Ποιοί στρώνουν το χαλί για την επανεμφάνιση των ακροδεξιών λαϊκιστών; Το όχημα και ο μηχανοδηγός




Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Βιώνουμε  μια μεταβατική εποχή με χαρακτηριστικά την άνιση ανταλλαγή, την βαθιά οικονομική κρίση, την ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος,την έξαρση του ρατσισμού και αναζωπύρωση του εθνικισμού, των ψευδών ειδήσεων (fake news), τον αποπροσανατολισμό του πολίτη.

Τα προβλήματα, τώρα που το σύστημα πνέει τα λοίσθια, φαίνονται δισεπίλυτα για τους εξωνημένους (στις οικονομικές ελιτ) κλασσικούς πολιτικούς, με συνέπεια αυτοί (οι πολιτικοί) να στρώνουν το χαλί για την επενεμφάνιση των ιδεολογικά συγγενών τους, δηλαδή των ακροδεξιών λαϊκιστών. Ήδη, σε ορισμένες χώρες, εμφανίζονται οπαδοί ιδεολογιών, που στο πρόσφατο παρελθόν αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα. Η μήτρα που εξέθρεψε αυτήν την κατάσταση ακούει στο όνομα καπιταλισμός, η διαδικασία νεοφιλελευθερισμός,  το όχημα παγκοσμιοποίηση και μηχανοδηγός το ΔΝΤ (κυρίως) και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να πορεύεται τον ανηφορικό δρόμο των μνημονίων. Τα καλά οικονομικά μεγέθη της οικονομίας, που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, είναι η θετική αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης στο τομέα της διαχείρισης, αλλά δεν αρκούν. Αλλοίμονο αν αντιμετωπίσουμε με αυτά τα στοιχεία μόνον τη δύναμη πυρός των νεοφιλελεύθερων Σόϊμπλε-Μέρκελ-ΔΝΤ. Θα μας πάνε για μια ακόμα φορά ως πρόβατα επί σφαγή. Δεν τους ενδιαφέρει να επανέλθει η Ελλάδα στην «κανονικότητα», να απαλλαγεί από μνημόνια, να ξαναγυρίσει στην ανάπτυξη, να σταθεί στα πόδια της. Η επιλογή τους είναι βαθειά ιδεολιγική και πολιτική. Επιθυμούν την επ άπειρον ομηρία της χώρας. Δεν τους ενδιαφέρει η Ελληνική κοινωνία, ο Ελληνικός λαός. Το γεωπολιτικό οικόπεδο η ωραία Ελλάς τους ενδιαφέρει με όσα πλούσια προικιά διαθέτει (σε κλίμα,ορυκτό πλούτο, νησιά, παραλίες, πολιτισμό κλπ),ότι τέλος πάντων μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης (και όχι αξιοποίησης).

Βαρύ το βάρος της Κυβέρνησης, των πολιτικών δυνάμεων, της ελληνικής διανόησης, αλλά εν τέλει της Ελληνικής κοινωνίας,  να αξιολογήσουν σωστά:

  • το μεταβαλλόμενο διεθνές γεωοικονομικό περιβάλλον,
  • τις αναδυόμενες (λυκο)συμμαχίες,
  • τους νέους δρόμους που θα χαραχθούν για τους ενεργειακούς αγωγούς (μεταφοράς υδρογονανθράκων και ηλεκτρικής ενέργειας)
  • τον εμφύλιο πόλεμο του καπιταλιστικού κεφαλαίου (χρηματοοικονομικού κεφαλαίου και εθνικών αστικών τάξεων),
  • την ταχύτατη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας μετά και την νέα επανάσταση του τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) που ραγδαία αντικαθιστά στην παραγωγή τους εργαζόμενους με ρομπότ, ανατρέποντας τις κλασσικές παραγωγικές σχέσεις,
  • τον νέο τρόπο διανομής (νέοι όροι εμπορίου) των αγαθών (προϊόντων και υπηρεσιών) σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο,
  • τις πραγματικές,τις υπαρκτές,τις ουσιαστικές ανάγκες της χώρας μας και της κοινωνίας μας.

Προσωπικά θεωρώ ότι το μέγιστο βάρος καλείται να το σηκώσει η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία. Η αντιπολίτευση για μια ακόμα φορά απογοητεύει. Κατώτερη των περιστάσεων, άλλοτε μίζερη και μικρόψυχη, άλλοτε αδυνατεί να κατανοήσει ότι είμαστε στον 21ο αιώνα και δεν μπορείς να ερμηνεύεις τα φαινόμενα με ιδεολογικά εργαλεία του 1917 ή και του 1930. Άλλωστε κουβαλάει και τα βάρη των προηγούμενων διακυβερνήσεων (που τα πληρώνει σήμερα ο φτωχοποημένος από αυτούς εργαζόμενος και συνταξιούχος), τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων τους (ούτε μιά συγγνώμη δεν ψέλλισαν), το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, την «υποχρεωτική» μετανάστευση των επιστημόνων μας, τις συνέπειες του PSI που επέβαλλαν στα αποθεματικά των ταμείων και «κατάπιε» τουλάχιστον 14 δις  (και τώρα ως να πρήλθαν από παρθενογέννηση κλαίνε για τις μειωμένες συντάξεις που είναι αποτέλεσμα των πολιτικώ τους) κλπ κλπ.

Η κυβέρνηση με την ανυποχώρητη και εθνικά υπερήφανη στάση των Τσίπρα-Κοτζιά έσωσε την κατάσταση στο Κυπριακό ζήτημα (τουλάχιστον επί του παρόντος. Κόντρα στις τότε επιλογές των ΗΠΑ, κόντρα και στις επιλογές του ΔΗΣΥ (που είναι στην ουσία αυτός που ασκεί τη διακυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία), αλλά και κόντρα στην αξιωματική αντιπολίτευση το ΑΚΕΛ. Είχε μια ξεκάθαρα επεξεργασμένη στρατηγική, ξεδίπλωσε περίτεχνα την τακτική της και υποχρέωσε το αντίπαλο δέος σε υποχώρηση.

Με οδηγό αυτήν την πορεία ας χαράξει άμεσα μια αντίστοιχη πορεία για το Restart της ελληνικής κοινωνίας. Δεν επιτρέπεται να βάζει όλα τα αυγά στο καλάθι των δημοσιονομικών και του χρέους. Δεν επιτρέπεται να ανέχεται τη συμπαιγνία των νεοφιλελέ Σόϊμπλε-Τομσεν-Μέρκελ-Λαγκαρντ. Η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να πορεύεται με βάση τα συμφέροντα του Γερμανικού κεφαλαίου-του τραπεζοχρηματιστικού συστήματος-της ΕΚΤ και του μεταπρατικού ντόπιου ολιγαρχικού κατεστημένου.

  1. Ας ξαναδιαβάσουν όλοι το 3ο μνημόνιο. Συμφωνήθηκε να δοθούν στην Ελλάδα 82 ως 86 δις, εκ των οποίων τα 25 δις για την «ανακεφαλοποίηση» των τραπεζών. Πόσα δόθηκαν από τα 25 δις; Μόνον τα 5,5 δις. Τα υπόλοιπα 19,5 δις ή θα πρέπει να τα απαιτήσει άμεσα η Ελληνική κυβέρνηση ή οφείλει μονομερώς να προχωρήσει σε μείωση των μνημονιακών μέτρων κατά 25% περίπου.Εφόσον μάλιστα αυτά προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, ας χρησιμοποιηθούν, αν μας τα καταβάλλουν για αποπληρωμή μέρους των «κόκκινων δανείων» των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων.
  2. Να απαιτήσει την άμεση καταβολή των 3,5 δις ευρώ που ο ESM παρακρατεί από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα έτους 2014. Το ποσόν αυτό ανήκει στην Ελλάδα και όχι στον ESM, μπορεί δε να αξιοποιηθεί ποικιλότροπα, από εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου μέχρι τη χρηματοδότηση του σχεδίου δημιουργίας 100 00 θέσεων εργασίας, που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός, μετά από δάνειο που θα παίρναμε από την Παγκόσμια Τράπεζα.
  3. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να κληθούν οι 20 μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά και τραπεζικοί και επενδυτικοί όμιλοι στην Αθήνα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να τους ενημερώσει ότι η Ελλάδα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και το Ν. 2321/ΦΕΚ Α 136/23 θα ανακηρύξει άμεσα την Ελληνική ΑΟΖ και να τους καλέσει να υποβάλλουν την κατ αρχήν πρόθεσή τους για ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε σχήματα αξιοποίησης υδρογονανθράκων, που τυχόν βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελληνικής ΑΟΖ.
  4. Να πάρει την πρωτοβουλία και να οργανώσει (τάχιστα) υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη-την Ασφάλεια-την Ανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Προσκαλούνται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, και οι αντίστοιχοι Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί (κατά περίπτωση) της Κύπρου-του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Λιβάνου,της Ιορδανίας,της Συρίας, της Τουρκίας, του Ιρακ, του Ιράν, της Ιταλίας, της Γαλλίας (και των λοιπών κρατών της περιοχής) καθώς  και ο Γιουνκερ ως εκπρόσωπος της Ε.Ε. Βεβαίως δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει η Γερμανία δεδομένου ότι εκπροσωπείται ως χώρα μέλος της ΕΕ από τον πρόεδρο Γιουνκέρ.
  5. Να ξεκινήσει τη διαδικασία για την άμεση διεκδίκηση της καταβολής των Γερμανικών αποζημιώσεων και της αποπληρωμής του κατοχικού δανείου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ευθέως το θέμα ενώπιον του Προέδρου της Γερμανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Οφείλει η κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα και πολύ προ των γερμανικών εκλογών. Να κινητοποιήσει νομικά γραφεία, το διπλωματικό σώμα, τους ευρωβουλευτές. Με ενημερωτικό υλικό στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο να επαναφέρει το ζήτημα. Να αξιοποιήσει τα social media επίσης.Πρέπει το συστημικό πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας να αντιληφθεί ότι οι ανοχές της Ελλάδας στο θέμα αυτό έφτασαν στο όριο τους. Πρέπει να πληρώσουν τα οφειλόμενα, τα κλεμμένα από τους Ναζι προγόνους τους, να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η οπισθοδρόμηση που επέβαλλαν στην ελληνική κοινωνία.
  6. Με δεδομένο ότι από την επιβολή των μνημονίων και εντεύθεν το χρέος μας αντί να μειώνεται αυξάνεται να αξιοποιήσει τα προβλεπόμενα από την παρ.9 του άρθρου 7 του Κανονισμού 472/2013 της Ε.Ε . Δηλαδή να ασκήσει το δικαίωμά της για εντοπισμό των λόγων και τυχόν παρατυπιών που οδήγησαν …σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους ( ο κανονισμός αναφέρει «Τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία»). Τα ομολογημένα από εκπροσώπους  του «λάθη» του ΔΝΤ και των λοιπών δανειστών έχουν αντικειμενικά ζημιώσει την Ελληνική Δημοκρατία. Ποιός πρέπει να πληρώσει τη ζημία αυτή; Να πάρει την πρωτοβουλία η κυβέρνηση, εδώ και τώρα και να οδηγήσει το θέμα στα Διεθνή δικαστήρια, αξιώνοντας τις δέουσες αποζημιώσεις. Δεν υπήρξαν λάθη, υπήρχε και υπάρχει δόλος και σκοπιμότητα. Απόδειξη μέσα στις «μεταρυθμίσεις» και «ιδιωτικοποιήσεις» που απαιτούσαν και απαιτούν, συμπεριελήφθηκαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Έφυγαν από το Ελληνικό Δημόσιο και τα πήρε η κρατική γερμανική Fraport. Για εμάς «ιδιωτικοποίηση» για αυτούς κρατισμός. Τα δικά μας-δικά μας, αλλά τα δικά σας δικά μας πλέον (κατά Σόϊμπλε).
  7. Να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως κράτος. Ενδεικτικά:
  8. i. Έχουμε ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα, αλλά και εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό. Η ναυτιλία μας φιγουράρει στην πρώτη θέση

 

πηγή: http://www.marinelink.com/news/maritime-nations-ranked422320)
πηγή: http://www.marinelink.com/news/maritime-nations-ranked422320)

Πώς κεφαλαιοποιείται αυτή η διάκριση; Γιατί ο Πειραιάς να μη γίνει το city της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής;
Ii.Διαθέτουμε ως χώρα περισσότερα από 880 λιμάνια (κάθε είδους).Δεν πουλάμε, καλούμε προς μακροχρόνια αξιοποίηση τα επενδυτικά κεφάλαια (κρατικά και ιδιωτικά).

Iii Η έναρξη σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου της σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βελιγραδίου μέσω της πλωτής οδού Αξιού-Μόραβα, που στη συνέχεια μέσω του Δούναβη θα συνδέεται με την Κεντρική Ευρώπη.

Οφείλουμε να κινηθούμε έξυπνα, αλλά κυρίως αποφασιστικά. Η κοινωνία θα στήριζε και θα επικροτούσε με την άμεση συμμετοχή της οποιαδήποτε προσπάθεια αποκαθιστούσε την αξιοπρέπεια μας, τη ανεξαρτησία μας.

O Δημήτρης Σκουτέρης είναι πολιτικός αναλυτής ([email protected], @skouterisd1)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: