Ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955




Ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της έναρξης του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 και αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Θα παραστούν επίσης οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Ηλίας Φωτόπουλος, αρχηγοί κομμάτων, εκπρόσωποι οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ τομεάρχης, Νίκος Κόσιης.

Μετά τη δοξολογία τα τελεστεί, στις 11 το πρωί, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τάφηκαν 13 ηρωομάρτυρες, από τους οποίους οι εννιά εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις Κεντρικές Φυλακές, τρεις έπεσαν στο πεδίο της μάχης και ένας πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, μετά τον τραυματισμό του σε μάχη.

Στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Γυμναστήριο “Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία” ο καθιερωμένος εορτασμός της εθνικής επετείου.

Δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες πόλεις.

Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους αποτίουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και ιδιαίτερα σ΄ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Επίσης τονίζουν το χρέος της σημερινής γενιάς να διαφυλάξει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συνεχίσει τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή.

01/04/2017 10:15
Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: