Ο Μουσταφά έστρωσε το δείπνο: Η αγωνία για το Κυπριακό και τις προεδρικές εκλογές




Του Κώστα Βενιζέλου

Οι οπαδοί της πεπατημένης στο Κυπριακό έχουν επιβεβαιώσει πόσο αδιέξοδη είναι η ακολουθούμενη από αυτούς πολιτική. Έχουν επιβεβαιώσει πως η πρακτική «τιθάσευσης του θηρίου» έχει πάντα αποτέλεσμα να πληρώνει η ελληνοκυπριακή πλευρά τον λογαριασμό. Και εξακολουθούν να την υιοθετούν και να την εφαρμόζουν.

Όπως είναι γνωστό, οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, δραστηριοποιήθηκαν εντόνως για να πείσουν τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις. Πού τον έχουν συναντήσει είναι γνωστό, αν και στα δυο κόμματα σήμαναν επί τούτου σιωπητήριο. Κι αυτό δείχνει τις ενοχές τους. Τον είδαν στο γραφείο του, στο ψευδοπροεδρικό, στην «προεδρική κατοικία» ή στην αυλή του; Απάντηση δεν έχουν δώσει. Μόνο ξεσπάσματα και θυμωμένες διαψεύσεις καταγράφηκαν, δείγμα επιβεβαίωσης των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Για την ταμπακιέρα τίποτα.

Ποιος τους έχει αναθέσει τον ρόλο των εν δυνάμει μεσολαβητών δεν έγινε γνωστό. Είναι η αγωνία τους για το Κυπριακό (πόσο άγχος για το Κυπριακό!); Είναι η αγωνία κάποιων για τις Προεδρικές; Είναι η αγωνία κάποιων να λυθεί το Κυπριακό πριν τις προεδρικές εκλογές; Η επίσημη ρητορική που επιστρατεύουν και τα συγκινητικά λογύδρια για το τι θα απογίνει το Κυπριακό εάν δεν επανέλθει ο Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες δεν πείθουν. Για το πώς κατάντησαν διά της πεπατημένης το Κυπριακό ούτε κουβέντα.

Το πήγαινε-έλα στον κ. Ακιντζί έχει αποδώσει. Θα προσέλθει στο αυριανό δείπνο επειδή πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η «διόρθωση» του λάθους ώστε να μη γίνεται υπόμνηση στους μαθητές –με ανάγνωση φυλλαδίου– για το ενωτικό δημοψήφισμα. Όταν περάσει και από την Ολομέλεια, την ερχόμενη Παρασκευή, θα ξεκινήσει και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτή ήταν, ως φαίνεται, η συμφωνία. Στο μεταξύ, όμως, ο κ. Ακιντζί άρχισε να ενισχύει την προίκα του. Θέτει όρους και προϋποθέσεις για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων. Ζητά και χρονοδιάγραμμα καθορίζοντας τον Ιούνιο ως καταληκτική ημερομηνία και προτάσσει για συζήτηση τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτή η στάση του Ακιντζί, οι εκβιασμοί του, είναι αποτέλεσμα και της τακτικής που ακολουθείται στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Μιας τακτικής που έχει οδηγήσει διαχρονικά το Κυπριακό στη συζήτηση δυσλειτουργικών ρυθμίσεων και προνοιών που αναδεικνύουν τον διαχωρισμό και τις διακρίσεις. Η ευθύνη τους είναι μεγάλη. Κουβαλούν μια διαδικασία αδιέξοδη και συζητούν πρόνοιες που βαθμηδόν θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την όποια συμφωνία και τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Εάν, μάλιστα, οδηγήσουν το υπό συζήτηση πλαίσιο σε δημοψήφισμα, γνωρίζοντας το αποτέλεσμα, αυτό θα συνιστά αυτοχειρία.

Το αυριανό δείπνο θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των όσων διαδραματίσθηκαν με τις παρεμβάσεις των μεσολαβητών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και των εκβιαστικών όρων του κατοχικού ηγέτη. Το αποτέλεσμα, πάντως, δεν θα είναι προς την κατεύθυνση της λύσης. Κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επέτειος της επανάστασης της 1ης Απριλίου 1955, του εθνικοαπελευθερωτικού, αντικατοχικού αγώνα εναντίον του αποικιακού ζυγού. Οι αγωνιστές τότε δεν θυσιάσθηκαν για να συζητούνται σήμερα διαχωριστικού χαρακτήρα λύσεις στο Κυπριακό. Ούτε, ασφαλώς, το όραμά τους ήταν μια πατρίδα που η ιδεολογία της μίζας και της διαπλοκής διαπερνά κόμματα και κυβερνήσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: