File Photo: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη Γενεύη της Ελβετίας. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Με εντολή του Προέδρου Αναστασιάδη άδειασε τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ο Χριστοδουλίδης

Την ανάγκη για επίδειξη σοβαρότητας από όλους τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις προσπάθειες που απαιτούνται για επίλυση του Κυπριακού και σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να εμπλακεί επ’ ουδενί σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτελεί άδειασμα των ηγεσιών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ και έγινε με εντολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο εκφράζει ο κ. Χριστοδουλίδης. Σημειώνουμε ότι συνήθως στα κόμματα απαντά ο βοηθός κυβερνητικός εκπρ΄ποσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Νέο Δελχί όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις κομμάτων για το Κυπριακό, είπε:

«Καταρχάς, επειδή με αφορμή την υποχρέωση του Προέδρου να αναφέρει τον Νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο και το γεγονός ότι αυτό χρησιμοποιείται από κάποιους για να αμφισβητήσουν τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού και μάλιστα συμπεριλαμβανομένης και της τουρκοκυπριακής πλευράς να εμπλακούν σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί σε καμία απολύτως περίπτωση να ακολουθήσει μια τέτοια τακτική.

Είμαστε σε μια διαδικασία και απαιτείται από όλους σοβαρότητα και αναμένουμε αυτή τη σοβαρότητα να τη δούμε από όλους.

Θέλω να επαναλάβω την ξεκάθαρη πρόθεσή μας να μην εμπλακούμε σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Εμάς ξεκάθαρα η επιθυμία μας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και οι πραγματικές προθέσεις του καθενός κρίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τί ακολούθησε της συνάντησης στη Γενεύη, τί βιώνουμε καθημερινά με τις δηλώσεις και τις ενέργειες της Τουρκικής Κυβέρνησης και κανείς δεν μπορεί με αφορμή ενέργειες και κινήσεις του Προέδρου ως ήταν υποχρέωσή του να αμφισβητεί τις προθέσεις του.

Αν όλοι πραγματικά επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού ας επικεντρωθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα ακολουθήσουν κρίσιμες συναντήσεις και εκεί θα κριθούμε όλοι. Εκεί εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα κρίνεται ο καθένα μας».

Σε ερώτηση αν είχε και άλλες επιλογές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από αυτή της αναφοράς στο Δικαστήριο ή αν ήταν μονόδρομος, ο Εκπρόσωπος είπε:

«Αλίμονο σε ένα κράτος δικαίου, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σαφή γνωμάτευση από τον νομικό του σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα, περί αντισυνταγματικότητας θεσπισθέντος νόμου και την αγνοεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται υποχρέωση, έτσι ώστε να μην αφήνει να αιωρούνται σκιές και αμφιβολίες ως προς συνταγματικότητα της νομοθεσίας».

Πρόσθεσε ότι «ακούμε το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη να σεβόμαστε τις αποφάσεις των θεσμών, των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους κ.ο.κ. Εδώ έχουμε τον νομικό σύμβουλο του κράτους, τον Γενικό Εισαγγελέα, να έχει μια ξεκάθαρη, σαφέστατη γνωμάτευση. Μάλιστα για θέμα που δεν είναι πολιτικό, δεν άπτεται των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά της ανάγκης για σαφή διάκριση των εξουσιών. Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε καμιά άλλη επιλογή. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να σέβεται πρώτος και πέραν από οποιονδήποτε άλλον το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ο θεματοφύλακας του Συντάγματος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, υπό το φως των χθεσινών τουρκικών ισχυρισμών, ο Εκπρόσωπος είπε:

«Καταρχάς οι χθεσινοί ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται σε καμιά απολύτως περίπτωση στην πραγματικότητα και εξάλλου αυτό αποδεικνύεται και από τις εξελίξεις σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από κει και πέρα οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι συναντήσεις των διαπραγματευτών συνεχίζονται, ετοιμάζεται η ημερήσια διάταξη της συνάντησης των ηγετών στις 2 Μαΐου.

Ο καθένας μας κρίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το αν πραγματικά επιθυμεί λύση του Κυπριακού, μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που προβάλλει.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να λησμονούμε – και δεν λησμονούμε – ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι το καλύτερο δυνατόν και αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά της Τουρκίας». 

Be the first to comment on "Με εντολή του Προέδρου Αναστασιάδη άδειασε τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ο Χριστοδουλίδης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*