Οδηγίες Αναστασιάδη προς υπουργούς για τις υποδείξεις της επιτρόπου Διοικήσεως




Πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τελετή διαβεβαίωσης της νέας Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να λέει ότι έχει δώσει οδηγίες προς τους υπουργούς να τείνουν ευήκοον ους στις εύλογες παρεμβάσεις της.

«Στο πρόσωπό σας η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά βλέπουμε ένα συνεργάτη που θα αποτελεί την πλέον ευαίσθητη κεραία στα δίκαια αιτήματα των πολιτών. Βλέπουμε τον θεσμό που θα στηρίξει τις αξίες που οφείλει να υπηρετεί η δημόσια διοίκηση που όλοι φιλοδοξούμε να έχουμε και είναι η απαίτηση των πολιτών», είπε στην ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προσβλέπει ιδιαίτερα στη συνεργασία της κ. Λοττίδη με όλους τους Υπουργούς, ενώ είπε ότι οι οδηγίες και οι υποδείξεις της θα αποτελούν πάντοτε μέρος των οδηγιών που και με δική του παρότρυνση οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη όσοι ασκούν εκτελεστική εξουσία, ιδίως όταν αφορούν ζητήματα ισονομίας και αποκατάστασης της νομιμότητας και του αισθήματος δικαίου.

«Στόχος μας είναι, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές σας παρατηρήσεις, να διευρύνουμε διαρκώς το νομοθετικό πλαίσιο που θα στηρίζει τα δικαιώματα των πολιτών» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Επίτροπος Διοικήσεως θα λειτουργήσει με τρόπο αμερόληπτο και με πίστη στις αρχές του δικαίου, που εδώ και χρόνια υπηρετεί από την προηγούμενη θητεία της στην Γενική Εισαγγελία.

Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συνεργασία της κ. Λοττίδη με άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, ιδιαίτερα του Γενικού Εισαγγελέα, θα συμβάλει σημαντικά στην εμπέδωση του αισθήματος δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι η κ. Στυλιανού-Λοττίδη έχει την τύχη να διαδέχεται την Ελίζα Σαββίδου και πριν από αυτή την Ηλιάνα Νικολάου, οι οποίες κατά τη διάρκεια της θητείας τους με τον ζήλο την ευσυνειδησία, την επιστημονική γνώση και την αντικειμενικότητά τους έχουν λαμπρύνει τον θεσμό.

Επίσης, είπε ότι η απόφαση για διορισμό της λήφθηκε έχοντας υπόψη τις γνώσεις, την εμπειρία, αλλά κυρίως την προσωπικότητα, το ήθος και τις ευαισθησίες που τρέφει προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών έναντι της Πολιτείας, αλλά και της Πολιτείας έναντι των πολιτών.

Μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του θεσμού δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως η Επίτροπος Διοίκησης συνέβαλε καθοριστικά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και αναβάθμισης των δημοκρατικών δομών στη χώρα, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Λοττίδη στην αντιφώνησή της ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό της, λέγοντας ότι αποτελεί «μια θέση νευραλγικής σημασίας για τον πολίτη, τον διοικούμενο, μα πάνω από όλα για τον άνθρωπο ανεξαρτήτως της καταγωγής, του φύλου, της θρησκείας, των προτιμήσεων, της συνείδησής του».

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ό,τι καλύτερο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, για να φέρε εις πέρας το έργο που της ανατίθεται.

Είπε ακόμη ότι ο ρόλος της επιτρόπου Διοικήσεως δεν περιορίζεται μόνο στην άσκηση ελέγχου της δημόσιας διοίκησης υπό το πρίσμα των αρχών του κράτους δικαίου, αλλά συνδράμει και τις άλλες εξουσίες, όπως τη νομοθετική, φέρνοντας εις γνώση τα κελεύσματα της κοινωνίας και τις κοινωνικές εξελίξεις.

Παρόντες κατά την τελετή διαβεβαίωσης ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας και ο Προϊστάμενος Διοίκησης της Προεδρίας Κύπρος Κυπριανού.

20/04/2017 10:01 / ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: