O Τραμπ “τα βρήκε” με τον αλ Σίσι, γνωστό εχθρό του Ερντογάν: Τον υποδέχθηκε με τιμές




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και υποσχέθηκε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον αγώνα κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Σημειώνουμε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είναι “θανάσιμος εχθρός” του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο έχει σταματήσει κάθε επαφή.

“Θέλω απλώς να γνωρίζουν όλοι, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αμφιβολία, ότι στηρίζουμε τον πρόεδρο Σίσι. Έχει κάνει φανταστική δουλειά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Στηρίζουμε θερμά την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Αιγύπτιο ηγέτη.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σίσι στον Λευκό Οίκο. Είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.

“Έχετε, στις ΗΠΑ και στο πρόσωπό μου, έναν μεγάλο φίλο και μεγάλο σύμμαχο”, πρόσθεσε.

“Έχουμε πολλά κοινά”, συνέχισε ο Τραμπ, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα θέματα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου τα οποία έθετε συχνά η κυβέρνηση του προκατόχου του, του Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο Σίσι τόνισε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να χαράξουν “μια αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.

Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και το Μεσανατολικό αναμένεται ότι θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν οι δύο ηγέτες. Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του. Ωστόσο αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Αιγύπτου, της πολυπληθέστερης και καλύτερα εξοπλισμένης αραβικής χώρας, η Ουάσινγκτον αναθεώρησε τη στάση της το 2015.

03/04/2017 20:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: