Αποφασίζει και διατάζει ο Ερντογάν: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές της αντιπολίτευσης




Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) απέρριψε σήμερα τις προσφυγές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής με αφορμή τις παρατυπίες που υποστήριζαν ότι έγιναν.

Δέκα μέλη του YSK ψήφισαν κατά της ακύρωσης των αποτελεσμάτων και ένας ψήφισε υπέρ, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

“Οι προσφυγές του HDP, του CHP και του κόμματος Vatan αναφορικά με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου συζητήθηκαν ξεχωριστά και ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων, απορρίφθηκαν με ψήφους 10 κατά έναν 1 υπέρ” ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η αντιπολίτευση ζητούσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος με αφορμή την απόφαση του YSK να θεωρήσει έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.

Άμεση αντίδραση αντιπολίτευσης

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CHP), ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να επιτύχει την ακύρωση του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει σαρωτικές εξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση νομιμότητας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νομιμά μέσα. Θα εξετάσουμε αύριο αν θα προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CHP, Μπουλέντ Τεζτζάν, μιλώντας σε δημοσιογράφου αφού έγινε γνωστή η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) που απέρριψε τις προσφυγές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση ζητούσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος επειδή η YSK θεώρησε ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.

Και ο Γιλντιρίμ

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι οι προσφυγές κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής, που έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σαρωτικές εξουσίες, είναι ένα δικαίωμα, αλλά το να καλείς τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί δεν είναι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα AKP έλαβε ένα μήνυμα από το έθνος κατά την ψηφοφορία, την οποία κέρδισε το στρατόπεδο του «ναι» με πλειοψηφία μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν — και το μήνυμα αυτό είναι ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σε ορισμένα θέματα.

Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε πάντως χθες ότι ο αριθμός των ψήφων που λείπουν είναι «πρωτοφανής», μετά την κατάθεση από το κόμμα του προσφυγής για την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στους δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα είναι άγνωστος.

19/04/2017 18:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: