Περισσότερες συζητήσεις απαιτούνται για την επίτευξη συμφωνίας για την κατάργηση του Obamacare




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων με επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την κατάργηση και αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως “Obamacare”.

Οι συζητήσεις διεξάγονται με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του Λευκού Οίκου, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την ψήφιση του νέου νόμου πριν από τις 15νθήμερες διακοπές του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώθηκε μέχρι αργά χθες το βράδυ παραμένει ασαφής, με το γενικότερο πολιτικό κλίμα να εδραιώνεται γύρω από την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων και ουσιαστικότερων συζητήσεων για τις προβλέψεις του νέου νόμου, πριν αυτός τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επαφών που είχε τόσο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, αλλά κι άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης στο Καπιτώλιο, βρίσκονται οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι (Tuesday Group), η συντηρητική επιτροπή νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας ( Republican Study Committee), αλλά και η ομάδα των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων (House Freedom Caucus) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία απέτρεψε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το πρώτο νομοσχέδιο πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, τον προηγούμενο μήνα. Το (αρχικό) αυτό νομοσχέδιο είχε την υποστήριξη του Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες στις συζητήσεις πλευρές δηλώνουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου, ούτε έχουν ληφθεί αποφάσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων των διαφόρων ομάδων και τάσεων.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη καθιστά περισσότερο πολύπλοκη την προσπάθεια του Λευκού Οίκου για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από την Παρασκευή, καθώς, αμέσως μετά, τα μέλη του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειας για χρονική περίοδο δύο εβδομάδων.

“Καλή συζήτηση και πρόοδος”, δήλωσε ο Πενς στους δημοσιογράφους, χωρίς ωστόσο, να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι προβλέψεις του νέου νόμου για τους χρόνια πάσχοντες και αναφορά με την αποφυγή αυξήσεων για την κατηγορία αυτή των ασφαλίστρων που πληρώνουν. “Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Θα συναντηθούμε κι αύριο σε προκαθορισμένο χρόνο,” δήλωσε χθες για τη συνέχιση των συζητήσεων κατά τη σημερινή ημέρα ο ηγέτης των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, Μαρκ Μίντοους.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ουόλκερ που προεδρεύει της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δήλωσε ότι κατά τις σημερινές συζητήσεις θα δοθεί σημασία σε ζητήματα που σχετίζονται με τα περιθώρια εμπλοκής των πολιτειών των ΗΠΑ στην κάλυψη ή μη του κόστους ασφαλιστικών παροχών υγείας, αλλά και στη διαμόρφωση του οικονομικού κόστους για τις παροχές αυτές, για όσους ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα Obamacare, το οποίο οδεύει προς κατάργηση.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι το οικονομικό κόστος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας δε θα αυξηθεί για όσους ήδη έχουν ασφαλιστικά συμβόλαια.

05/04/2017 11:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: