμη περισσότερα θύματα”, δήλωσε η Πετρένκο.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της Ρωσίας μετά την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας απέστειλε σε όλα τα αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες απόφασή της με την εντολή να λήφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας, μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, αυτή την στιγμή τα διεθνή αεροδρόμια όπως και τα αεροδρόμια από τα οποία πραγματοποιούνται πτήσεις εσωτερικού στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας λειτουργούν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

10 οι νεκροί στην επίθεση στο μετρό στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε σε συρμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης και 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο την υπουργό Υγείας της χώρας Βερόνικα Σκβορτσόβα.

Νωρίτερα, η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας είχε γνωστοποιήσει ότι 9 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην έκρηξη που σημειώθηκε καθώς ο συρμός εκινείτο μεταξύ δύο σταθμών.

Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλεία (FSB) ενημέρωσε τον Πούτιν για την έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και άλλοι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών παρέδωσαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικές εισηγήσεις για την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετροούπολης, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στις αρχές της Αγίας Πετρούπολης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνδράμουν τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών.

Εντοπίσθηκε και εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στον σταθμό μετρό “Πλόσαντ Βαστάνια”

Εντοπίσθηκε και εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στον σταθμό μετρό “Πλόσαντ Βαστάνια” στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία-σ.σ.) μετέδωσε το πρακτορείο Tass.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε επίσημα πλέον την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

Ο Αλεξάντρ Κουρενόι, είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές” και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα βαγόνι συρμού του μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη για το 4ο φόρουμ περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. “Δυστυχώς θα ξεκινήσουμε αυτήν τη συνάντησή μας με αυτό το τραγικό γεγονός. Τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, θα τα καθορίσει η έρευνα”, είπε ο Πούτιν στην αρχή των συνομιλιών του με τον Λουκασένκο.

“Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν” ανέφερε εξάλλου στο πρακτορείο Interfax μια πηγή του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών. Μια ανώνυμη πηγή είπε εξάλλου στο πρακτορείο ότι η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα που φαίνεται ότι ήταν γεμάτη με καρφιά. Τουλάχιστον 22 από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για νοσηλεία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πόλης.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό της πόλης έκλεισαν. Ταυτόχρονα, ελήφθησαν μέτρα και στο μετρό της Μόσχας, για την περίπτωση που εκδηλωνόταν επίθεση και στην πρωτεύουσα.

Όπως διαπιστώθηκε, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, τον Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Εμπειρογνώμονες έχουν σταλεί επιτόπου για να συγκεντρώσουν τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης.

Άλλη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, έκανε λόγο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής ισχύος.

Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άλλοι διακρίνονται να τρέχουν για να γλιτώσουν και κάποιοι ουρλιάζουν ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ’ επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Αγία Πετρούπολη μετά την έκρηξη στο μετρό, αλλά δεν έχει ακόμη πληροφορίες για την ύπαρξη Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στο πλευρό του ρωσικού λαού και της κυβέρνησής του

«Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές, ενώ, παράλληλα, δύο τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων, ο οποίοι, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν ανάγκη. Τηλέφωνο: 007812 3343586. Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 0079117972561

Τα συλλυπητήριά τους στη Μόσχα εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

http://mignatiou.com/2017/04/foniko-chtipima-sto-metro-tis-ag-petroupolis-me-aroma-tromokratias-ke-dekades-thimata/

20.08 3/4/2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: