Λανθασμένη η τακτική στις συνομιλίες λέει η ΕΔΕΚ: Κατηγορεί Αναστασιάδη για υποχωρήσεις




“Είναι λοιπόν καιρός ο ΠτΔ και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να αντιληφθούν ότι η τακτική που ακολουθούν είναι λανθασμένη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

“Επαναρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία αναβαθμίζει προκλητικά τις διεκδικήσεις της και τη συμπεριφορά της με την πραγματοποίηση ασκήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνεχόμενες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο.

“Την ίδια στιγμή εκτοξεύει απειλές για τα θέματα που αφορούν την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου, ακόμα και με παράνομες σεισμογραφικές έρευνες από το Barbaros.

“Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της κατοχικής Τουρκίας εμμέσως πλην σαφώς απειλεί τόσο με χρονοδιαγράμματα όσο και με πρόσθετες απαράδεκτες απαιτήσεις.

“Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί μια τακτική συνεχών υποχωρήσεων η οποία όχι μόνο δεν κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία αλλά αντίθετα την εκτρέφει.

“Να υπενθυμίσουμε ότι αποδεχθήκαμε το αίτημα για συζητήσεις του εδαφικού το εξωτερικό αλλά στην ουσία συζήτηση δεν έγινε.

“Συμφωνήσαμε πριν από την κατάθεση χάρτη να υπάρχει σύγκληση σε τρία αντικειμενικά κριτήρια και όμως ο χάρτης κατατέθηκε χωρίς να υπάρχει συμφωνία στα κριτήριά.

“Αποδεχθήκαμε τη διάσκεψη με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτός ο Τουρκικός χάρτης στο εδαφικό όμως παρακαθήσαμε στη διάσκεψη ενώ απορρίψαμε τον χάρτη.

“Δικαιολογήσαμε την συμμέτοχή μας στην πενταμερή με την φρούδα ελπίδα ότι θα προσέλθει η Τουρκία στο διάλογο και θα καταθέσει προτάσεις για να διαφανεί η καλή της θέληση. Η πενταμερής μας έμεινε αλλά όλα τα υπόλοιπα που αφορούσαν την Τουρκία μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε δει.

“Υποχωρήσαμε ακόμα και στο παράλογο αίτημα του εκπροσώπου της κατοχής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι τα θέματα θρησκείας, παιδείας και πολιτισμού συμφωνήθηκαν να τα διαχειριζόμαστε ξεχωριστά και χωρίς παρέμβαση η μία πλευρά στην άλλη.

“Είναι λοιπόν καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να αντιληφθούν ότι αυτή η τακτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία καταστάσεων αρνητικών για τον κυπριακό λαό.

“Οι άνευ όρων υποχωρήσεις, η αποφυγή διεκδίκησης ουσιαστικών και δίκαιων αιτημάτων και ουσιαστικά η πλήρης παράδοση στις επιλογές της κατοχικής Τουρκίας και του εκπροσώπου της στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν πρόκειται ποτέ να διασφαλίσουν δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αλλά σίγουρα θα οδηγήσουν σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Είναι καιρός πιά για αλλαγή τακτικής. Είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά μας όπλα και να διεκδικήσουμε την εφαρμογή: των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αφορούν την Κύπρο και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλο το νησί.

“Η ΕΔΕΚ επιμένει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει το συντομότερο δυνατό με συγκεκριμένα ερωτήματα να ζητήσει την άποψη του λαού για: την εκ περιτροπής προεδρία, την παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους, για την κατάργηση και όχι την αναθεώρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων, για την απομάκρυνση του συνόλου των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/04/2017 16:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: