Κόντρα στον …αέρα με ΗΠΑ: Ο Κιμ εκτόξευσε ένα πύραυλο αλλά ανατινάχθηκε αμέσως




Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν πύραυλο από πεδίο δοκιμών κοντά στο Σινπό, στις ανατολικές της ακτές, πάντως ο αυτός ανατινάχθηκε «σχεδόν αμέσως», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η διοίκηση ειρηνικού των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων «εντόπισε και παρακολούθησε» την τροχιά που διέγραψε ένας «κατά την εκτίμησή της βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε στις 11:21 ώρα Χαβάης» (σ.σ. 00:21 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο πλοίαρχος Ντέιβ Μπέναμ, ένας εκπρόσωπος της.

«Ο πύραυλος ανατινάχθηκε σχεδόν αμέσως», διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπέναμ. «Ο τύπος του πυραύλου είναι κάτι που τελεί υπό ανάλυση» αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων συνάδει με αυτή των νοτιοκορεάτικων ένοπλων δυνάμεων λίγο νωρίτερα, μία ημέρα έπειτα από μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδείχθηκαν σύμφωνα με ειδικούς νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι. Χθες εορταζόταν η «ημέρα του ήλιου» στη Βόρεια Κορέα, καθώς συμπληρώθηκαν 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο από την ίδια περιοχή νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λίγο πριν από τη σύνοδο των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί το βορειοκορεάτικο πρόγραμμα εξοπλισμών.

Η ένταση κλιμακώθηκε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, εν μέσω των ανησυχιών πως η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε μια νέα πυρηνική ή πυραυλική δοκιμή.

Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε «προειδοποιήσεις» στην Πιονγκγιάνγκ και ο ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε πως το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» θα «λυθεί». Οι πιθανότητες να υπάρξει αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Βόρειας Κορέας θεωρήθηκε πως αυξήθηκαν, μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία την 7η Απριλίου.

Ο Τραμπ διέταξε να πλεύσει στην περιοχή μια ναυτική δύναμη κρούσης με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, σε μια επίδειξη δύναμης, την ώρα που η κυβέρνησή του μελετά την επιβολή νέων, ακόμη πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα αλλά και τις στρατιωτικές της επιλογές.

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε από την πλευρά της ότι θα ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα μια αμερικανική πυρηνική επίθεση.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα αρχίσει σήμερα στη Νότια Κορέα μια δεκαήμερη περιοδεία του στην Ασία, κάτι που έχει σκοπό να επιδείξει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην υπεράσπιση αυτής της χώρας-συμμάχου της, σημείωσαν συνεργάτες του. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Πενς «ενημερώθηκε» για την αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και είχε επαφή με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

16/04/2017 03:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Σεούλ, Korea Republic of

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: