Κρίσιμοι Απρίλιος και Μάιος, για Κυπριακό, υποστηρίζει το Αναντολού: Γνωρίζει κάτι;




Κρίσιμης σημασίας ο Απρίλιος και ο Μάιος για το Κυπριακό σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού το οποίο επισημαίνει την πεποίθηση Ακιντζί ότι στην περίπτωση που υπάρξει πρόθεση μέχρι τον Ιούλιο είναι δυνατόν να υπάρξει διέξοδος στο Κυπριακό.

Με αφορμή τη συνάντηση του προέδρου με τον Ακιντζί, το πρακτορείο Ανατολού αναφέρει ότι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια που περιμένουν τους δύο άνδρες είναι αυτό της διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το Ανατολού, η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι “η μειοψηφία δεν μπορεί να ζητά να είναι ίση με την πλειοψηφία” και δεν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία η οποία για την Τ/κ πλευρά είναι εκ των ων ουκ άνευ, ούτε και την πολιτική ισότητα στη ομοσπονδιακή διακυβέρνηση.

Ο κατοχικός ηγέτης, σύμφωνα με το Ανατολού, λέει ότι ενόσω δεν γίνεται αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει λύση.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με το Ανατολού, είναι οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες. Ενώ οι Ε/κ δηλώνουν ότι δεν το αποδέχονται αυτό το ζήτημα η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά δηλώνουν ότι είναι απαραίτητο. Σημαντικό ζήτημα που αφορά άμεσα και την Τουρκία είναι το ζήτημα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, αναφέρει το Ανατολού. Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν επίσης να υπάρξει πρόοδος και το Εδαφικό. Το Ανατολού αναφέρει ότι η Τ/κ πλευρά έκανε ένα σημαντικό βήμα αποδεχόμενη να μειώσει το ποσοστό του 36% που κατέχει τώρα στο 29,2% ενώ η Ε/κ πλευρά πρότεινε ποσοστό 28,2%.

Το Ανατολού αναφέρει δήλωση του Ακιντζί ότι σε περίπτωση που υπάρξει λύση όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες. Επισημαίνει ακόμη δήλωση του Ακιντζί ότι ένα μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση της λύσης και ότι οι οι φυσικές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την περιοχή. Επισημαίνει ακόμη δήλωση Ακιντζί ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα συμβάλει στην λύση του Κυπριακού.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 20/04/2017 12:56

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: