Ρίνγκ η κυπριακή Βουλή: Κύρυκες του μίσους μερικοί βουλευτές, έγινε το θέλημα του Ακιντζί




Η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια υπό ένταση συνεδρία της που σημαδεύτηκε με διακοπή και την έκκληση του Προέδρου η Αστυνομία να αναλάβει να εκκενώσει την αίθουσα συνεδριάσεων από πολίτες, ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για εκχώρηση στο Υπουργείο Παιδείας της εξουσίας να αποφασίζει για τις εγκυκλίους και τους εορτασμούς στα σχολεία.

Ο νόμος ψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά, σε σύνολο 50 παρόντων Βουλευτών. Την πρόταση νόμου υπερψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εκτός από τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού και Ελένη Σταύρου, οι οποίοι μετά την ψηφοφορία αιτιολόγησαν την ψήφο τους, καταψήφισαν την πρόταση νόμου του κόμματος τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, για πρώτη φορά από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του απευθύνθηκε στο σώμα  από το βήμα που μιλούν οι Βουλευτές και παρέθεσε λόγους για τους οποίους το νομοθετικό σώμα δεν θα έπρεπε να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρία της Ολομέλειας και κάλεσε τη φρουρά να αναλάβει δράση για εκκένωση της αίθουσας και στη συνέχεια να παραμείνει στην αίθουσα της Ολομέλειας και να λάβει μέτρα, όταν δημιουργήθηκε ένταση, την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και έκανε αναφορά σε μειοδότες. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ `Αριστος Δαμιανού ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να ανακαλέσει σε τάξη το Βουλευτή του ΕΛΑΜ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να μην διακόπτεται ο ομιλητής. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ `Αντρος Κυπριανού ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο για τη ρητορική μίσους.

Στη συνέχεια οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα και παρευρισκόμενοι πολίτες τους γιουχάισαν και ο Πρόεδρος της Βουλής διέκοψε τη συνεδρία. Στο χρόνο της δεκάλεπτης διακοπής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την επανέναρξη της συνεδρίας και από το βήμα της Ολομέλειας Βουλευτής του ΑΚΕΛ (Γιώργος Γεωργίου Επαρχίας Λάρνακας) τον αποκάλεσε αλήτη. Ο κ. Παπαγιάννης κινήθηκε προς τα έδρανα του ΑΚΕΛ και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος μπήκε μπροστά του, στον οποίο είπε να μην τον ακουμπήσει.

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορία άρχισε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, που εξήγησε ότι μιλά πρώτος επειδή θεωρεί δίκαιο να δώσει την ευκαιρία στους συναδέλφους του να απαντήσουν, καλώντας τους να τοποθετηθούν με νηφαλιότητα.

Ο Πρόεδρος είπε πως ανεξάρτητα με την τροπή που εξέλαβε ο διάλογος, αυτό που συνέβη είναι ότι η Βουλή ενέκρινε πρόνοια κατά την ψήφιση του σχετικού κανονισμού για ολιγόλεπτη αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα που ερμηνεύτηκε ως αλλαγή στάσης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την επιδιωκόμενη λύση και στροφή προς την ένωση με την Ελλάδα και την αποχώρηση του Τ/κ ηγέτη Μουστάφα Ακιντζί από τις συνομιλίες.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε στη συνέχεια ότι ο κανονισμός που ψήφισε η Βουλής θα ετίθετο σε εφαρμογή το Σεπτέμβρη του 2017 και υπήρχε αρκετός χρόνος για λύση αν οι συνομιλίες οδηγούσαν τόσο άμεσα σε αυτήν, ή μπορούσε το θέμα να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τον αν η πρόταση νόμου είναι συνταγματική ή όχι, η συζήτηση εξελίχθηκε σε διακομματική σύγκρουση και πρόσθεσε ότι δεν ανέμενε την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα σε ένα εξόχως πολιτικό θέμα.

Είπε ακόμα ότι δεν θα ήταν ορθό μετατοπίζεται στους `ώμους του Γενικού Εισαγγελέα η ευθύνη για τόσο σοβαρό πολιτικό θέμα.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως, η πρόταση νόμου καθεαυτή αφορά θεσμικά ζητήματα λειτουργίας της Βουλής. “Θεωρούμε ορθό να αποφασίζει ένας Υπουργός για αυτά τα θέματα αντί η Βουλή διερωτήθηκε, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στη ψήφιση και επαναφορά νομοθετημάτων, είπε πως η επαναφορά και η ψηφοφορία επί νομοθετήματος στο οποίο το νομοθετικό σώμα τοποθετήθηκε μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχουν νέα στοιχεία.

Αναφέροντας ότι είναι ξεκάθαρο πως ο λόγος της κατάθεσης της πρότασης νόμου είναι η στάση Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι ο Τ/κ ηγέτης πήρε αποστομωτική απάντηση από την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Είπε ακόμα ότι η πρόταση νόμου και η ψήφιση της νόμο υποσκάπτει την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η όλη συζήτηση ήταν ταξίδι πίσω στο χρόνο στο οποίο έστω και άθελα μας γίναμε κήρυκες του μίσους, της διχόνοιας και της μισαλλοδοξίας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα πως αν εισακούονταν κάποιοι το Δεκέμβρη του 2002 η Κύπρος δεν θα ήταν στην ΕΕ, ανέφερε προσθέτοντας ότι κάποιος που είναι στην αίθουσα βρισκόταν στο κυκλοφοριακό κόμβο της Λάρνακας με άλλους για να αποτρέψουν τον Γλαυκο Κληρίδη να πάει Κοπεγχάγη.

Διερωτήθηκε ακόμα, αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος άκουε την αριστερά που τον αποκαλούσε τον πολιτικό αδελφό του και προσκυνημένους της Τρόικας «πού θα ήμασταν».

“Δεν υποκύψαμε ποτέ” ανέφερε και ζήτησε “να αναλογιστούμε που φτάσαμε και που πάμε”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πολύ σωστά λένε ότι ο κανονισμός ήταν άλλοθι και ανέφερε ότι η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ δεν είχε καμία διασύνδεση, αλλά είπε, τη διασυνέδεσε ο κ. Ακιντζι. Αυτό ανέφερε είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για ψηφιστεί σε νόμο, ώστε να μην έχουν ο κ. Ακιτνζι και η Άγκυρα άλλοθι.

Παρατηρώντας ότι ακούστηκαν πολλά για τον πατριωτισμό, διερωτήθηκε “αν έχει μέλλον ο τόπος όταν δίνουμε τον αγώνα για δικαίωση και χωρίζεται ο λαός σε προδότες και πατριώτες”.

“Η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι και η λύση” συνέχισε προσθέτοντας πως “αν δεν βρούμε συμφωνία να είναι λόγω της Τουρκίας” και σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται πραγματισμός και συναίσθησης ευθύνης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι η πρόθεση του ήταν να καταψηφίσει και ήταν αποφασισμένος μέχρι χθες το πρωί που άκουσε τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ στις οποίες αποκάλεσε τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ και την ηγεσία του κόμματος προδότες.

“Ο τόπος καταστράφηκε επειδή έχουν χωρίσει τον κόσμο σε πατριώτες και προδότες”, είπε και ανέφερε ότι πρώτη φορά ένιωσε ντροπή. Πρόσθεσε πως αν ο κ. Ακιντζί νομίζει ότι έτσι θα βρούμε λύση γελιέται.

Είπε ακόμα πως για χάρη του κ. Παπαδόπουλου, στέκεται και στηρίζει την παράταξη του, άσχετα με την προσωπική του θέση.

Ο κ. Παπαδόπουλος πήρε το λόγο και ανέφερε ότι ουδέποτε αποκάλεσε συνάδελφο του προδότη και του ζήτησε από τον κ. Ζαχαρίου να απολογηθεί ενώπιον του σώματος.

Ο Ανδρέας Κυπριανού δικαιολογώντας την ψήφο του είπε ότι διαφώνησε από την ώρα της κατάθεσης της πρότασης επειδή διέβλεψε αυτό που θα γινόταν.
“Θεωρώ ότι έδωσε αδικαιολόγητα επιχειρήματα στην άλλη πλευρά” πρόσθεσε αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες.

Η Ελένη Σταύρου είπε ότι η θέση της στην πρόταση ήταν αδιαπραγμάτευτα αρνητική. Κάνοντας λόγω για αποτροπιαστικά, συμβάντα ανέφερε ότι δεν δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως από το 2006 που διατελεί Βουλευτής  υπήρξαν στιγμές που ένιωσε ιδιαίτερη υπερηφάνεια και άλλες που στεναχωρήθηκε για τις αποφάσεις της Βουλής, αλλά, συνέχισε «πρώτη φορά νιώθω ντροπή σε αυτό το σώμα».

Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία θα πάρει απόφαση όχι επειδή αυτό θέλει ο λαός, αλλά «επειδή μας εκβιάζει ο κ. Ακιντζι και η Άγκυρα» και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ, προς τιμή του, δήλωσε πως παρόλο που διαφωνεί θα ψηφίσει την πρόταση νόμου για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε στη συνέχεια ότι με το νόμο δεν θα ταπεινώσετε μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Αφού ανέφερε ότι κάποιοι έριξαν νερό στο μύλο της προπαγάνδας της Άγκυρας, είπε ότι «δίνουμε το δικαίωμα στην Άγκυρα να αποφασίζει και στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε επιρρεπείς σε εκβιασμούς και πιέσεις».

“Μας οδηγείται σε περιπέτειες, θα ακολουθήσουν και άλλες πιέσεις, πιθανόν στον τομέα της ενέργειας“ συνέχισε και ανέφερε ότι κάποιοι επιδεικνύουν υπερευαισθησία για τον εθνικισμό που βρίσκουν στους Ε/κ, αλλά δεν διαπιστώνουν εθνικισμό στον Ερντογάν.

Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως όταν εκτυλίσσεται μια μεθόδευση, φταίνε αυτοί που στέκονται απέναντι στη μεθόδευση.

Λέμε στον κόσμο ότι η μοναδική επιλογή είναι να ταπεινωθούμε και να αυτοαναιρεθούμε.

“ Δεν γνωρίζουν άλλο τρόπο να διαχειριστούν τις απαιτήσεις και εκβιασμούς της Τουρκίας, η μοναδική επιλογή είναι η ταπείνωση” συνέχισε προσθέτοντας ότι υπάρχει και η επιλογή της υπεράσπισης των θεσμών του κράτους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι γίνεται προσπάθεα αλλοίωσης της ιστορίας προς εξημέρωση του θηρίου. “Κάθε Ιούλη μας θυμίζουν το έγκλημα της εισβολής με παρελάσεις και νταούλια” είπε προσθέτοντας ότι “η συμπεριφορά τους προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τους θεσμούς”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είχε το θάρρος να πει σε τι αποσκοπούσε η πρόταση νόμου Τορναρίτη, και διερωτήθηκε αν αυτοί που μιλούν για μίσος έψαξαν τα βιβλία που διδάσκονται στα κατεχόμενα για δουν το μίσος που περιέχουν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι η Βουλή ψήφισε με δημοκρατική διαδικασία ένα νομοθέτημα και η απόφαση της έπρεπε να γίνει σεβαστή. Πρόσθεσε ότι στήθηκε ένα σκηνικό από την Άγκυρα και τον εγκάθετό της, και έσπειραν τη διχόνοια και συμπλήρωσε ότι πλήττεται η αξιοπρέπεια του λαού.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει στρέβλωση που να πρέπει να διορθωθεί παρατηρώντας ότι ο ΔΗΣΥ είχε την ευκαιρία να καταψηφίσει την τροπολογία του ΕΛΑΜ.

Ανέφερε ότι η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική, δεν έχει αιτιολόγηση και εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε πρώτα να τροποποιηθεί το Σύνταγμα. Υπενθύμισε επίσης ότι κάποιοι φίμωσαν τον Λυσσαρρίδη να μην μιλήσει εντός Βουλής κατά της Χούντας. Είπε ακόμα πως είναι καλύτερα να εφαρμόζουμε τον πατριωτισμό με πράξεις και έργα και απηύθυνε έκκληση όπως όταν γίνονται αναφορές σε ιστορικά γεγονότα να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

“Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες, είπε και διερωτήθηκε τι θα γίνει αν αποφασιστούν αναφορές για την επέτειο θανάτου του Γρίβα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου δήλωσε ότι νιώθει απογοήτευση ως πολίτης και Βουλευτής για τα όσα έγιναν και το γεγονός ότι η συζήτηση διεξαγόταν στην παρουσία αστυνομίας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, μιλώντας ειρωνικά είπε πως νιώθει υπερήφανος επειδή είναι μέλος της Βουλής και βρίσκεται ενώπιον ενός νόμου που επινόησαν εμπνεσμεύνα μυαλά της τρισηλίου θεότητας. Διερωτήθηκε αν με όσα συμβαίνουν θα βρουν ησυχία ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Εζεκίας Παπαϊωάννου και ανέφερε ότι «καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε υποταγή στον αγά».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι οι αφορισμοί περί συρόμενων από το ΕΛΑΜ και η όλη συζήτηση προκαλεί θλίψη στο λαό, προσθέτοντας ότι ερίζουμε αν θα ικανοποιήσουμε ή όχι την απαίτηση του κ. Ακιντζί.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η πρόταση νόμου στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα, το λαό και την άλλη πλευρά και συνιστά αυτοαναίρεση των κομμάτων που τη στηρίζουν σε σχέση με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Αφού ανέφερε ότι υπήρξε δημόσιος ωμός εκβιασμός από τον κ. Ακιντζί, εξέφρασε την άποψη ότι
μεταφέρουμε την ευθύνη αυτού που αποχώρησε από τις συνομιλίες, στους ώμους της Βουλής και τη συνέχεια του Προέδρου της Δημοκρατίας που οφείλει να ελέγξει τη συνταγματικότητα του νόμου.

Διερωτήθηκε “πώς θα αντιδράσουμε αν εκβιάσει με αποχώρηση αν δεν παγώσουν έρευνες στην ΑΟΖ” και ανέφερε πως όταν δίνουμε δικαιώματα παρέμβασης, οι παρεμβάσεις θα αυξηθούν και ενταθούν.

Συζητείται λύση με πολλά βέτο ανέφερε και διερωτήθηκε αν για ένα τόσο ασήμαντο ζήτημα που αφορά καθαρά την ε/κ κοινότητα, έγινε τόσο σάλος και υπήρξε αυτός ο εκβιασμός, τι θα γίνει όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ζητήματα σημαντικά.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι αν αυτοί που έδωσαν τα νιάτα και τη ζωή τους, το 1955 – 1959 για την πατρίδα παρακολουθούσαν σήμερα τη Βουλή θα ζητούσαν από την ιστορία να τους επιστρέψει τις προσωπικές τους θυσίες.

Πρόσθεσε ότι το ενωτικό δημοψήφισμα που προηγήθηκε του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα ενέπνευσε τον αγώνα τους και ανέφερε ότι έχουμε ενώπιον μας πρόταση νόμου που κατά τους εισηγητές της στοχεύει να διορθώσει στρεβλώσεις και δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε αυτούς που πληρώθηκαν καλά ή ακόμα πληρώνονται. Είπε ότι ο κ. Ακιντζί και η Άγκυρα θέλουν να έχουν λόγο ακόμα και στη διδασκαλία στα σχολεία. Πρόσθεσε ότι “δεν μπορείτε να παραγράφεστε την ιστορία του λαού”.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η εξουσία καθορισμού των μαθημάτων, με βάση το Σύνταγμα ανήκε στην ελληνική κοινοτική συνέλευση και όχι στο μη υπαρκτό Υπουργείο Παιδείας και πρόσθεσε ότι με την επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πρόταση νόμου να είναι συνταγματικά και νομικά επιλήψιμη.

Πρόσθεσε ότι είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα και ανέφερε ότι οι Τούρκοι είναι που έφεραν το θέμα των 4 ελευθεριών ενώ την ώρα που οι δύο ηγέτες συζητούσαν για λύση δόθηκαν “υπηκοότητες” σε 7.000 εποίκους και προετοίμαζαν ηλεκτρική σύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία.

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι την Τρίτη που θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες, η Τουρκία δέσμευσε με«Navtex» περιοχή στον Ακάμα και θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το πραγματικό περιβάλλον των συνομιλιών.

“Να καταπιούμε την προσβολή, να υποκύψουμε και να κάνουμε τα πικρά – γλυκά, αλλά για ποιες συνομιλίες” διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι η νοοτροπία “το σφάξε με αγά μου να αγιάσω έχει χρεοκοπήσει”.

Αναφέροντας επίσης ότι η πρόταση ΔΗΣΥ προέκυψε για να κατευναστεί Ακιντζί, επικαλέστηκε τη ρήση του Μάρτιν Λουθερ Κινγκ ότι για να σε καβαλήσουν πρέπει να σκύψεις, είπε ότι ο εκβιασμός είναι ξεκάθαρος, γυμνός και αποκρουστικός και η ψήφιση της πρότασης νόμου στέλνει μηνύματα υποταγής σε άνομες και ποταπές απαιτήσεις.

“Κινδυνεύεται να χάσετε τους Ε/κ για να ικανοποιήσετε την Αγκυρα” συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε λύπη για το επίπεδο του διαλόγου που διεξήχθη αυτές τις ημέρες και απαντώντας εάν με την ψήφιση του νόμου τίθεται σε κίνδυνο ο ενεργειακός σχεδιασμός είπε ότι το το 2010 όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ξεκίνησε τις γεωτρήσεις, υπήρξαν εκβιασμοί και η αντίδραση της Ρωσίας. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, αλλά ανέφερε κανένας δεν αντέδρασε στις βόλτες Μπαρπαρός το 2013.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι οι εθνικισμοί στις δύο κοινότητες ακυρώνουν τις όποιες προσπάθειες για λύση και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας δικτάτορας στην Τουρκία, εθνικιστές στα κατεχόμενα, και εθνικιστές στην ε/κ κοινότητα. Συμπλήρωσε ότι ο Ερντογάν είναι δικτάτορας και ο κ. Ακιντζι συμπεριφέρθηκε κατά απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αφού υπενθύμισε το νόμο για τη ρητορική μίσους, είπε πως εκτρέφουμε το μίσος και το φανατισμό στην κοινωνία.

Στη συνέχεια αφού ανέφερε ότι ο φανατισμός και ο εθνικισμός είναι ξένα προς τον ελληνισμό και αποτελούν στοιχεία του φασισμού, είπε ότι στα 90 χρόνια της ιστορίας του ΑΚΕΛ, “βιώσαμε πάμπολλες επιθέσεις αυτού του είδους. Πρόσθεσε πως όταν κατά την περίοδο 67-74 με σύνθημα την ένωση καλλιεργούσαν το μίσος στην κυπριακή κοινωνία, εμείς είχαμε διαφορετική άποψη και κατηγορηθήκαμε”.

Ανέφερε ότι οι υπερπατριώτες άνοιξαν την κερκόπορτα και μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να αναζητούμε, παρατήρησε ότι κατά την ψήφιση του κανονισμού για την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα κάποιοι έβαλαν πάνω από τα συμφέροντα του τόπου, σκοπιμότητες σκεπτόμενοι τις προεδρικές περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ.

“Ταχθήκαμε ενάντια στην πολιτική σχιζοφρένεια να υπερασπίζεσαι τη λύση ομοσπονδίας και την ίδια ώρα να θέλεις να διδάσκεις τα μωρά την ένωση”, είπε και στη συνέχεια απαντώντας στο επιχείρημα ότι “γονατίσαμε μπροστά στον ΅Ακιντζι” υπενθύμισε “τι πράττει ο καθένας όταν του βάζουν τα πιστόλια στον κρόταφο”.

“Ούτε σήμερα θα λυγίσουμε” συνέχισε προσθέτοντας ότι “άλλοι χαϊδεύουν τα αφτιά”.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι η Βουλή αποφάσισε μετά από 67 χρόνια να γιορτάζουμε το ενωτικό δημοψήφισμα.

Πρόσθεσε ότι ως μάθημα ήδη διδάσκεται και ανέφερε πως για όλο το σάλο έδωσε το βήμα ένα κόμμα νοσταλγών του γριβισμού, που με τεράστιες ευθύνες του ΔΗΣΥ προσφέρθηκε ένα τεράστιο δώρο στην τουρκική προπαγάνδα, διευκρινίζοντας ότι ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του κ. Ακιντζί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως οι κατηγορίες δεν μας αγγίζουν, αλλά αυτές δείχνουν ότι βαδίζουμε ορθά.

Πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις που προηγήθηκαν κάποιοι φόρτισαν το κλίμα, γεγονός που εκφράστηκε και εντός της αίθουσας της Ολομέλειας. Ανέφερε ότι με ένα λυπούμαστε δεν ξοφλούμε καθώς έξω η κοινωνία βράζει.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι το πάλαι ποτέ εθνικοφρόνων κόμμα ανέλαβε “από το προεδρικό των κατεχομένων εδαφών να φέρει πρόταση ενώπιον της Βουλής” προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να καθυποτάξει τη Βουλή.
Πρόσθεσε ότι κάποιο το προέβαλαν την τροπολογία του ΕΛΑΜ ως μείζων θέμα, και έδωσαν το δικαίωμα στον κ .Ακιντζί και ανέφερε ότι ουδέν αναληθέστερο υπάρχει από τον ισχυρισμό ότι στόχος του ΕΛΑΜ με την τροπολογία ήταν να ναυαγήσουν οι συνομιλίες.

Ανέφερε επίσης ότι τα δύο μεγάλα κόμματα υποστηρίζουν ότι η Βουλή πρέπει να διορθώσει το λάθος που διέπραξε και προσπαθούν να πείσουν ότι αυτή η ενέργεια είναι στάση ευθύνης προς τον τόπο.

“Θα μπορούσατε να ζητήσετε ως δική τους ενέργεια αμοιβαίου χαρακτήρα να σβήσει σημαία της Τουρκίας από τον Πενταδάκτυλο και να παραδώσει τους εκτελεστές του Τάσου και του Σολωμού” συνέχισε αναφέροντας ότι ο κ. ο Ακιντζί καμαρώνει τη σημαία και έχει στενό συνεργάτη τον φονιά του Σολωμού.

“Δεν έχετε δικαίωμα να ασελγείτε στα μνήματα των ηρώων και όταν ανταμώνετε τον αφέντη του βορρά να θυμάστε ότι η Κύπρος ήταν , είναι και θα είναι Ελληνική” είπε τέλος.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης επιστρέφοντας στο βήμα μετά τη δεκάλεπτη διακοπή, είπε ότι τα μέλη του κινήματος έχουν αποκαλεστεί δημόσια νεοναζί. “Δεν είπα κανένα μειοδότη, είπα αν ψηφιστεί η νομοθεσία θα είναι μειοδότες”.

Ανέφερε επίσης ότι ο κομμουνισμός είναι ολοκληρωτικό καθεστώς αντάξιο του ναζισμού.

Πρόσθεσε ότι δέχθηκε επίθεση για τις πεποιθήσεις του, ανέφερε ότι δεν κτύπησε κανέναν και ανέφερε ότι ρώτησε δύο φορές το Βουλευτή Νίκο Κέττηρο αν είναι αλήτης και ζήτησε όπως μεταδοθεί το οπτικοακουστικό υλικό.

Κάλεσε τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ που διαφωνούν με το νόμο του Μουσταφά και να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια τους, συμπληρώνοντας ότι για την ένωση πέθαναν οι λεβέντες του 1955-59.

ΚΥΠΕ – Μαρία Φιλή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/04/2017 22:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: