Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επισκέφθηκε τον χώρο ανέγερσης της Μαρίνας της Αγίας Νάπας. Φωτογραφία ΚΥ΅Ε

Ο Αβέρωφ απαντά για το άδειασμα από τον Αναστασιάδη: Στηρίζω τις προσπάθειές του…

Στην πολιτική δεν τοποθετείται με τα αισθήματά του αλλά με τη λογική για το καλό του τόπου, ανέφερε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος με τις δηλώσεις του βρέθηκε απέναντι στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης δεν συμφωνεί με τις πρωτοβουλίες του προέδρου του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό, ειδικά με το θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην απόφασή του να αναπέμψει το νόμο για το ενωτικό δημοψήφισμα, άδειασε τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι κατανοεί ότι αυτά τα θέματα είναι μεγάλου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Δεν έχουν σχέση, όμως είπε, με τη μεγάλη εικόνα. Ανέφερε ότι δεν βρίσκεται στην πολιτική ούτε για τη δημοφιλία του, ούτε για να εισπράττει χειροκροτήματα.

“Ως πολιτικός και ως ηγέτης της μεγαλύτερης παράταξης που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης, είχα υποχρέωση να κάνω ό,τι ήταν δυνατόν για να επαναρχίσει ο διάλογος. Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη. Στηρίζω τον ΠτΔ στις προσπάθειές του μέσα από τις διαπραγματεύσεις να πετύχει μια σωστή λύση του Κυπριακού προβλήματος. Από εκεί και πέρα, τα οποιαδήποτε άλλα τα αφήνω ασχολίαστα γιατί πρέπει κοιτάζουμε στους μεγάλους στόχους. Στα μικρά και τα προσωπικά, τις στεναχώριες μας, τους προβληματισμούς μας, το αν νιώθουμε άβολα…κοιτάξτε. Αν ενεργούσα πάντα με το συναίσθημα δεν θα ήμουν αυτός που είμαι. Και αν ενεργούσα με το συναίσθημα δεν θα πήγαινα να συναντήσω ποτέ τον Ακιντζί. Και αν μετά που τον συνάντηση λειτουργούσα με το συναίσθημα με τα όσα είχαν ακολουθήσει, πάλι με διαφορετικό τρόπο θα πολιτευόμουνα. Είμαι άνθρωπος, έχω αισθήματα. Ομως δεν είμαι στην πολιτική για να τοποθετούμαι με τα αισθήματά μου αλλά για τη λογική για το καλό του τόπου”, κατέληξε.

Ανησυχία εκφράζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό

Την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την πορεία του εθνικού ζητήματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας σε εθνική ενότητα και όχι σε “κούρσες για ποιος θα κάτσει στην καρέκλα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΣΥ ο κ. Νεοφύτου είπε “ανησυχώ και προβληματίζομαι από ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο. Γνωρίζω πολύ καλά, και όχι λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον, πως έως τώρα δεν λύσαμε το Κυπριακό εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας και των τουρκικών θέσεων που παραμένουν σε αρκετά σημαντικά ζητήματα αμετακίνητες. Η εθνική μας ευθύνη είναι μέσα από τον διάλογο να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να σπάσουμε την τουρκική αδιαλλαξία”.

Οπως είπε, δεν μπορεί το Κυπριακό, που δημιουργήθηκε λόγω της τουρκικής εισβολής, να παραμένει άλυτο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και να υπάρχει έστω και ο παραμικρός κίνδυνος στο τέλος να επιρριφθούν ευθύνες για αδιέξοδο στην ε/κ πλευρά.

“Γι αυτό και η δική μας πλευρά πρέπει να μείνει συνεπέστατη, στοχοπροσηλωμένη στο διάλογο, όχι με σκοπό να εκθέσουμε, – δεν είναι προτεραιότητα μας εθνική μέσα από τον διάλογο να επιρριφθούν ευθύνες – αλλά η εθνική μας προτεραιότητα είναι να λύσουμε το Κυπριακό σε μια βιώσιμη λύση. Εάν όμως αυτό δεν καταστεί εφικτό, τουλάχιστον η ευθύνη να μην βαραίνει την ε/κ κοινότητα”, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση του ΔΗΣΥ για άρση του αδιεξόδου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τέτοια ζητήματα που άπτονται λεπτών χειρισμών δεν λέγονται δημοσίως.

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ κατέθεσε απόψεις και προβληματισμούς ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου ενώ διαθέτει κανάλια επικοινωνίας με τα Ηνωμένα Εθνη, και με την Ευρώπη, με τις σημαντικές χώρες που διαδραματίζουν ρόλο, με τους Πρεσβευτές των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τα τ/κ κόμματα που μοιράζονται τον εθνικό στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Επιπρόσθετα, υπενθύμισε ότι υπάρχουν και αρκετά τ/κ κόμματα που θέλουν δικό τους κράτος ή ενσωμάτωση με την Τουρκία.

“Μετά από 43 χρόνια που ζούμε και βιώνουμε τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν – και ομολογουμένως τους τελευταίους μήνες δηλητηριάστηκε η κοινή γνώμη και στις δύο κοινότητες. Δεν θα μπω σε συγκεκριμένους λόγους, καταγράφω μια ιστορική πραγματικότητα”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι “προκρίνω την εθνική ενότητα για τον εθνικό στόχο της επανένωσης, παρά τις κούρσες για ποιος θα κάτσει στην καρέκλα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια μοιρασμένη πατρίδα”.

ΤΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

1 Comment on "Ο Αβέρωφ απαντά για το άδειασμα από τον Αναστασιάδη: Στηρίζω τις προσπάθειές του…"

  1. Απολλόδωρος | April 27, 2017 at 5:05 PM | Reply

    μπορεί κάποιος να τον ρωτήσει τι θα πη “ηγέτης” και πως αντιλαμβάνεται τον ρόλο ενός ηγέτη και μάλιστα του μεγαλύτερου κόμματος το οποίο θα έπρεπε να φροντίζει για την αξιοπρέπεια και πραγματική ασφάλεια των Κυπρίων ,μπας και καταλάβομε κι εμείς οι άνίδεοι!!!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*