Ο Ερντογάν εκλιπαρεί για υποστήριξη: Ζήτησε την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του




Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία, ζήτησε σήμερα για ακόμη μια φορά την υποστήριξη των Τούρκων ψηφοφόρων, παραμονή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με το οποίο ζητάει την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μία μικρή πλειοψηφία υπέρ του “ΝΑΙ” στο αυριανό δημοψήφισμα για την μετατροπή της Τουρκίας, από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με υπερεξουσίες στον πρόεδρο, ενώ η αλλαγή αυτή του πολιτεύματος απαιτείται, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και ν΄ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι ενισχύει τον αυταρχισμό του προέδρου, σε μία χώρα που έχουν συλληφθεί 40.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 120.000 έχουν εκδιωχθεί ή απολυθεί από τις εργασίες τους, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα, Turkey

Kemal Kilicdaroglu (L), leader of the Republican People's Party (CHP), speaks to his supporters as they hold Turkish flags and shout slogans for 'Vote No' referring to upcoming referendum during a rally, in Ankara, Turkey, 15 April 2017. EPA, TUMAY BERKIN
Kemal Kilicdaroglu (L), leader of the Republican People’s Party (CHP), speaks to his supporters as they hold Turkish flags and shout slogans for ‘Vote No’ referring to upcoming referendum during a rally, in Ankara, Turkey, 15 April 2017. EPA, TUMAY BERKIN

Για τους υποστηρικτές του ο Ερντογάν δεν θα έχει ποτέ πάρα πολλές εξουσίες

«Βρώμικα νοσοκομεία, με σεντόνια με κηλίδες από αίμα και σύριγγες στο πάτωμα. Βγαίναμε από εκεί πιο άρρωστοι απ΄ότι ήμασταν όταν μπαίναμε», έτσι ήταν η κατάσταση «στην παλιά Τουρκία, πριν την έλευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», θυμάται η Χατιτσέ.

Όπως και αυτή η 64χρονη συνταξιοδοτημένη καθηγήτρια, έτσι και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου θα ψηφίσουν με κλειστά μάτια υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα ενισχύσει τις εξουσίες του στο αυριανό δημοψήφισμα.

Κι αν οι επικριτές του καταγγέλλουν τις αυταρχικές και ισλαμιστικές του τάσεις, οι υποστηρικτές του Ερντογάν τον θεωρούν τον άνδρα του οικονομικού θαύματος της Τουρκίας, έναν αντίπαλο της Ευρώπης και έναν ευσεβή ηγέτη που έδωσε πίσω στη συντηρητική πλειοψηφία την αξιοπρέπειά της απέναντι στην λαϊκή ελίτ.

«Πρέπει να του δώσουμε περισσότερες εξουσίες, δεν θα έχει ποτέ πάρα πολλές», δηλώνει ο Ρετζέπ Τουγκτσού, 32 ετών, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης υπέρ του «ναι» στην Κωνσταντινούπολη. «Η Τουρκία ζει τη χρυσή εποχή της και είμαστε έτοιμοι για όλα προκειμένου να υποστηρίξουμε τον Ταγίπ Ερντογάν», τονίζει.

«Ευχαριστώ τον ουρανό που τον έστειλε ανάμεσά μας, ευχαριστώ τους γονείς του που ανέθρεψαν έναν τέτοιο άνθρωπο για τη χώρα μας», επισημαίνει η Ναζιμέτ Τσίλογλου. «Θα κάνουμε τα πάντα για τον “Ραΐς” (ηγέτη) μας».

Όταν τους ρωτάνε για τους λόγους για τους οποίους στηρίζουν αυτή τη συνταγματική μεταρρύθμιση, οι υποστηρικτές του Ερντογάν επαναλαμβάνουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης: το τέλος των ασταθών κυβερνήσεων συνασπισμού, το διαχωρισμό των εξουσιών, το γεγονός ότι ο πρόεδρος θα είναι υπόλογος στη δικαιοσύνη.

Όμως πέρα από αυτά θα ψηφίσουν κυρίως «ναι» για να εκφράσουν την άνευ όρων υποστήριξή τους στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2003 έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων Τούρκων.

Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας έχει επιτρέψει στον Ερντογάν «να δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή βάση», επισημαίνει ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, ειδικός αναλυτής της Τουρκίας στο Washington Institute.

Και δεν έχει σημασία αν η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας έχει αρχίσει να τελματώνει και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνει, ο Ρετζέπ Τουγκτσού το λέει ρητά: «Μόνο εκείνος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον». «Πριν την άνοδο του AKP, η Τουρκία ήταν μια τριτοκοσμική χώρα. Ο Ερντογάν έφτιαξε τη χώρα, με δρόμους, γέφυρες και σήραγγες. Ο δυτικός κόσμος τα ζηλεύει αυτά», τονίζει.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάθηκαν πολύ τις τελευταίες εβδομάδες μετά την ακύρωση εκδηλώσεων υπέρ του «ναι» σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία.

«Οι Ευρωπαίοι μας σπάνε τα νεύρα με το “Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας”. Πού ήταν οι ναζί; Όχι στην Τουρκία», καταγγέλλει η Χατιτσέ. «Δεν χρειαζόμαστε την Ευρώπη».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης ενισχύσει τη θρησκευτική του ρητορική, κάτι που φαίνεται να ευχαριστεί τους εθνικιστικούς κύκλους, αλλά και τους Κούρδους της Ανατολίας.

«Δόξα τω Θεώ, ο Ερντογάν προσεύχεται καθημερινά πέντε φορές», σχολιάζει ο Ρετζέπ Τουγκτσού. «Αν δεν ψηφίσουμε για αυτόν, ποιον να ψηφίσουμε;».

Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάποιοι ψηφοφόροι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ίσως διστάσουν να ψηφίσουν «ναι» αύριο, φοβούμενοι ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει πολλές εξουσίες ένας άνθρωπος. Όμως λίγοι θα τολμήσουν να το δηλώσουν δημόσια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: