«Νευρικός Εραστής», 40 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας του Γούντι Άλεν




Ήταν σαν σήμερα, 20 Απριλίου του 1977 που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες η ταινία «Annie Hall» του Γούντι ‘Αλεν (στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο: «Νευρικός Εραστής») η οποία έγινε αμέσως καλτ και σηματοδότησε τη σταδιοδρομία του αμερικανού σκηνοθέτη ενώ μετέτρεψε την πρωταγωνίστρια Νταϊάν Κίτον σε ηγερία τόσο του κινηματογράφου, όσο και της μόδας.

Εκείνη την εποχή ο Γούντι Άλεν είχε κάνει μία παύση στις απίστευτες κωμωδίες του προκειμένου να σκηνοθετήσει μία ταινία η οποία στην πραγματικότητα αποτέλεσε το πρώτο του αριστούργημα. Με αφορμή τα σαράντα χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας, ρίχνουμε μια ματιά σε κάποια μυστικά της.

– Η ταινία βγήκε στις αίθουσες στις 20 Απριλίου 1977. Ήταν η ταινία που κατάφερε να «χτυπήσει» το «Ρόκι» του Σταλόνε σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του box office των ΗΠΑ.

– Η φράση με τη οποία προωθήθηκε στις διαφημιστικές αφίσες ήταν: «Ένα νευρικό ειδύλλιο, μία νευρική ιστορία αγάπης». Προφανώς από τη φράση αυτή βγήκε και ο ελληνικός της τίτλος.

– Ο ίδιος ο Γούντι Άλεν είχε δηλώσει: «Ήθελα να κάνω μια ταινία για πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικά προβλήματα, για νευρωτικούς χαρακτήρες που προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων άνδρα-γυναίκας στην Αμερική του 1977. Έτσι η ταινία βγήκε με έναν τόνο λίγο πιο σοβαρό από ο,τιδήποτε είχα κάνει πριν».

– Η Νταϊάν Κίτον ερμήνευσε τον ρόλο της Αννυ Χολ. Μεγάλο μέρος του χαρακτήρα βασίσθηκε στην προσωπικότητα της Κίτον. Ο τίτλος της ταινίας άλλωστε αναφέρεται σαφώς στην ηθοποιό: Νταϊάν Χολ είναι το πραγματικό όνομα της Κίτον.

– Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Ανηδονία», αρχαία ελληνική λέξη που εκφράζει την ανικανότητα του ατόμου να βιώσει την ευχαρίστηση. Οι διανομείς ωστόσο έπεισαν τον Γούντι Άλεν τρεις εβδομάδες πριν από την προβολή της ταινίας, να αλλάξει τον τίτλο.

– Όλα τα ρούχα που φορούσε η ‘Αννυ στην ταινία ήταν της Νταϊάν Κίτον τα οποία σφράγισαν όχι μόνο την ταινία, αλλά και την τότε μόδα.

Πηγή: The Rolling Stone

Κατερίνα Ηλιοπούλου , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: