Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδάς μαζί για το Μουντιάλ 2026: Θα διεκδικήσουν τη διοργάνωση…




Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες του Καναδά, του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2026, το πρώτο στο οποίο θα διαγωνιστούν 48 ομάδες, χωρισμένες σε 16 ομίλους των τριών εθνικών ομάδων. 

Σε συνέντευξη Τύπου, χθες στο «World Trade Center» της Νέας Υόρκης, οι τρεις ομοσπονδίες παρουσίασαν την κοινή υποψηφιότητά τους και είναι πολύ πιθανό να διοργανώσουν τελικά το παγκόσμιο κύπελλο, καθώς η FIFA έχει αποφασίσει πως η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν θα γίνει σε χώρα της Ευρώπης και της Ασίας, αφού Ρωσία και Κατάρ έχουν αναλάβει τις διοργανώσεις του 2018 και του 2022 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με αυτό που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν 60 αναμετρήσεις (ανάμεσα τους και οι δύο ημιτελικοί, όπως και ο τελικός), ενώ οι άλλες δύο χώρες θα αναλάβουν τα άλλα 20 παιχνίδια της διοργάνωσης. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία έχει συστήσει μια νέα αρχή η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί για την επιλογή της χώρας που θα κληθεί να οργανώσει το παγκόσμιο κύπελλο: στη διαδικασία επιλογής δεν μπορούν να συμμετέχουν ομοσπονδίες συνδεδεμένες με μια συνομοσπονδία, που έχει φιλοξενήσει κάποιο από τα δύο προηγούμενα τουρνουά.

Αυτό σημαίνει, με δεδομένο πως το Μουντιάλ του 2018 θα διεξαχθεί στη Ρωσία κι εκείνο του 2022 στο Κατάρ, η επόμενη διοργάνωση θα πρέπει να ανατεθεί είτε στην CONCACAF (Βόρεια – Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) ή στις CONMEBOL (Λατινική Αμερική), CAF (Αφρική) και OFC (Ωκεανία), με την Αυστραλία αποκλεισμένη στην τελευταία περίπτωση, καθώς ποδοσφαιρικά ανήκει στην ασιατική συνομοσπονδία.

Να σημειωθεί, πάντως, πως οι πολιτικές επιλογές του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη στις ελπίδες των Αμερικανών, να φιλοξενήσουν το παγκόσμιο κύπελλο 2026. Αυτή είναι η γνώμη του πρόεδρου της UEFA, Αλεξάντερ Σεφερίν, όπως την εξέφρασε κατά την διάρκεια συνέντευξής του, στους «New York Times». Σύμφωνα με  τον κορυφαίο παράγοντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αν οι περιορισμοί για τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ θα τεθούν σε πλήρη ισχύ, τότε οι ΗΠΑ  θα είναι πιο δύσκολο να οργανώσουν το Μουντιάλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν το παγκόσμιο κύπελλο του 1994, ενώ το Μεξικό φιλοξένησε τη διοργάνωση το 1970 και το 1986. Ο Καναδάς δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά, αλλά διοργάνωσε με επιτυχία το παγκόσμιο κύπελλο γυναικών το 2015. Το Μουντιάλ των 48 ομάδων θα διαρκέσει και πάλι 32 ημέρες, η νικήτρια ομάδα θα δώσει επτά αγώνες, όπως και σήμερα, και το τουρνουά θα γίνει και πάλι σε 12 στάδια. Το Μουντιάλ του 2026 (η ανάθεση του οποίου αναμένεται να γίνει τον Μάιο του 2020) θα διεξαχθεί με 16 ομίλους των τριών ομάδων. Οι δύο πρώτοι κάθε γκρουπ θα περάσουν στους «32», φάση από την οποία θα ξεκινήσουν οι νοκ-άουτ αγώνες.

Στο μεταξύ, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη έχουν ήδη συμφωνήσει να ζητήσουν την διοργάνωση του Μουντιάλ 2030, στην εκατονταετηρίδα του παγκοσμίου κυπέλλου. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μακρι, επανέλαβε ότι Αργεντινή και Ουρουγουάη θα ζητήσουν να διοργανώσουν από κοινού το παγκόσμιο κύπελλο το 2030. Το έκανε αφού ήρθε σε συνενόηση με τον Ουρουγουανό ομόλογό του, Ταμπαρέ Βάσκες: «Επαναλαμβάνουμε ότι θα εργαστούμε από κοινού για να φιλοξενήσουμε την οργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου το 2030 στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Αργεντινής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: