Ο Πρόεδρος Τραμπ “πρόδωσε” τους Αρμένιους: Δεν αναφέρθηκε στην Αρμενική Γενοκτονία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Έντονα αντέδρασε η ηγεσία των Αμερικανών αρμενικής καταγωγής στην απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί την απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν και να μην αναφερθεί στην Αρμενική Γενοκτονία, που εορτάστηκε χθες σε όλο τον κόσμο.

Ο Αμερικανός ηγέτης μίλησε βεβαίως για “μια από τις χειρότερες θηριωδίες του 20ου αιώνα”, και τόνισε ότι “στις αρχές του 1915, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν και οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενώνω την φωνή μου  με την Αρμενική κοινότητα της Αμερικής και όλου του κόσμου για να πενθήσουμε την απώλεια αθώων ζωών και τον πόνο που υπέστησαν τόσοι πολλοί άλλοι”, ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ANCA Aram Hamparian, δήλωσε τα εξής:

“Ο Πρόεδρος Τράμπ επέλεξε να επιβάλει την κυριαρχία της Άγκυρας εναντίον της αμερικανικής καταδίκης και του εορτασμού της γενοκτονίας των Αρμενίων. Απέτυχε να σηματοδοτήσει σωστά την 24η Απριλίου ο Πρόεδρος  Τραμπ. Και έτσι αναθέτει αποτελεσματικά την αμερικανική πολιτική για την πρόληψη των γενοκτονιών στον Ρετζέπ Ερντογάν, έναν αλαζονικό και αυταρχικό δικτάτορα που σαφώς απολαμβάνει “να στρίβει” τα χέρια των Αμερικανών προέδρων (και να τους αναγκάζει) στη σιωπή για τη μαζική δολοφονία εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων και άλλων χριστιανών”.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι σύμβουλοι του, ανακοίνωσαν ότι έλαβε πρόσκληση από τον Αμερικανό πρόεδρο και θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον ερχόμενο μήνα. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου με τίτλο: “Δήλωση Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Αρμενική Ημέρα Μνήμης 2017″, ακολουθεί:”

Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε την μνήμη των ανθρώπων που υπέφεραν κατά την διάρκεια του «Meds Yeghern» (μεγάλη καταστροφή), που υπήρξε μια από τις χειρότερες θηριωδίες του 20ου αιώνα. Στις αρχές του 1915, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν και οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενώνω την φωνή μου  με την Αρμενική κοινότητα της Αμερικής και όλου του κόσμου για να πενθήσουμε την απώλεια αθώων ζωών και τον πόνο που υπέστησαν τόσοι πολλοί άλλοι.

Καθώς αναλογιζόμαστε αυτή τη σκοτεινή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας, αναγνωρίζουμε την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο λαός της Αρμενίας. Πολλοί έχτισαν νέες ζωές εδώ στις ΗΠΑ δίνοντας την ανεξίτηλη προσφορά τους στην χώρα μας και συνεχίζοντας να διατηρούν τις μνήμες από την ιστορική τους πατρίδα που γέννησε έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας.

Πρέπει να θυμόμαστε αυτές τις φρικαλεότητες για να τις αποτρέψουμε να επαναληφθούν στο μέλλον. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία και η Αρμενία για να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν ένα οδυνηρό παρελθόν που είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα πιο δίκαιο και ανεκτικό μέλλον. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:

The White House – Office of the Press Secretary – April 24, 2017

Statement by President Donald J. Trump on Armenian Remembrance Day 2017

Today, we remember and honor the memory of those who suffered during the Meds Yeghern, one of the worst mass atrocities of the 20th century.  Beginning in 1915, one and a half million Armenians were deported, massacred, or marched to their deaths in the final years of the Ottoman Empire.  I join the Armenian community in America and around the world in mourning the loss of innocent lives and the suffering endured by so many.

As we reflect on this dark chapter of human history, we also recognize the resilience of the Armenian people.  Many built new lives in the United States and made indelible contributions to our country, while cherishing memories of the historic homeland in which their ancestors established one of the great civilizations of antiquity.

We must remember atrocities to prevent them from occurring again.  We welcome the efforts of Turks and Armenians to acknowledge and reckon with painful history, which is a critical step toward building a foundation for a more just and tolerant future.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: