Παρέμβαση Τιράνων στα εσωτερικά των Σκοπίων: Επιμένει στην σκληρή γραμμή ο Ιβανόφ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ MIGNATIOU

Σε μια απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά των Σκοπίων προχώρησαν τα Τίρανα καθως ο υπουργός εξωτερικών Ντμιτρι Μπουσάτι, όχι μόνο εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Αλβανίας στην λεγομένη Πλατφόρμα των Τιράνων, αλλά ζήτησε να συμπεριληφθεί και στο σκοπιανό Σύνταγμα.

Με ένα τρόπο που μάλλον δεν διευκολύνει και τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις, ο κ. Μπουσάτι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τα Σκόπια, όπου οι αντιπαραθέσεις οξύνονται και η κρίση κλιμακώνεται, εμφανίζεται «συνήγορος» της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι εκτός των άλλων η «Πλατφόρμα των Τιράνων» ζητά και την ομαλοποίηση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα προκειμένου να ξεμπλοκάρει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Σε συνέντευξη του στο EurActiv ο Ντ. Μπουσάτι επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι:

Η «πλατφόρμα των Τιράνων» διαμορφώθηκε από τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων και εχει την στήριξη της Αλβανίας, καθως πρόκειται για μια προσπάθεια όπως είπε «να μείνει η Μακεδονία ενωμένη, να υπάρξουν καλύτερες διεθνοτικές σχέσεις στο πνεύμα της Συμφωνίας της Αχρίδας, η εφαρμογή των συμφωνιών του Πρζινο, το ξεμπλοκάρισμα της πορείας της “Μακεδονίας” προ το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα , με την Βουλγαρία και φυσικά με την Αλβανία και το Κόσσοβο».

Οι αναφορές των Αλβανών στο θέμα της ονομασίας λειτουργούν περισσότερο υπονομευτικά, καθώς συνδέεται το θέμα της ονομασίας με την επιδίωξη των Αλβανών για ομοσπονδοποίηση η καντονοποίηση της χώρας προς όφελος της Αλβανικής μειονότητας.

Ο Αλβανός υπουργός έκανε λόγο για βαθιά κρίση της Δημοκρατίας στην «Μακεδονία» κατηγορώντας τον Νικολά Γκρούεφσκι ότι αυτή την κρίση επιχειρεί να την μετατρέψει σε «διεθνοτική κρίση». Υποστηρίζοντας ότι οι μέχρι τώρα συμφωνίες δεν εφαρμόζονταν αποτελεσματικά, ο κ. Μπουσάτι ταχθηκε υπερ της συσχετισης της «Πλατφόρμας των Τιράνων» με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δηλώνοντάς ότι κάτι τέτοιο θα παράξει περισσότερα θετικά αποτελέσματα και για τις δυο εθνοτικές ομάδες. Κατηγόρησε επίσης τον Γκρουέφσκι ότι συστηματικά άφησε να υποβαθμισθούν οι περιοχες των Αλβανών ώστε να μετατραπούν σε «εποχικούς εργάτες στην δική τους γη».

Στα Σκόπια, όπου έφθασε χθες ο Ντ. Τουσκ σε μια προσπαθεια της Ε.Ε. να διευκολυνει την αρση του αδιεξοδου, ο προεδρος της ΠΓΔΜ Γκιοργκι Ιβανοφ επεμεινε στην σκληρη θεση, λεγοντας ότι πρέπει να εξαλειφθουν τα νομικά και πολιτικά εμποδια για την συγκροτηση κυβέρνησης.

«Μια εκβιαζομενη κυβέρνηση σημαινει ότι είναι ασταθης κυβέρνηση με μικρο οριζοντα ζωης και με αρνητικές επιπτωσεις» ειπε ο κ. Ιβανοφ στην διάρκεια της συνεντευξης τυπου με τον προεδρο της Ε.Ε.

Ο Ιβανοφ επιτέθηκε και παλι εναντίον όσων υποστηρίζουν την «Πλατφόρμα» λέγοντας ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της χώρας”, θέτει όρους για την συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας, διαταράσσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την απευθείας ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καλλιεργεί δεθνοτικές εντάσεις, χειραγωγεί τους πολίτες και απαιτεί την αναθεώρηση του Συντάγματος…

Θέλοντας να εμφανίσει και ευρωπαϊκό πρόσωπο ο κ. Ιβανοφ δήλωσε ότι αυτό που εχει ανάγκη η χώρα του είναι «ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και όχι ξένες πλατφόρμες», λησμονώντας προφανώς ότι ο Ν. Γκρουέφσκι του οποίου είχε την εύνοια εμπόδισε κάθε είδους δημοκρατική εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση στην χώρα, επιβάλλοντας ένα προσωποπαγές και διεφθαρμένο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ τορπίλισε όλες τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας τροφοδοτώντας έναν εθνικισμό, σαν κι αυτόν που βρίσκει σήμερα απέναντι του από την πλευρά των Αλβανών, πολύ πιο ισχυρό και πολύ πιο επικίνδυνο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: