Σκίτσο του Κυριάκου ΓΚΟΥΜΑ

Ποιος λέει την αλήθεια; Οι συνομιλίες πάνε καλύτερα απ’ ότι νομίζουν οι έξω, ισχυρίζεται ο Άιντα

Οι συνομιλίες πάνε καλύτερα από την εικόνα που δημιουργήθηκε έξω, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Eιδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής κοινής συνάντησης με τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

«Το περιβάλλον κλίμα είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή, αλλά οι ίδιες οι συνομιλίες πάνε αρκετά καλά τελευταία. Κατ’ ακρίβεια είμαστε αρκετά εντυπωσιασμένοι από τις συναντήσεις των διαπραγματευτών στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και αυτή την εβδομάδα. Μόλις ήλθα από μία συνάντηση τώρα. Εργαζόμαστε σοβαρά για να ξεπεράσουμε ορισμένα από τα θέματα που εκκρεμούν για αρκετό χρονικό διάστημα», δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ.

Στο ερώτημα γιατί κατά την άποψή του υπάρχει αυτή η αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο κ. Έιντε είπε πως έχοντας θέσει στον εαυτό του το ίδιο ερώτημα, η καλύτερη απάντηση που βρήκε είναι πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θέλουν η διαδικασία να αποδώσει.

«Καθώς προχωρούμε πιο κοντά σε πιθανή λύση και ο κόσμος βλέπει τη λύση να είναι εφικτή, δραστηριοποιούνται και προσπαθούν να την τραβήξουν κάτω. Και στις δύο πλευρές, θα βρείτε ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν, γιατί είναι άνετοι με την τρέχουσα κατάσταση. Και θα βρείτε ανθρώπους που θέλουν να αποδώσει. Επομένως, η πραγματική διαφορά είναι μεταξύ αυτών που θέλουν να δουλέψει και αυτών που δεν θέλουν».

Στο ερώτημα για τα κρίσιμα θέματα της ασφάλειας/εγγυήσεων και της «ισότιμης μεταχείρισης», είπε ότι το θέμα της ασφάλειας μπορεί να διευθετηθεί μόνον όταν επιστρέψουν στη μορφή της διάσκεψης της Γενεύης.

«Η αίσθησή μου είναι ότι οι πλευρές θα ήθελαν να επιστρέψουν στη Γενεύη, αλλά για να επιστρέψουν, συμφωνήσαμε μεταξύ μας πως πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα εδώ στην Κύπρο», είπε.

Επανέλαβε ότι η ασφάλεια είναι επίσης θέμα νομικού συστήματος, αστυνομίας και της όλης συνταγματικής τάξης που θα δημιουργηθεί.

«Κάποια από αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν ολοκληρώσουμε τα κρίσιμα θέματα», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν σ’ αυτά τα δύο θέματα οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν μακράν και δεν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ απάντησε:
«Δεν νομίζω είναι τόσο μακράν όσον πιθανόν νομίζετε, αλλά υπάρχει ακόμη εργασία που πρέπει να γίνει».

Ο κ. Έιντε διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μορατόριουμ στις γεωτρήσεις. Ενώ στο ερώτημα αν φοβάται νέα κρίση με αφορμή τα ενεργειακά, ο κ. Έιντε απάντησε: «Αρκετοί φοβούνται νέα κρίση. Αρκετοί Κύπριοι και στις δύο πλευρές, το φοβούνται και συμμερίζομαι την ανησυχία τους, αλλά δεν έχω εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση για μορατόριουμ», κατέληξε.

ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/04/2017 20:21

Σκίτσο του Κυριάκου ΓΚΟΥΜΑ

Σκίτσο του Κυριάκου ΓΚΟΥΜΑ

Be the first to comment on "Ποιος λέει την αλήθεια; Οι συνομιλίες πάνε καλύτερα απ’ ότι νομίζουν οι έξω, ισχυρίζεται ο Άιντα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*