Παραδόθηκε ύποπτος για εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι




Σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας παρουσιάστηκε ο άνδρας για τον οποίο είχαν ενημερώσει οι βελγικές αρχές τις γαλλικές και ο οποίος πιστεύεται ότι ήθελε να μεταβεί στη Γαλλία, όπου χθες το βράδυ σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Ο άνδρας εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας από τις βελγικές αρχές παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας», στο βόρειο Βέλγιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Πιερ-Ενρί Μπραντέ.

Όταν ρωτήθηκε για αυτόν τον άνδρα ο Μπραντέ δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: «συνδέεται με κάποιο τρόπο με αυτό που συνέβη στη λεωφόρο των Ηλυσίων; Δεν μπορώ να σας το πω (…) υπάρχει ένας αριθμός πληροφοριών που πρέπει να επιβεβαιωθούν».

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε καμία πόρτα», υπογράμμισε ο ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου.

Κατά τη χθεσινή επίθεση εναντίον ενός οχήματος της αστυνομίας στη λεωφόρο των Ηλυσίων ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν, όπως και μια αλλοδαπή τουρίστρια. Ο δράστης, ένας Γάλλος 39 ετών, σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, «το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή τη στιγμή, στις 9:15 το πρωί, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του συμβάντος (της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι) και το Βέλγιο», αν και «η έρευνα συνεχίζεται σε στενή συνεργασία με τους Γάλλους ερευνητές».

Όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, ο άνδρας για τον οποίο ενημέρωσαν οι βελγικές αρχές τις γαλλικές είναι ηλικίας 35 ετών, χαρακτηρίζεται «πολύ επικίνδυνος» και εξετάζεται η εμπλοκή του σε μια βελγική υπόθεση.

Στη διάρκεια έρευνας οι βελγικές αρχές βρήκαν στην κατοχή του ένα εισιτήριο τραίνου για τη Γαλλία με ημερομηνία 20 Απριλίου 2017, όπλα και κουκούλες.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι

Δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία η προτελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από μια τζιχαντιστική επίθεση στη λεωφόρο των Ηλυσίων από την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός.

Δύο ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, και μία τουρίστρια χτυπήθηκε «ελαφρά» από σφαίρα, σύμφωνα με τις αρχές. Ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η γαλλική αστυνομία αναζητεί έναν δεύτερο άνδρα.

Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) και σχεδόν αμέσως την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί στη Γαλλία από το 2015 και έχουν προκαλέσει τον θάνατο 238 ανθρώπων.

«Ο δράστης έφτασε με αυτοκίνητο, βγήκε από αυτό και άρχισε να πυροβολεί εναντίον του αστυνομικού οχήματος με ένα αυτόματο όπλο. Σκότωσε έναν από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να επιτεθεί και σε άλλους», ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Η συνοικία όπου σημειώθηκε η επίθεση αποκλείστηκε, ενώ μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν και ένα ελικόπτερο ερευνούσε την περιοχή από αέρος.

«Ο δράστης της επίθεσης στη λεωφόρο των Ηλυσίων στο κέντρο του Παρισιού είναι ο Αμπού Γιούσεφ ο Βέλγος και είναι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Amaq.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, ο δράστης που σκοτώθηκε είναι ένας Γάλλος 39 ετών, τον οποίο ήδη ερευνούσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Οπότε δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για τον ίδιο άνδρα με αυτόν που αναφέρει η τζιχαντιστική οργάνωση.

«Η ταυτότητα του δράστη είναι γνωστή και έχει επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, όμως αρνήθηκε να την αποκαλύψει καθώς συνεχίζεται η έρευνα.

Ο άνδρας ήδη ήταν στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς είχε εκφράσει την επιθυμία να σκοτώσει αστυνομικούς και είχε συλληφθεί στις 23 Φεβρουαρίου, προτού αφεθεί ελεύθερος λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, σύμφωνα με πηγές από την έρευνα.

Το 2005 είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός αστυνομικού, ενός δόκιμου αστυφύλακα και του αδελφού του στην περιοχή του Παρισιού.

Έρευνα έχει γίνει στο σπίτι του δράστη, στον οποίο ανήκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεσμεύθηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Μέγαρο των Ηλυσίων ότι θα υπάρξει «απόλυτη επαγρύπνηση» προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.
Οι υποψήφιοι για την προεδρία, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν σε τηλεοπτικό στούντιο για την τελευταία τους τηλεοπτική αντιπαράθεση πριν την Κυριακή, κατήγγειλαν την επίθεση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν, και ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσαν τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για μια «τρομοκρατική επίθεση», εξέφρασε «τα συλλυπητήριά της στον λαό της Γαλλίας». «Είναι κάτι πραγματικά, πολύ φριχτό αυτό που συνέβη σήμερα στον κόσμο», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Δεν σταματά ποτέ».

Στο περιθώριο μιας συνάντησης στην Ινδονησία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, δήλωσε ότι η επίθεση στο Παρίσι «αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση ότι η τρομοκρατία μπορεί να χτυπήσει παντού ανά πάσα στιγμή».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «βρίσκεται σταθερά και αποφασιστικά» στο πλευρό της Γαλλίας.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στην Ιστορία της 5ης Δημοκρατίας υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

21/04/2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Βρυξέλλες, Belgium / Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: