Ομάδα εργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας για στήριξη του αγωγού EastMed




Τετραμερή ομάδα εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed και την εξέταση όρων για την απαραίτητη διακυβερνητική συμφωνία για επίσπευση της κατασκευής του, προνοεί μεταξύ άλλων η Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη σήμερα στο Τελ Αβίβ μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΤΠ, στην τετραμερή συνάντηση για τον East Med συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Σε παρέμβασή του κατά τη Συνάντηση, ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Κύπρος, υπό την ιδιότητά της ως διαμετακομιστής και μελλοντικός παραγωγός φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να στηρίζει εφικτές επιλογές εξαγωγής φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός EastMed και ο απευθείας αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο.

Η κοινή διακήρυξη προνοεί επίσης ότι τα μέρη στηρίζουν τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Επίσης ότι το έργο του αγωγού EastMed, ενώ συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα μέρη θα υποστηρίξουν της δραστηριότητες ανάπτυξης του αγωγού EastMed και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στηρίξουν την αίτηση της κοινοπραξίας IGI Poseidon για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»,

Επίσης τα μέρη υιοθετούν την έκθεση της ομάδας εργασίας των τεσσάρων χωρών, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2017, αναφορικά με τον αγωγό EastMed, η οποία κατατέθηκε στον Επίτροπο Κανιέντε.

Στη διακήρυξη επισημαίνεται επίσης, ότι τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι θετικά, και το έργο θεωρείται τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/04/2017 18:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: