Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που γοητεύει τον επισκέπτη με την προσωπικότητά της




Γοητευμένοι από την προσωπικότητά της, το φαγητό και τον πολιτισμό της είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα οι περισσότεροι εκφράζουν τη βούληση να τη συστήσουν ως προορισμό και σε άλλους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα ικανοποίησης τουριστών και απόδοσης ξενοδοχείων 2016, που πραγματοποίησε η εταιρεία “GBR consulting” για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. “Είναι η έκτη συνεχή χρονιά που υλοποιούμε τη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη χάραξη της σωστής στρατηγικής”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΞΘ Αριστοτέλης Θωμόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο επιλέγει κάποιος τη Θεσσαλονίκη είναι η αναψυχή (48%), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (35%) επισκέπτεται την πόλη για επαγγελματικούς λόγους, συνέδρια ή εκθέσεις.

Τι αγαπούν περισσότερο όσοι έρχονται για αναψυχή; Την προσωπικότητα της πόλης (53%), το φαγητό και τις λιχουδιές της (43%) και φυσικά την αρχαιολογική και πολιτιστική της κληρονομιά (40%).

Επτά στους δέκα από αυτούς, είχαν καλύτερη εμπειρία από ό,τι προσδοκούσαν και το 96% δηλώνει ότι θα ξανάρθει. Στην ίδια κατηγορία, το 49% είναι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά και το 51% έχει επισκεφτεί την πόλη και στο παρελθόν.

Από τους επισκέπτες που έρχονται για επαγγελματικούς λόγους ή κάποιο συνέδριο, το 97% δηλώνει ότι θα ξανάρθει ενώ το 64% έχει ξανάρθει.

Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση, οι ταξιδιώτες αναψυχής βαθμολόγησαν τη συνολική εμπειρία με 8,3 το 2016, ενώ το 2015 το ποσοστό ήταν μικρότερο (8,1).

Την ίδια ώρα, οι επισκέπτες δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (8,8) και από τη σχέση ποιότητας – τιμής (8,5).

Συγκριτικά με το 2015, αξιολογήθηκαν με καλύτερη βαθμολογία τα σήματα και η πληροφόρηση, τα πάρκα και το πράσινο, όσο και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα η ασφάλεια στην πόλη, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η κατάσταση στις πλατείες και τα πεζοδρόμια.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, Στέφαν Μέρκενχοφ, το 83% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί αποκλειστικό προορισμό του ταξιδιού τους. Μόνο το 6% συνδύασε το ταξίδι του με άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. “Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τον προορισμό της Κεντρικής Μακεδονίας και μεταξύ αυτών για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Χαλκιδική, τη Βεργίνα, την Πέλλα, τον Όλυμπο, το Δίον και το Άγιο Όρος ως κύρια συστατικά του πλούσιου τουριστικού προϊόντος της περιοχής”, επεσήμανε ο κ. Μέρκενχοφ.

Αύξηση των διανυκτερεύσεων

Το 2016, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 5,56% σε σχέση με το 2015, αν και -όπως σημείωσε ο κ.Θωμόπουλος- τα ξενοδοχεία δεν κεφαλαιοποίησαν αυτή την επιτυχία, σημειώνοντας αντίστοιχη βελτίωση των εσόδων.

Σε σύγκριση με το 2015, οι 10 κύριες αλλοδαπές αγορές παρέμειναν ίδιες το 2016, αλλά η Ρουμανία και η Ρωσία ανέβηκαν δύο θέσεις, ενώ η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο κατέβηκαν. Η Κύπρος παραμένει η κύρια αλλοδαπή αγορά για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών. Επίσης, οι διανυκτερεύσεις των τουριστών από την πΓΔΜ και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν σημαντική αύξηση τής τάξης του 61% και το 24% αντίστοιχα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο “Μακεδονία” σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων το 2016, με αύξηση 10% σε σχέση με το 2015.

Για τη σημασία των αποτελεσμάτων της έρευνας μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, λέγοντας ότι αποτελεί την “επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών επιλογών μας και εργαλείο για τη χάραξη στρατηγικής”. Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης Βούλα Πατούλιδου μίλησε για τη σημασία που έχει και πρέπει να παίξει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης ο ρόλος του Οργανισμού, ενώ από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με την καθαριότητα, αλλά πέρα από τις πολιτικές της δημοτικής αρχής, πρέπει να βοηθήσουν στην επίλυσή του και οι δημότες αυτής της πόλης.

Νικόλ Καζαντζίδου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: