Παρέμβαση-καταγγελία της Τουρκίας από τον Χριστοφόρου στo Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο




Σε νέα καταγγελία της Τουρκίας για τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.) και ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), Λευτέρης Χριστοφόρου, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.

“Η προκλητικότητα της Τουρκίας στη Κύπρο τόσο με τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και με την απαράδεκτη στάση της στο Κυπριακό δεν μπορεί να παραμένει ατιμώρητη”, ανέφερε ο Λευτέρης Χριστοφόρου.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση άμεσα πρέπει να διακόψει την προενταξιακή βοήθεια στη Τουρκία και να μην προχωρήσει σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης όσο συνεχίζει να προκαλεί και να μην αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία”, πρόσθεσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στη Τουρκία, σε παρέμβαση του ό Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, κατήγγειλε την Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες στη κυπριακή ΑΟΖ, τις απαράδεκτες θέσεις της στο Κυπριακό, για τη συνεχιζόμενη κατοχή Ευρωπαϊκού εδάφους, για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και γενικά για τις παραβιάσεις αρχών, αξιών και του διεθνούς δικαίου εντός και εκτός Κύπρου.

Συγκεκριμένα στη παρέμβαση του, ο ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος και στον παρευρισκόμενο Επίτροπο Johannes Hahn τόνισε: “Η Τουρκία απέδειξε ότι δεν συμμορφώνεται ούτε με ψηφίσματα, ούτε αντιλαμβάνεται τα λόγια της ΕΕ και συνεχίζει να προκαλεί και να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, αρχές δικαίου και δημοκρατικές αξίες. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ανοχή που της επιδεικνύεται και δυστυχώς μερικές φορές και από την ΕΕ, αποθρασύνεται και περιφρονεί τους πάντες, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.

Πιστεύω ότι είναι η ώρα η ΕΕ να πάρει μέτρα και να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις προς την Τουρκία, διαφορετικά αποδείχθηκε ότι με την ατιμωρησία επαυξάνει τις προκλήσεις και τις απαράδεκτες συμπεριφορές της.”

Ο ευρωβουλευτής συνέχισε επισημαίνοντας την απαράδεκτη συμπεριφορά της στο Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι

“Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει επί 43 χρόνια έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχει χώρα μέλος της Ε.Ε., παραβιάζει κάθε αρχή του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και ουσιαστικά το πράττει ανενόχλητη αφού ούτε και η Ε.Ε. της επέβαλε μέτρα και κυρώσεις.

Όσον αφορά το Κυπριακό συνεχίζει να παραμένει αδιάλλακτη εμμένοντας σε απαράδεκτες και μη αποδεκτές θέσεις τόσο από εμάς όσο και από την Ε.Ε., αφού ζητά με προκλητικό τρόπο την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους, τη παραμονή εγγυήσεων και στρατευμάτων και πολλά άλλα ανεπίτρεπτα. Έτσι η Τουρκία υπονομεύει διαρκώς τη πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Όμως, η Τουρκία συνεχίζει και εντείνει τις προκλήσεις αφού παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και με το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισέρχεται παράνομα στη κυπριακή ΑΟΖ προσπαθώντας να παρεμποδίζει την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου και να πλήξει και συμφέροντα Ευρωπαϊκών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν έχουν όρια τόσο στη Κύπρο όσο και στο Αιγαίο και για αυτό επιβάλλεται η λήψη αυστηρών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση”

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου τόνισε με έντονο τρόπο ότι “Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει άμεσα να σταματήσει την Προενταξιακή Βοήθεια στη Τουρκία που ανέρχεται σε μερικά δισεκατομμύρια Ευρώ και να μην προχωρήσει σε καμία περίπτωση στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. Αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης σημαίνει επιβράβευση της Τουρκίας. Άλλωστε η Τουρκία δεν σεβάστηκε την υφιστάμενη Τελωνειακή Ένωση αφού δεν την εφαρμόζει σε χώρα μέλος της Ε.Ε,, τη Κύπρο και ουσιαστικά η ίδια προσβάλλει την Συμφωνία, άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει η αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε.”

27/04/2017 12:16 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: